Ondernemende generatie die iets goed wil doen
Nederland niet goed ingericht voor jonge ondernemers
Ruim de helft van de mbo-opgeleide jongvolwassenen vindt dat Nederland niet goed is ingericht voor jonge ondernemers. Hierdoor ligt het gevaar op de loer dat mbo-opgeleiden minder vaak een onderneming starten, terwijl we hen juist heel hard nodig hebben om de maatschappij draaiende te houden. Dit en meer blijkt uit onderzoek van SNS onder 1.107 jongvolwassenen.
Obstakels
De ambitie om te ondernemen wordt voornamelijk gedreven door de wens om iets goeds te doen voor de wereld. Ook droomt bijna de helft van de jongvolwassenen ervan om met de handen te werken. Ondanks de wens om te ondernemen, houdt een aantal obstakels jongvolwassenen tegen. Zo vindt 7 op de 10 het spannender om te gaan ondernemen door de gestegen vaste lasten, waaronder de woonlasten. Ook hebben veel jongvolwassenen het idee dat zij nog niet voldoende kennis hebben (35%) of te weinig eigen geld (38%). Ontzettend zonde als dromen sneuvelen om een zelfstandig vakman of vakvrouw te worden. Dit is een van de redenen dat SNS onlangs een samenwerking aanging met WorldSkills Netherlands. Erkenning en waardering van vakmanschap en het stimuleren van beroepstrots is het gezamenlijk doel.
Samenwerking SNS en WorldSkills Netherlands
Erik van der Zwan, directeur WorldSkills Netherlands: “Met onze vakwedstrijdprogramma’s bereiken wij tienduizenden studenten in het (v)mbo. Een belangrijk ingrediënt voor een gezonde carrière is financiële kennis en -vaardigheden. Door de samenwerking met SNS zijn wij gezamenlijk in staat om hier aandacht aan te geven in het programma en daarbuiten en zo de vakmensen van de toekomst nog beter op weg te helpen.”
Bij SNS kijken we verder dan het financiële plaatje. Wij gaan met jongeren in gesprek over wat er wél mogelijk is. De jongeren van nu, zijn de wereld van morgen. SNS is er voor de mensen die Nederland laten draaien. We stimuleren en ondersteunen ondernemerschap, van jongs af aan. Eerst de mens. Dan het geld.