Hypotheek oversluiten

Als je je hypotheek oversluit, ga je met je hypotheek naar een andere geldverstrekker. Je kunt het doen om een lagere rente te krijgen. Of omdat je liever een andere hypotheekvorm kiest, waarmee je bijvoorbeeld betere voorwaarden krijgt of meer aflost. Je kunt ook oversluiten om zo geld vrij te maken voor een verbouwing.

Oversluiters

Op dit moment zorgen oversluiters voor 21% van alle verkochte hypotheken.
Bron: IG&H

Hypotheek oversluiten door lagere rente

Het kan heel goed zijn dat de hypotheekrente nu lager is dan op het moment dat je je hypotheek afsloot. Als je oversluit naar een hypotheek met een lagere rente kunnen je hypotheeklasten flink zakken. Kijk wel goed of de kosten voor een hypotheek oversluiten opwegen tegen het voordeel.

Heb je een spaardeel?

Heb je een hypotheek met een spaardeel? Kijk dan ook naar je spaarinleg. Gaat de hypotheekrente omlaag, dan wordt ook de spaarrente lager. Om het bedrag dat nodig is om je hypotheek bij elkaar te sparen, moet je vaak extra inleggen. Je hypotheeklasten kunnen dan hoger worden.

Vergoeding renteverlies en andere kosten

Zonder vergoeding oversluiten, ook wel zonder boeterente genoemd

Als je rentevaste periode is afgelopen kun je zonder vergoeding voor het renteverlies van de bank (in de volksmond: boetevrij of zonder boeterente) je hypotheek oversluiten, dus overstappen naar een andere geldverstrekker. Je maakt wel kosten. Voor advies en bijvoorbeeld voor de notaris.

Met vergoeding oversluiten, ook wel: met boeterente

Sluit je eerder over dan je rentevaste periode voorbij is? Dan kun je te maken krijgen met een vergoeding voor het renteverlies van de bank (in de volksmond: boeterente). Ondanks de vergoeding voor het renteverlies (voorheen boeterente genoemd) kan dat toch gunstig zijn.

De hypotheekrente oversluiten kan gunstig zijn

Vergoeding voor renteverlies (voorheen boeterente genoemd) berekenen

Om de vergoeding (‘boeterente’) te berekenen stelt SNS, net als andere banken, deze vragen:

  • Hoe verloopt de aflossing van je hypotheek als je niet zou oversluiten?
  • Wat zijn de rentepercentages die horen bij je hypotheek?
  • Welk bedrag loopt SNS mis aan renteverlies omdat je oversluit?
  • Wat is de waarde van die misgelopen bedragen nu?

Een adviseur kan je helpen om uit te rekenen of oversluiten voor jou op dit moment gunstig is of dat de vergoeding voor renteverlies van de bank hoger is dan je voordeel.

Oversluiten voor meer zekerheid

Meer zekerheid kan ook aanleiding zijn om je hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheek van een andere geldverstrekker. Sommige aflosvormen geven meer zekerheid dan andere. Bij een annuïtaire en lineaire hypotheek los je je hypotheekschuld bijvoorbeeld helemaal af binnen de looptijd. Lees meer over aflosvormen bij SNS.

Hypotheek oversluiten vanwege verhuizing

Als je gaat verhuizen heb je kans  dat je huidige hypotheek niet meer bij je nieuwe situatie past. Bijvoorbeeld omdat je een duurder huis wilt kopen en daarvoor een hogere hypotheek nodig hebt. Je hypotheek oversluiten kan dan een goed idee zijn. Bespreek de mogelijkheden met een adviseur.

Verbouwen

Heb je verbouwplannen? Dan heb je misschien extra geld nodig. Het kan dan  interessant zijn om je hypotheek over te sluiten en tegelijk te verhogen. Lees alles over je huis verbouwen.

Oversluiten hypotheek: De kosten

Als je je hypotheek oversluit, sluit je een nieuwe hypotheek af. Dat kost geld. Denk aan advieskosten, notariskosten en, als je rentevaste periode nog niet voorbij is, eventueel een boete (de vergoeding voor het renteverlies van de bank).

Meer over de kosten van oversluiten

Oversluiten hypotheek interessant voor jou?

Oversluiten hypotheek interessant voor jou?

Ontdek wat er in jouw situatie kan. Een oriëntatiegesprek is gratis.
Stappenplan oversluiten

Stappenplan oversluiten

Weten welke 5 stappen je kunt ondernemen om over te sluiten?