Mogelijk rendement van beleggen berekenen

Benieuwd naar het rendement van beleggen? Met onze handige rekentool ontdek je snel wat beleggen je zou kunnen opleveren.

Check het mogelijke rendement van beleggen

Ben je benieuwd wat beleggen jou mogelijk zou kunnen opleveren? Bereken het eenvoudig en snel met onze handige rekentool.

Bron: Ortec Finance

Uitleg over de berekening

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg (deels) verliezen. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
 • Je ziet in de rekentool wat het verwachte rendement én risiconiveau is van het gekozen beleggingsfonds voor een gemiddeld, goed en slecht jaar. Ook de verwachte rendementen voor sparen staan erbij als je hebt gekozen om (met een deel) van je inleg te sparen.

  De duurzame mixfondsen verschillen van ‘zeer defensief’ tot ‘zeer offensief’. Bij een zeer offensief fonds, is het gemiddelde verwachte rendement hoog. Maar de verschillen tussen slechte en goede jaren zijn ook groter. Beleg je een langere periode? Dan heb je langer de tijd om een slecht jaar te compenseren. En om dichter bij je verwachte rendement per jaar uit te komen.

 • In de grafiek zie je het verwachte resultaat bij verschillende scenario’s als je belegt. We rekenen met 3 scenario’s:

  • Slecht: dit is het verwachte resultaat bij een slecht scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een lager eindbedrag.
  • Gemiddeld: dit is het verwachte resultaat bij een gemiddeld scenario. Je hebt ongeveer 50% kans op een hoger of een lager eindbedrag.
  • Goed: dit is het verwachte resultaat bij een goed scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een hoger eindbedrag.
 • De verschillende scenario’s in de grafiek zijn berekend door Ortec Finance. Deze internationale organisatie is gespecialiseerd in het meten en beheren van risico's en rendementen op het gebied van vermogensbeheer. Bij de berekeningen neemt Ortec Finance ook de historische rendementen mee. Daarnaast kijkt de organisatie naar de uitkomsten van verschillende economische scenario’s en schat daarmee toekomstige ontwikkelingen in.
 • De rekentool is bedoeld als hulpmiddel,  het is geen beleggingsadvies. De uitkomst is met zorg samengesteld en gebaseerd op betrouwbare informatiebronnen, maar is  geen garantie voor de juistheid of volledigheid van de informatie. Aan de uitkomsten van de tool kunnen geen rechten worden ontleend.

Benieuwd of beleggen iets voor jou is?

Met onze keuzehulp kom je er in 3 vragen achter. Ook zie je meteen welk beleggingsproduct van SNS goed bij jouw wensen zou kunnen passen.

Doe de keuzehulp

De voor- en nadelen van sparen en beleggen

Met sparen en beleggen kun je een mooi vermogen opbouwen voor later. Beide manieren van vermogensgroei hebben zo hun voordelen en nadelen. We hebben de grootste voor- en nadelen van sparen en beleggen voor je op een rijtje gezet.

Bekijk de voor- en nadelen van sparen en beleggen

Beleggen met weinig geld

Beleggen met weinig geld

Voor beleggen hoef je geen groot vermogen te hebben, als je het maar de tijd geeft om te groeien.
Beleggen voor de lange termijn

Beleggen voor de lange termijn

Lees meer over de kracht van beleggen voor de lange termijn.