SNS brengt boek uit over gelijke groeikansen voor jongvolwassenen
Als het om geldzaken gaat, moeten veel jongvolwassenen er flink de schouders onder zetten. Ze moeten hard werken om hun rekeningen te betalen en te voldoen aan de verwachtingen van zichzelf en anderen. Tegelijkertijd is er weinig perspectief op de woningmarkt en lage waardering voor essentiële beroepen. Zo zijn er meer factoren die het leven van jongvolwassenen ingewikkeld maken. Lang niet iedereen beschikt over de juiste kennis en vaardigheden om deze uitdagingen aan te gaan, waardoor ook niet iedereen dezelfde kansen heeft om te groeien.
Uitgestoken hand
Gelukkig zijn er mogelijkheden om het financiële speelveld rechtvaardiger maken, blijkt in het boek Jonge schouders, een publicatie van SNS. De auteurs signaleren meerdere kansen die we kunnen benutten om Nederlandse jongvolwassenen financieel slagvaardiger en zelfverzekerder te maken. Deze kansen liggen op verschillende terreinen: van helder taalgebruik door financiële dienstverleners tot het stimuleren van mediawijsheid, en van meer waardering voor vakmensen tot het stellen van realistische doelen. Hier liggen taken voor financiële dienstverleners, onderwijsinstellingen, lokale bestuurders, politici en vele andere partijen. De auteurs noemen Jonge schouders dan ook “een uitgestoken hand aan iedereen die zich samen met ons wil inzetten voor gelijke groeikansen voor ieder mens.”
Gebundelde inzichten
Het boek Jonge schouders bevat een verkenning van alles wat er speelt in de samenleving op het gebied gelijke groeikansen voor jongvolwassenen. Daarvoor zijn inzichten uit recent onderzoek gebundeld, van onafhankelijke onderzoeksinstituten en van SNS zelf. Ook kwalitatieve inzichten uit het SNS Groeikansendebat (2022) en de SNS Jongerenboards (2022-2023) zijn meegenomen in het boek.
Heldere inkijk
Het resultaat is een heldere inkijk in de problematiek en de leefwereld van jongvolwassenen in Nederland. Het boek is opgezet langs drie factoren die groeikansen kunnen belemmeren én bevorderen: financiële kennis, rechtvaardige waardering en (financiële) prestatiedruk. Hoe deze onderwerpen doorwerken in het leven van jongvolwassenen, wordt inzichtelijk gemaakt aan de hand van externe bronnen, onderzoeksgegevens en quotes.
Expertisecentrum Gelijke Groeikansen
De auteurs van Jonge schouders zijn drie strategische adviseurs van SNS, verbonden aan het Expertisecentrum Gelijke Groeikansen van de bank. Marieke Tiesinga analyseert hoe het anno 2023 gesteld is met de financiële kennis van jongvolwassenen in ons land. Sebastiaan de Kroon onderzoekt hoe we de waardering voor specifieke groepen – mbo-opgeleiden, vakmensen, ondernemers; soms ook wel de middengroep genoemd – kunnen stimuleren. Zonne Zeevalk verdiept zich in de (financiële) prestatiedruk die jongvolwassenen ervaren en hoe we die kunnen verlagen.
Meer informatie
Het boek Jonge schouders is verkrijgbaar via deze link of via de reguliere boekhandel.
Heb je vragen of suggesties? Neem contact op met Sebastiaan de Kroon (06-51 67 54 01, sebastiaan.dekroon@sns.nl)