Op 15 mei 2017 besteedde Radar opnieuw aandacht aan de vergoeding voor het vervroegd aflossen van de hypotheek. De Consumentenbond en hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl onderzochten hoe banken deze vergoeding berekenen. Hieruit zou blijken dat SNS zich niet houdt aan de AFM-leidraad. Dit klopt in onze ogen niet.
We zijn ervan overtuigd dat we de leidraad op een goede en nauwkeurige manier toepassen. We hebben dan ook in een reactie aan Radar gevraagd om voorbeelden die de conclusie van de Consumentenbond en Ikbenfrits.nl zouden onderbouwen. Deze voorbeelden hebben we nog niet gekregen. Daarom hebben we de Consumentenbond (en via de Consumentenbond ikbenfrits.nl) uitgenodigd om in gesprek te gaan en de onderzoeksresultaten toe te lichten.
SNS past uitgangspunten van de AFM-leidraad een-op-een toe
Direct bij publicatie van de leidraad van de AFM hebben we laten weten dat we de uitgangspunten van de leidraad een-op-een willen toepassen in ons beleid. Vanaf 13 april 2017 hebben we onze vergoedingsregeling aangepast. De nieuwe vergoedingsregeling die we vanaf dan gebruiken, voldoet volgens ons op alle punten aan de AFM-leidraad.
Wat kunnen klanten verwachten?
Alle vergoedingen die wij tussen 14 juli 2016 en 13 april 2017 in rekening hebben gebracht, worden opnieuw berekend. Op het moment dat we zien dat de vergoeding volgens de nieuwe berekening lager is, dan betalen we het verschil terug. Dit geldt ook voor klanten die eerder al een herberekening van ons hebben gekregen. Klanten hoeven hiervoor zelf niets te doen. Ze hebben hierover begin april bericht van ons gekregen.
Over de AFM-leidraad
Mensen die hun hypotheek vervroegd willen aflossen, betalen daarvoor soms een vergoeding. Die vergoeding mag volgens de wet niet hoger zijn dan het financiƫle nadeel voor de aanbieder door de vervroegde aflossing. De AFM stelde een leidraad op met 4 uitgangspunten om te laten zien hoe deze vergoeding berekend moet worden.
Leidraad AFM moet zorgen voor meer duidelijkheid over boeterente
Onze reactie op de vragen van Radar