Een studieschuld en een hypotheek

Je bent klaar voor de volgende stap: een koophuis. Er is alleen een maar: je hebt een studieschuld. Wat betekent dit voor je hypotheek?

Een studieschuld én een huis kopen

Een huis kopen met een studieschuld? Dan kun je gewoon een hypotheek krijgen. Wel heeft de hoogte van je studieschuld invloed op het bedrag dat je kunt lenen. Je houdt door je studieschuld namelijk elke maand minder geld over voor onder andere de maandlasten van je hypotheek.

Hoeveel kun je lenen?

Bereken je maximale hypotheek

Geen BKR-registratie studieschuld

Je studieschuld staat niet geregistreerd bij BKR. Een geldverstrekker kan je studieschuld dus niet zien. Meld bij je hypotheekadviseur daarom altijd dat je een studieschuld hebt. Zo wordt er in je maandlasten rekening mee gehouden en voorkom je dat je lasten te hoog zijn voor je situatie.

Weging studieschuld voor hypotheek

Een studieschuld wordt minder zwaar meegewogen door je geldverstrekker dan een andere schuld. Houd er wel rekening mee dat een geldverstrekker je oorspronkelijke studieschuld meeweegt. Het maakt dus niet uit hoeveel je al hebt afgelost.

Studieschuld terugbetalen of niet?

Versneld aflossen is interessant als je nog een kleine schuld over hebt. Stel, je had ooit een studieschuld van € 20.000 en je hebt inmiddels € 19.000 afgelost. Dan is het slim om die laatste € 1.000 versneld af te lossen áls je dat kunt betalen. Anders weegt je geldverstrekker de totale studieschuld van € 20.000 mee in de beoordeling voor de hoogte van je hypotheek.

Eigen huis kopen? Groeicoaching!

Een eigen huis - je hebt je er al behoorlijk in verdiept. En dus weet je dat het, vooral voor starters, nogal een uitdaging kan zijn. Het is niet eenvoudig om echt alle mogelijkheden te overzien, dus grote kans dat er opties zijn waar je nog niet aan hebt gedacht. Je groeicoach kijkt samen met jou waar jouw mogelijkheden liggen en daarmee kun je je kans vergroten op het kopen van een eigen huis. En wil je tussendoor even sparren of heb je een vraag? Geen probleem. Je groeicoach helpt je graag.

Gratis oriëntatiegesprek

Hoeveel kun je lenen met een schuld?

Hoeveel kun je lenen met een schuld?

Bereken makkelijk en snel wat je maximaal mag lenen met je studieschuld.
Je eerste huis kopen in 5 stappen

Je eerste huis kopen in 5 stappen

Ontdek of je een huis kunt kopen, én hoe dat droomhuis van jou wordt.