De 5 moeilijkste financiële woorden van 2022 uitgelegd

Jongeren in Nederland hadden dit jaar moeite met 5 financiële woorden en willen deze beter uitgelegd krijgen. Dat blijkt uit ons onderzoek onder jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar. We vinden dat we altijd goed uit moeten leggen wat we doen zodat jij verstandige beslissingen kunt nemen. Daarom maken we deze 5 moeilijke termen makkelijker voor je.

De top 5 moeilijkste financiële termen van 2022

  1. Bereidstellingsprovisie
  2. Volatiel
  3. Eigenwoningforfait
  4. Stagflatie
  5. Minten

Nummer 1: Bereidstellingsprovisie

Voor je een hypotheek kunt afsluiten, maakt de hypotheekverstrekker een offerte. Daarin staat een passeerdatum waarop je uiterlijk de leveringsakte bij de notaris moet ondertekenen. Als dit niet op tijd lukt, dan kun je soms de geldigheid van je hypotheekofferte verlengen. Wil je dat? Dan betaal je aan de bank bereidstellingsprovisie. Hoeveel provisie je betaalt, hangt af van de voorwaarden van de hypotheekverstrekker. Check voordat je een hypotheekofferte aanvraagt of je de geldigheid van de offerte kunt verlengen en of je daar bereidstellingsprovisie voor moet betalen.

Nummer 2: Volatiel

Onze economie is onder andere afhankelijk van de financiële markten. Dus de plekken waar bijvoorbeeld aandelen of valuta worden verhandeld. Die aandelen en valuta kunnen schommelen in waarde. Schommelen ze veel tussen een hoge en lage waarde, dan hebben ze een hoge volatiliteit. Hoe volatiel iets is, zegt dus iets over hoeveel de waarde ervan kan veranderen. Dus: hoe volatieler een aandeel is, hoe hoger het risico voor jou om erin te investeren.

Nummer 3: Eigenwoningforfait

Als je een koophuis hebt die je gebruikt om in te wonen, moet je een bedrag bij je inkomen optellen als je belastingaangifte doet. Dit heet het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde dat je moet optellen bij je inkomen in box 1 op de belastingaangifte. Heb je je hypotheek (bijna) helemaal afgelost? Dan kan je eigenwoningforfait hoger zijn dan de aftrekbare kosten, zoals de hypotheekrente.

Nummer 4: Stagflatie

Het begrip stagflatie is een combinatie van stagnatie en inflatie:

  • stagnatie: een periode waarin de economie niet of weinig groeit
  • inflatie: je geld wordt minder waard

Tijdens een stagflatie zie je dus dat de economie niet of nauwelijks groeit en dat je geld ook nog eens minder waard wordt. Je kunt van hetzelfde bedrag dus minder kopen dan bijvoorbeeld een jaar geleden. Dat komt door stijgende voedsel- en energieprijzen.

Nummer 5: Minten

Dit is een vrij nieuw begrip en het heeft te maken met NFT’s. Een NFT is een non-fungible token. Het is een product dat alleen in de digitale wereld bestaat, bijvoorbeeld een digitaal kunstwerk. Aan een NFT hangt een bewijs waarop staat van wie het is en waar het vandaan komt. Een soort echtheidscertificaat. Het veranderen van een digitaal bestand naar een NFT op de zogenaamde blockchain noemen we minten. Het is te vergelijken met het minen van digitale valuta zoals Bitcoin en Ethereum. Door te minten wordt een NFT onderdeel van de blockchain en kan het daarna worden verkocht.

Moeilijk woord gezien?

Een brief of mail van ons gekregen waarin je een moeilijk woord hebt gezien? Of staat er iets onbegrijpelijks op sns.nl of in Mijn SNS? Laat het ons weten via ditbegrijpikniet@sns.nl. Dan gaan we ermee aan de slag.

Nog meer moeilijke woorden

Nog meer moeilijke woorden

Ga je een hypotheek afsluiten? Dan kom je een hoop moeilijke woorden tegen.
Meer nieuws

Meer nieuws

Bekijk ons laatste nieuws, onze acties en campagnes.