Jongeren voelen zich kansloos op de huizenmarkt

De woningmarkt, vroeg of laat krijgt iedereen er mee te maken. In deze oververhitte markt kan je als huizenzoeker ontmoedigd raken. Uit een recente peiling van SNS onder jongvolwassenen tussen de 16 en 39 jaar blijkt dat 73% denkt dat deze generatie starters geen kans meer maakt op een koopwoning. 1 op de 3 stelt zelfs grote beslissingen uit, zoals het krijgen van kinderen, omdat ze geen geschikt huis kunnen vinden. De helft van de respondenten geeft dan ook aan behoefte te hebben aan informatie hoe ze (meer) kans maken op een nieuw huis. 

Een aantal conclusies uit de peiling

  • Meer dan de helft van de jongvolwassenen tussen 16 en 39 jaar heeft het gevoel geen eerlijke kans te hebben op het kopen van een huis.
  • Inkomen (van zichzelf en partner), beschikbaarheid van betaalbaar huis en eigen spaargeld zijn de drie belangrijkste drempels voor het kopen van een huis.
  • Een groot aandeel van de ondervraagden vindt dat er aandacht moet worden besteed op school aan hoe je slim kan omgaan met financiën (70%) en aan de woningmarkt en hoe je een huis kunt kopen (66%).
  • 1 op de 3 stelt dingen uit in het leven, omdat ze geen geschikt huis hebben (denk aan een samenwonen of een onderneming starten) 5. 50% wil graag weten hoe ze meer kans maken op het kopen van een huis.
  • 50% wil graag weten hoe ze meer kans maken op het kopen van een huis.
  • 73% denkt dat deze generatie starters geen kans meer maakt op een koopwoning.
  • 46% is een studielening aangegaan, terwijl ze niet wisten wat het effect was op de maximale hypotheek.
  • 41% weet/wist niet hoe zwaar de studielening meeweegt bij de maximale hypotheek.
  • 49% vindt dat de studieschuld niet zou moeten meetellen bij het bepalen van de maximale hypotheek.
  • 60% wordt moedeloos van al het slechte nieuws over de woningmarkt..

Tips van Charlotte Bosch, expert Wonen bij SNS

Charlotte Bosch, expert Wonen bij SNS: “We zien dat jongvolwassenen in hun groei worden belemmerd door de gevolgen van de verhitte woningmarkt. SNS wil mensen helpen hun kansen te vergroten. Daarom hebben we een aantal tips en tools ontwikkeld om jongvolwassenen te helpen zich voor te bereiden op het kopen van een huis, zoals hulp bij het bepalen van een slimme biedstrategie”.

1. Loop een bank binnen. Ja echt.

Het is belangrijk om te weten te weten wat jouw mogelijkheden zijn en wat je kan en wil betalen voor, zowel nu als in de toekomst. Jouw financiële situatie kan veranderen. Misschien denk jij er wel over om te gaan ondernemen, krijg je een nieuwe baan of ga je samenwonen. Over je financiële situatie van nu en de financiële aspecten van dit soort veranderingen kan een bank met je meedenken en je advies geven. Ook wanneer je niet op hele korte termijn een huis gaat kopen.

2. Inzicht in je (toekomstige) kosten

Als je een huis wilt kopen, dan is een berekening van wat je maximaal kunt lenen zo gemaakt. Maar je wilt graag méér inzicht. Want passen de nieuwe woonkosten bij je huidige levensstijl en uitgavenpatroon? Wil je deze maandlasten betalen of ben je bereid om jouw levensstijl hierop aan te passen? Met een woonkostenoverzicht krijg je hierin inzicht. Hierbij worden inkomsten en uitgaven met toekomstige kosten voor het huis gecombineerd.

3. Bieden: voorbereiding is key!

Wat is het juiste bod? Om dit te bepalen, kun je bij het Kadaster gegevens over het huis opvragen, zoals de WOZ-waarde en laatste aankoopprijs. Ook kun je opvragen welke huizen onlangs in de buurt verkocht zijn en voor welke prijs. Heb je hulp hierbij nodig? Er is bijvoorbeeld tool van Walter Living die je toegang geeft tot belangrijke informatie over de huizenmarkt, gebaseerd op gegevens van het Kadaster, het CBS en andere betrouwbare databronnen. Ook kan je per huis biedingsstrategieën ontvangen, van voorzichtig tot ambitieus, die je helpen bij het bepalen van het ideale bod.

4. Wees realistisch!

Wanneer je al een tijdje naar een koophuis zoekt, kunnen al die droomhuizen op social media gaan frustreren. Jij wil het liefst meteen jouw droomhuis kopen. Je overweegt daarom misschien om boven jouw budget te gaan bieden. Stop daar! Wees realistisch en vergelijk jezelf niet met anderen. Denk na over wat een geschikt huis is voor jou én hoe je dit huis nu en in de toekomst kan bekostigen.

5. Bezoek onze woonevents

Meer weten over de woningmarkt en hoe jij jouw kansen vergroot op een koophuis? SNS organiseert vanaf september meerdere inspirerende woonevents door het hele land. Kom bijvoorbeeld naar het inspiratie event op 7 september a.s. in Maastricht (ook online te volgen) of het Wooncafé van CNV Jongeren en SNS op donderdag 13 oktober in Utrecht.

Verantwoording peiling

De peiling is uitgevoerd door Factsnapp, een dochter van de onderzoeksbureaus PanelWizard en Kien. De peiling is gedaan in juli 2022 onder 450 Nederlanders in de leeftijd van 16 t/m 39 jaar.

Ontdek onze  kansvergroters

Ontdek onze kansvergroters

Hoe vergroot jij je kans op een koophuis? Check al onze kansvergroters
Maak een afspraak

Maak een afspraak

Laat je gegevens achter en we bellen je om een afspraak te maken.