Maak FIRE inclusief

Onze strategisch adviseur Maatschappelijke Impact, Marieke Tiesinga, adviseert over verschillende onderwerpen die de maatschappij raken. Zoals het fenomeen FIRE, overgewaaid uit Amerika. Op je 40e met pensioen? Marieke geeft haar eerlijke visie.

Op je veertigste met pensioen kunnen, klinkt haast te mooi om waar te zijn. Maar als je kijkt naar de FIRE-beweging (Financial Independence, Retire Early) lijkt het of dat voor iedereen is weggelegd. Dat is helaas voor bijna iedereen een utopie. Maar dat neemt niet weg dat de FIRE-beweging wél voor iedereen kansen biedt. Daarom pleit ik voor een andere benadering van FIRE, een inclusieve beweging waarin jongeren de kracht van de beweging gebruiken om aan reële doelen te werken.

Ga maar na, om met je veertigste met pensioen te kunnen, heb je al snel minimaal 600.000 euro aan vermogen nodig. Dat redden maar weinig mensen. Minder uit eten gaan of niet meer die dure vakantie boeken is vaak lang niet voldoende om aan dat kapitaal te komen. Toch kan FIRE jongeren inspireren en motiveren om bewust met hun geld bezig te zijn. Daar ligt in mijn ogen de kracht van deze beweging.

Naar een inclusieve FIRE-beweging

Daarom wil ik gaan voor een benadering van FIRE die voor alle jongeren werkt. Niet alleen voor de happy few die op hun veertigste gaan rentenieren op Ibiza, maar een inclusieve beweging waar elke jongere wat aan heeft. De kracht van FIRE is namelijk dat je bewust omgaat met je geld en bepaalt wat daarin voor jou belangrijk is.

Het zou zonde zijn als jongeren dat laten glippen als ze erachter komen dat die strandstoel op Ibiza toch iets verder weg is dan ze dachten. Influencers die gouden bergen aan een tropische horizon beloven moet je dus misschien met wat flinke korrels zeezout nemen. Je wilt je hard verdiende geld voor je laten werken. Het laatste dat je wilt is dat het razendsnel verdampt door te grote risico’s te nemen met je blik op de korte termijn.

Stel haalbare doelen

Jongeren kunnen namelijk prachtige dromen realiseren door bewust met hun geld om te gaan. Denk aan het maken van een droomreis, het kopen van een eigen huis, een andere studie doen of de vrijheid om voor jezelf te beginnen. Of tóch een stuk eerder stoppen met werken. Het begint met het stellen van doelen die voor jou haalbaar zijn.

5 tips voor FIRE met een dosis Hollandse nuchterheid

Hoe kun je op een verstandige manier geld voor later opbouwen ?

  1. Begin met kleine haalbare doelen. Heb je nog geen buffer voor onverwachte tegenslagen? Begin daar dan mee.

  2. Neem de tijd om uit te zoeken welke manier van geld vermeerderen bij jou past. Er zijn heel veel mogelijkheden om te beleggen. Denk bijvoorbeeld aan aandelen, etf’s, aandelenfondsen, obligaties, vastgoed en crowdlending. Kijk wat bij je past qua risicoprofiel, doelen en interesse.

  3. Laat je niet verleiden door verhalen over snel geld. Snel rijk worden bestaat helaas niet. Geld voor later opbouwen en beleggen is voor de lange adem. Bij geldvermeerdering is tijd je grootste vriend, dus als je jong bent profiteer je juist maximaal van het rendement-op-rendementeffect.

  4. Check verschillende informatiebronnen. Blijf niet hangen bij één enkele website of influencer voor advies en inspiratie en verifieer de informatie die je aanspreekt ook bij andere bronnen.

  5. Spreid je risico’s. Dat kun je doen door in verschillende productcategorieën te beleggen, zoals aandelen, obligaties of vastgoed. Maar ook door binnen deze categorieën te beleggen in meerdere bedrijven, sectoren en regio’s. En door te spreiden in tijd door bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal in te leggen. Blijf je vermogen in de gaten houden en stuur bij waar nodig.

Gebruik de kracht van FIRE in je eigen voordeel. Werk met een nuchtere blik aan je eigen, zorgeloze financiële toekomst.

Marieke Tiesinga

Strategisch adviseur Maatschappelijke Impact