Wat is de beste hypotheekvorm voor een starter?

Ben je starter op de woningmarkt en vraag je je af wat de beste hypotheekvorm voor jou is? Of welke soorten hypotheken er eigenlijk zijn voor starters? Wij hebben de antwoorden op veelgestelde vragen op een rij gezet. Bijvoorbeeld ook hoeveel eigen geld je nou eigenlijk moet meenemen.

Inhoud:

De beste hypotheekvorm

De beste hypotheekvorm hangt altijd af van je situatie. Voor een starter kan een andere hypotheekvorm beter zijn dan voor doorstromer of een verbouwing van een koophuis. Je kunt dus eigenlijk niet spreken over ‘de beste hypotheek voor starters’.
Wel kun je goed kijken naar je eigen situatie als starter. Heb je veel of weinig eigen geld, kom je in aanmerking voor een hypotheek met NHG, krijg je misschien een belastingvrije schenking? Dat kan allemaal uitmaken bij je keuze voor een hypotheek.

Terug naar boven

Welke soorten hypotheken zijn er voor starters?

Als je de hypotheekrente wilt kunnen aftrekken van de belasting, heb je als starters beperkte keuze. Wel kun je door het maken van een combinatie van aflosvormen de maandlasten enigszins aanpassen aan je situatie.

3 soorten hypotheken voor starters:

  1. 100% annuïteiten (annuïteitenhypotheek)
  2. 100% lineair (lineaire hypotheek)
  3. Een combinatie van annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek

Welke hypotheekvorm kiezen starters?

Ruim 90% van de starters bij SNS kiest voor een annuïteitenhypotheek. (voorjaar 2018)

Er zijn meer hypotheekvormen (voor starters overigens alleen aflossingsvrij), maar daarbij heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek. De kans is groot dat je daardoor veel te hoge maandlasten hebt om de hypotheek te kunnen betalen. Daarom is de keuze voor starters uiteindelijk beperkt. Bij een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek heb je onder voorwaarden namelijk wel recht op hypotheekaftrek.

Terug naar boven

Hoeveel moet je in 2022 als starter zelf investeren in een huis?

Je mag sinds begin 2018 maximaal 100% van de waarde van je huis lenen. En let op: de waarde van je huis is het niet enige wat je moet betalen als je een woning koopt. Bij het kopen van een huis komen ook andere kosten kijken, zoals overdrachtsbelasting, de notaris, de makelaar en hypotheekadvies. En dan hebben we het nog niet over een verbouwing of de inrichting van je nieuwe huis.

Terug naar boven

Kun je een huis kopen zonder eigen geld in 2022?

Omdat je vanaf 2018 nog maximaal 100% van de waarde van je huis mag lenen, kun je dus eigenlijk niet zonder eigen spaargeld een huis kopen. Er zijn 2 uitzonderingen waardoor je misschien toch een huis kunt kopen:

  • Je ouders of anderen mogen tot € 100.800 belastingvrij (2018) aan je schenken als je dat geld voor je huis gebruikt. Bekijk de voorwaarden op de site van de Belastingdienst.
  • Misschien kom je in aanmerking komt voor een Starterslening. Dat kun je navragen bij je gemeente.

Terug naar boven

Hoeveel eigen geld moet je als starter meenemen voor een hypotheek?

Heb je al een huis op het oog of wil je een idee krijgen? Bereken hoeveel eigen geld je nodig hebt.
Tip: je kunt voor een schatting uitgaan van ongeveer 6% van de koopprijs. Daar zitten dus nog geen kosten bij voor verbouwen, verhuizen en inrichten.

Voorbeeld eigen geld

Terug naar boven

Hoeveel procent van je inkomen zou je in de hypotheek moeten stoppen iedere maand?

Misschien ben je net als veel andere starters benieuwd welk percentage van hun inkomen je ongeveer voor de hypotheek moet reserveren. Dat is lastig te zeggen en verschilt per situatie. Wel handig om alvast je maandlasten te berekenen van je hypotheek. Sowieso goed om rekening mee te houden: De kosten van je hypotheek zijn niet je enige woonlasten. Je bent als eigenaar van je huis ook verantwoordelijk voor het onderhoud.

En als je een appartement koopt , betaal je servicekosten aan de Vereniging van Eigenaren.

Daarnaast heb je natuurlijk nog je andere woonlasten zoals gas, elektra, water, enz. Verder hangt het uiteraard ook van je andere uitgaven af hoeveel procent je voor je woonlasten moet of wilt reserveren.

Terug naar boven

Wat is de minimumleeftijd om een hypotheek te kunnen krijgen?

Je moet minimaal 18 jaar oud zijn om een hypotheek te kunnen afsluiten.

Terug naar boven

Hypotheek berekenen

Hypotheek berekenen

Ontdek hoeveel je maximaal kunt lenen op basis van je inkomen.