Onderzoek SNS: 40% van jongvolwassenen heeft achteraf spijt van kleine uitgaven

treatculture vrouw coffee to go
Recent onderzoek van SNS geeft inzicht in het financiële gedrag van jongvolwassenen (18-35 jaar) in Nederland. Bijna 1 op de 4 komt daardoor aan het eind van de maand geld tekort. Maar liefst 40% heeft achteraf spijt van de uitgave en wil meer grip op hun financiën.

“Treat culture”

Kleine uitgaven worden door de meeste jongvolwassenen gezien als traktatie of beloning voor henzelf (47%), blijkt uit het onderzoek. Een sociaal fenomeen dat internationaal bekend staat als ‘treat culture’, maar waar in Nederland nog weinig over geschreven is. Wij hebben onderzocht in hoeverre treat culture voorkomt onder Nederlandse jongvolwassenen. Hierbij is onderzocht hoe vaak er kleine uitgaven worden gedaan, hoeveel er aan wordt aangegeven en wat de invloed is van social media op koopgedrag. Uit het onderzoek komt naar voren dat ruim 1 op de 3 zich zorgen maakt om hoeveel geld zij maandelijks besteden aan “treats”. Dit suggereert dat jongvolwassenen minder grip hebben op deze uitgaven dan ze zouden willen.

Te weinig grip op uitgaven

Uit ons onderzoek blijkt dat jongvolwassenen relatief kwetsbaar zijn voor kleine uitgaven. Ze besteden er meer geld aan dan oudere volwassenen (vanaf 36 jaar) en hebben minder het gevoel dat ze dit goed in de hand hebben. Veel kleine uitgaven worden impulsief gedaan; in 65% van de gevallen blijkt uit het onderzoek. Die impulsiviteit uit zich ook in de mate van spijt na de aankoop. Ongeveer 40% van de jongvolwassenen geeft aan regelmatig spijt te hebben van hun uitgaven, in vergelijking met slechts 25% van de 36-plussers. Dit onderzoek laat zien dat frequente kleine, impulsieve uitgaven kunnen leiden tot zorgen of stress. Hierdoor kunnen andere financiële doelen op korte termijn, zoals een nieuwe fiets, en doelen op lange termijn, zoals sparen voor een huis, onder druk komen te staan.

Sociale factoren zorgen voor verleiding

Externe factoren en prikkels zijn van invloed op het doen van kleine uitgaven onder jongvolwassenen. 63% erkent dat zij zich snel laten verleiden bij het doen van kleine aankopen. Veel uitgaven gebeuren spontaan, wanneer men op pad is (met vrienden) en/of langs een winkel of horecagelegenheid loopt. Ook social media spelen een rol; 41% geeft aan dat zij bij het doen van kleine uitgaven beïnvloed worden door wat anderen online delen. 28% van de jongvolwassenen geeft aan sneller geneigd te zijn iets te kopen, wanneer een influencer op social media vertelt dat hij/zij iets heeft gekocht. De mate van social mediagebruik speelt hierin een grote rol. Bij de veelgebruikers, die vaker dan 20 keer per dag hun social media checken, is dit maar liefst 46%.