Hypotheek oversluiten

Als je je hypotheek oversluit, ga je met je hypotheek naar een andere geldverstrekker. Je kunt het doen om een lagere rente te krijgen. Of omdat je liever een andere hypotheekvorm kiest, waarmee je bijvoorbeeld betere voorwaarden krijgt of meer aflost. Je kunt ook oversluiten om zo geld vrij te maken voor een verbouwing.

Oversluiters

Op dit moment zorgen oversluiters voor 21% van alle verkochte hypotheken.
Bron: IG&H

Hypotheek oversluiten door lagere rente

Het kan heel goed zijn dat de hypotheekrente nu lager is dan op het moment dat je je hypotheek afsloot. Als je oversluit naar een hypotheek met een lagere rente kunnen je hypotheeklasten flink zakken. Kijk wel goed of de kosten voor een hypotheek oversluiten opwegen tegen het voordeel.

Heb je een hypotheek met een spaardeel? Kijk dan ook naar je spaarinleg. Gaat de hypotheekrente omlaag, dan wordt ook de spaarrente lager. Om het bedrag dat nodig is om je hypotheek bij elkaar te sparen, moet je vaak extra inleggen. Je hypotheeklasten kunnen dan hoger worden.

Vergoeding renteverlies en andere kosten

Als je rentevaste periode is afgelopen kun je zonder vergoeding voor het renteverlies van de bank, ook wel bekend als boete, overstappen naar een andere geldverstrekker. Wel krijg je te maken met kosten. Voor advies en bijvoorbeeld voor de notaris. Sluit je eerder over, dan kun je ook nog te maken krijgen met een vergoeding voor het renteverlies van de bank.

De hypotheekrente oversluiten kan gunstig zijn

Meer zekerheid

Meer zekerheid kan ook aanleiding zijn om je hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheek van een andere geldverstrekker. Sommige aflosvormen geven meer zekerheid dan andere. Bij een annuïtaire en lineaire hypotheek los je je hypotheekschuld bijvoorbeeld helemaal af binnen de looptijd. Lees meer over aflosvormen bij SNS.

Verhuizen

Als je gaat verhuizen heb je kans  dat je huidige hypotheek niet meer bij je nieuwe situatie past. Bijvoorbeeld omdat je een duurder huis wilt kopen en daarvoor een hogere hypotheek nodig hebt. Je hypotheek oversluiten kan dan een goed idee zijn. Bespreek de mogelijkheden met een adviseur.

Verbouwen

Heb je verbouwplannen? Dan heb je misschien extra geld nodig. Het kan dan  interessant zijn om je hypotheek over te sluiten en tegelijk te verhogen. Lees alles over je huis verbouwen.

Hypotheek oversluiten of niet? 


Met het eenvoudige rapport van Simone Kamberg, voormalig directeur van een private bank, weet je waar je allemaal aan moet denken om te besluiten of oversluiten iets voor jou is.

Heb je al een hypotheek bij ons? De hypotheek opnieuw vastzetten kan gunstig zijn.

Oversluiten hypotheek: De kosten

Als je je hypotheek oversluit, sluit je een nieuwe hypotheek af. Dat kost geld. Denk aan advieskosten, notariskosten en, als je rentevaste periode nog niet voorbij is, eventueel een vergoeding voor het renteverlies van de bank.

Meer over de kosten van oversluiten

Oversluiten hypotheek interessant voor jou?

Oversluiten hypotheek interessant voor jou?

Ontdek wat er in jouw situatie kan. Een ori├źntatiegesprek is gratis.
Stappenplan oversluiten

Stappenplan oversluiten

Weten welke 5 stappen je kunt ondernemen om over te sluiten?
Terug naar boven