Een studieschuld en een hypotheek

Je bent klaar voor de volgende stap: een koophuis. Er is alleen een maar: je hebt een studieschuld. Wat betekent dit voor je hypotheek?

Een studieschuld én een huis kopen

Met een studieschuld kun je gewoon een hypotheek krijgen. Wel heeft de hoogte van je schuld invloed op het bedrag dat je kunt lenen. Je houdt door je studieschuld namelijk elke maand minder geld over voor bijvoorbeeld de maandlasten van je hypotheek.

Hoeveel kun je lenen?

Hypotheek berekenen

Geen BKR-registratie studieschuld

Je studieschuld staat niet geregistreerd bij BKR. Een hypotheekaanbieder kan je schuld dus niet zien. Meld bij je hypotheekadviseur daarom altijd dat je een studieschuld hebt. Zo wordt er in je maandlasten rekening mee gehouden en voorkom je dat je lasten te hoog zijn voor je situatie.

Weging studieschuld voor hypotheek

Sinds 2024 wordt er niet meer gekeken naar je totale studieschuld, maar naar de invloed op je maandlasten. Dus naar het bedrag dat je elke maand voor je studieschuld moet betalen. Als je hebt afgelost, dan is dat maandelijkse bedrag voor je schuld lager. En dus is er meer ruimte voor hypotheeklasten.

Studieschuld terugbetalen of niet?

Versneld aflossen is interessant als je nog een kleine schuld over hebt. Stel, je had ooit een studieschuld van € 20.000 en je hebt inmiddels € 19.000 afgelost. Dan is het slim om die laatste € 1.000 versneld af te lossen áls je dat kunt betalen. Anders weegt je hypotheekaanbieder je totale studieschuld van € 20.000 mee in de beoordeling voor de hoogte van je hypotheek.

Hoeveel kun je lenen met een schuld?

Hoeveel kun je lenen met een schuld?

Bereken makkelijk en snel wat je maximaal mag lenen met je studieschuld.
Je eerste huis kopen in 5 stappen

Je eerste huis kopen in 5 stappen

Ontdek of je een huis kunt kopen, én hoe dat droomhuis van jou wordt.