SNS sluit zich aan bij pilot voor woning kopen zonder vast contract

Nieuwsberichten
08-10-2015

SNS doet eind november mee aan een pilot om het kopen van een huis mogelijk te maken voor mensen met een flexibele arbeidsovereenkomst. De perspectiefverklaring is een initiatief van Obvion, Randstad en Vereniging Eigen Huis.

Met de perspectiefverklaring wordt gekeken naar inkomenszekerheid in plaats van baanzekerheid bij het krijgen van een hypotheek. Dankzij deze ontwikkeling is het binnenkort voor consumenten mogelijk om bij meerdere geldverstrekkers de perspectiefverklaring voor een hypotheekaanvraag te gebruiken.

Vooruitzichten op werk bepalend

Bij de perspectiefverklaring zijn de vooruitzichten op werk bepalend. Voor het verkrijgen van een perspectiefverklaring worden opleiding, werkervaring, competenties, functieniveau, flexibiliteit en de arbeidsmarktsituatie in de regio waar de medewerker werkt of woont, meegewogen. Een persoonlijk gesprek met een intercedent van Randstad, Yacht of Tempo Team maakt ook onderdeel van de verklaring. Juist dat maakt de verklaring extra betrouwbaar. Sinds de introductie van de perspectiefverklaring in 2013 hebben 27 mensen een hypotheek gekregen op basis van de verklaring.

SNS ziet dat de groep flexwerkers steeds groter wordt en waarvan het moeilijk is om op de traditionele manier te beoordelen of zij voor een hypotheek in aanmerking komen. SNS vindt het belangrijk om deze groep op een andere manier te kunnen beoordelen op de bestendigheid van het inkomen. Dat kan nu met de perspectiefverklaring. Bovendien wordt deze door een onafhankelijke instelling verzorgd.
Ton Geerlings, hoofd productmanagent hypotheken, de Volksbank.