Rood staan op je betaalrekening

Tijdelijk meer geld nodig? Dan kun je een kredietlimiet aanvragen op je betaalrekening. Een kredietlimiet is een maximumbedrag dat je rood mag staan. Rood staan kost wel geld. Vraag je dus altijd af of rood staan echt nodig is.

  Tot € 2.500 rood staan

  Als je rood wilt staan op je betaalrekening, berekenen we eerst hoeveel je maximaal rood mag staan. Dit doen we op basis van onder andere je inkomen en uitgaven. Het totale kredietbedrag is nooit meer dan een netto maandsalaris en maximaal € 2.500. Heb je meer betaalrekeningen bij ons waarop je rood wilt kunnen staan? Dan mogen je kredietbedragen bij elkaar niet meer dan € 2.500 zijn.

  Goed om te weten: Als je op een andere betaalrekening bij een andere bank al rood mag staan, is dat geen garantie dat je bij ons ook rood mag staan. We beoordelen dat opnieuw.

  Rentepercentage en totale kosten rood staan

  Rood staan kost geld: Je betaalt rente over het bedrag dat je rood staat. Heb je SNS Compleet? Dan hoef je over de eerste 3 dagen die je per maand rood staat geen rente te betalen. Bij SNS Basis betaal je al vanaf de eerste dag dat je rood staat rente.

  Hieronder zie je welke rente je betaalt en wat de totale kosten zijn als je 3 maanden lang rood staat. Bij ‘Totale kosten’ zie je hoeveel je na 3 maanden in totaal betaalt aan kosten voor je betaalrekening en rood staan. We gaan er in deze 2 voorbeelden vanuit dat je het bedrag bij 'Totale kredietbedrag' in 1 keer opneemt en na 3 maanden helemaal terugbetaalt, inclusief de rente. Verder gaan we ervan uit dat de rente constant 10% is.

  SNS Basis

  Totale kredietbedrag Variabele debet-rentevoet Jaarlijks kosten-percentage (JKP) Theoretische looptijd Totalen kosten (duur 90 dagen)
  € 1.000 10% 13,36% Onbepaald € 1031,82
  € 1.500 10% 12,23% Onbepaald € 1543,88
  € 2.000 10% 11,67% Onbepaald € 2055,94
  € 2.500 10% 11,33% Onbepaald € 2568,00

  Hoe hebben we dit berekend

  Het bedrag hebben we berekend met de rente onder Jaarlijks kostenpercentage (JKP). Deze is hoger dan de rente voor rood staan (variabele debetrentevoet). Dat komt omdat hier ook de € 2,95 die je elke maand voor SNS Basis betaalt, inzit (zonder kosten voor een extra betaalpas). Omdat jouw looptijd van het krediet anders kan zijn, kan ook het totale bedrag dat je betaalt van deze berekening afwijken. De variabele rente is op jaarbasis, per 1 juni 2023. De rente kan inmiddels veranderd zijn. In dit geval is het percentage ook de effectieve jaarrente.

  SNS Compleet

  Totale kredietbedrag Variabele debet-rentevoet Jaarlijks kosten-percentage (JKP) Theoretische looptijd Totalen kosten (duur 90 dagen)
  € 1.000 10% 13,42% Onbepaald € 1031,95
  € 1.500 10% 11,91% Onbepaald € 1542,79
  € 2.000 10% 11,17% Onbepaald € 2053,63
  € 2.500 10% 10,72% Onbepaald € 2564,46

  Hoe hebben we dit berekend

  Het bedrag hebben we berekend met de rente onder Jaarlijks kostenpercentage (JKP). Zoals je ziet is deze hoger dan de rente voor rood staan (variabele debetrentevoet). Dat komt omdat hier ook de € 3,95 die je elke maand voor SNS Compleet betaalt, inzit. In het JKP zit ook een korting verwerkt: 3 dagen per maand hoef je geen rente te betalen als je rood staat tot € 2.500. Omdat jouw looptijd van het krediet anders kan zijn, kan ook het totale bedrag dat je betaalt van deze berekening afwijken. De variabele rente is op jaarbasis, per 1 juni 2023. De rente kan inmiddels veranderd zijn. In dit geval is het percentage ook de effectieve jaarrente.

  Tips om je saldo goed in de gaten te houden

  Je hebt bij ons verschillende mogelijkheden om je saldo op je betaalrekening in de gaten te houden. Zo voorkom je dat je onnodig rood staat

  Sta eens in de 90 dagen positief

  Je mag maximaal 90 dagen achter elkaar rood staan. Is je saldo langer negatief? Dan sta je 'ongeoorloofd rood' en trekken we je kredietlimiet in. Je kunt dan niet meer rood staan. En je moet er meteen voor zorgen dat je saldo weer boven nul komt. Zorg er dus voor dat je saldo minimaal 1 dag in de 90 dagen positief is.

  Lukt het niet om je lening terug te betalen?

  Is het niet zo makkelijk om je negatieve saldo aan te vullen? Dan denken we graag met je mee. Bijvoorbeeld door met je af te spreken in welk tempo je dat wel kunt. Bel ons op 030 - 633 30 00. Dan bekijken we de mogelijkheden. 

  Meer over rood staan op je betaalrekening

  In de productwijzer lees je meer over rood staan op je betaalrekening. In ‘Consumptief krediet informatie’ vind je alle informatie over de kredietovereenkomst die je met ons sluit. In de voorwaarden lees je meer over rood staan op je betaalrekening. En in de tarievenwijzer vind je een overzicht van alle kosten.

  Een andere betaalrekening?

  Dan gelden er andere spelregels.

  Je kredietlimiet wijzigen?

  Je kredietlimiet wijzigen?

  Wil je je limiet verhogen of verlagen? Geef je wijziging aan ons door. We kijken dan wat mogelijk is.
  Rood staan aanvragen

  Rood staan aanvragen

  Vraag rood staan aan voor je betaalrekening.