Spaarhypotheek en risico-opslag. Hoe zit dat bij ons?
Je gaat een hypotheek vaak voor een lange tijd aan. In die tijd kan er veel veranderen. Misschien kan je hypotheekrente tussentijds wel omlaag. Daarom is er SNS Hypotheek Looptijdservice. Zo blijven we betrokken van het begin tot het einde van je SNS Hypotheek.
Op dit moment is er in de media aandacht voor spaarhypotheken. Moeten banken bij het bepalen van de risico-opslag bij spaarhypotheken automatisch rekening houden met de waarde die in het spaardepot is opgebouwd? We leggen graag aan je uit hoe wij dit zien.
Een spaarhypotheek: wat betaal je?
Bij een spaarhypotheek betaal je rente over je hypotheek. Én je betaalt spaarpremie om aan het einde van de looptijd de hypotheekschuld af te lossen. De hypotheekrente en de spaarrente zijn gelijk. Over de rente die je betaalt voor de hypotheek, krijgt je hypotheekrenteaftrek. Over de spaarpremie die je betaalt, niet.
Lage rente? Niet altijd voordelig
Voor veel mensen is een lage hypotheekrente voordelig. Maar heb je een spaarhypotheek? Dan is dat niet altijd gunstig. Want daalt de hypotheekrente, dan daalt ook de spaarrente die je krijgt over het bedrag dat je hebt gespaard. Je moet dan extra geld inleggen om het bedrag bij elkaar te sparen dat je straks moet aflossen. Je betaalt dan uiteindelijk vaak meer.
We passen niet automatisch aan
Juist omdat het niet altijd gunstig is, houden we bij de bepaling van de risico-opslag van een spaarhypotheek niet automatisch rekening met de opgebouwde waarde in het spaardepot. Als het in jouw situatie wél gunstig is, dan kan dat natuurlijk wel. Wij kunnen dat niet voor jou bepalen, omdat dat bijvoorbeeld afhankelijk is van je actuele inkomen.
Persoonlijk advies
Persoonlijk advies is daarom erg belangrijk. Zo hebben we het afgelopen jaar vanuit de SNS Hypotheek Looptijdservice meer dan 100.000 klanten gesproken over hun hypotheek. Ook over hun spaarhypotheek. Misschien hebben we jou zelfs al gesproken?
We bellen of mailen je
Je mag van ons verwachten dat we met je meedenken. En kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over jouw spaarhypotheek. Binnen de komende 6 maanden bellen of mailen we je. En bespreken we graag of er in jouw situatie ontwikkelingen zijn die invloed hebben op jouw spaarhypotheek. Natuurlijk kun je contact met ons opnemen. We helpen je graag.