Prinsjesdag 2023

Op 19 september was het weer Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander las traditioneel de troonrede voor en het kabinet presenteerde de begrotingsplannen voor 2024. Omdat het kabinet is gevallen, neemt het nu geen ingrijpende besluiten. Toch komen er veranderingen aan die veel mensen zullen raken, al zijn de plannen nog niet definitief.

Wat verandert er voor jouw portemonnee?

Ingewikkeld? Wij vertellen je op een begrijpelijke manier wat er voor jouw portemonnee verandert.
 • De huurtoeslag en het kindgebonden budget gaan in 2024 omhoog. De huurtoeslag stijgt met maximaal € 416 per jaar. Het kindgebonden budget stijgt voor het 1e kind met maximaal € 750 per jaar en voor volgende kinderen met maximaal € 883 per jaar. Hoeveel toeslag je krijgt, hangt onder andere af van je inkomen, je vermogen en het inkomen van een eventuele partner. Volgens het kabinet gaat een gemiddeld gezin er door deze en andere maatregelen met 1,8% op vooruit.

  Wil je weten wat de veranderingen betekenen voor jouw koopkracht? Vul dan de Koopkrachtberekenaar van het Nibud in.

 • De zorgtoeslag gaat omlaag. In 2023 kreeg je nog maximaal € 154 per maand. Afhankelijk van je inkomen krijg je in 2024 maximaal € 127 per maand aan zorgtoeslag. Daar komt bij dat de premie voor je zorgverzekering volgend jaar uitkomt op gemiddeld € 150 per maand: een stijging van zo’n € 12 per maand. De zorgverzekeraars maken uiterlijk op 12 november 2023 hun premies bekend.
 • Krijg je alleen AOW? Dan ga je volgend jaar jammer genoeg flink inleveren. Volgens berekeningen van het Nibud gaan alleenstaanden er 3% op achteruit (€ 59 per maand). Echtparen leveren 1,7% in (€ 45 per maand). De koopkracht van AOW'ers met een aanvullend pensioen stijgt licht door een aantal belastingmaatregelen. De belastingtarieven gaan iets omhoog, maar daar tegenover staan een paar fiscale voordelen. De algemene heffingskorting voor AOW’ers stijgt bijvoorbeeld met € 158 tot maximaal € 1.741. Hierdoor hoeven zij over een groter deel van hun inkomen geen belasting te betalen.
 • De arbeidskorting is een korting op je inkomstenbelasting als je betaald werk doet. In 2024 is deze korting maximaal € 5.553. Dat is € 501 meer dan in 2023. Mensen die werken, kunnen hierdoor dus meer geld overhouden.
 • Gepensioneerden, kleine bedrijven en zzp'ers gaan volgend jaar meer belasting betalen over hun inkomen. Voor spaarders stijgt het belastingtarief van 32% naar 34%. Die maatregel gaat een jaar eerder in dan oorspronkelijk gepland. Het spaartegoed waarover je geen belasting hoeft te betalen blijft gelijk: € 57.000 per individu en € 114.000 voor partners gezamenlijk.
 • Belastingvrij geld schenken aan je kinderen of kleinkinderen voor de aankoop van een huis, kan vanaf volgend jaar niet meer. Dit jaar was het maximale bedrag dat je belastingvrij kon schenken al verlaagd van € 106.671 naar € 28.947. Vanaf 1 januari 2024 vervalt de ‘jubelton’ helemaal. Dit besluit was al eerder genomen door het kabinet.
 • Je betaalt overdrachtsbelasting als je een huis koopt. Ga je zelf in het huis wonen? Dan blijft het tarief 2% van de aankoopprijs. Starters tussen de 18 en 35 jaar hoeven vanaf 2024 geen overdrachtsbelasting meer te betalen bij woningen tot € 510.000. Dit is nu nog € 440.000. Koop je een woning waar je niet zelf in gaat wonen, zoals een vakantiewoning of bedrijfspand? Dan krijg je een hoger tarief voor de overdrachtsbelasting, namelijk 10,4%. Dit tarief verandert niet.
 • Werknemers kunnen volgend jaar een hogere reiskostenvergoeding krijgen. De belastingvrije kilometervergoeding stijgt namelijk van 21 cent naar 23 cent per kilometer. De kilometervergoeding ook geldt voor de auto.
 • Het kabinet zet zich in voor gelijke kansen voor de volgende generatie. Dit begint bij goed onderwijs. De herinvoering van de basisbeurs is inmiddels een feit. De jeugdzorg wordt verbeterd, zodat kwetsbare kinderen beter geholpen kunnen worden. Samen met jongeren werkt het kabinet ook aan oplossingen voor de mentale problemen onder jongeren. 'Een jonge generatie die gezond en gelukkig kan opgroeien, is een sterk fundament voor de samenleving van morgen,' aldus het kabinet.

Alles duidelijk?

Bij SNS zetten we ons in voor helder taalgebruik. Vind je iets onduidelijk in dit artikel of gebruiken we (te) moeilijke woorden? Meld het dan via onze mailbox ditbegrijpikniet@sns.nl.

Meer nieuws

Meer nieuws

Bekijk ons laatste nieuws, onze acties en campagnes.
Gelijke groeikansen

Gelijke groeikansen

Wij vinden dat iedereen de mogelijkheid moet krijgen om te groeien in het leven. Daarom werken we samen aan jouw groeikansen.