Hulp bij een huis kopen

Je hebt je droomhuis op het oog. Maar het is nét iets te duur. Je hebt te weinig eigen geld of te weinig inkomen voor de hypotheek. Soms is er toch een oplossing: hulp van familie of vrienden bijvoorbeeld.

Hulp van familie

Je familie mag helpen om je huis te financieren. Dit kunnen ze doen door:

Een SNS Adviseur kan je helpen om deze mogelijkheden goed te bekijken en te regelen.

Belastingvrije schenking

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com


Ben jij of je partner tussen de 18 en 40 jaar? Dan mogen je ouders (onder voorwaarden) een belastingvrije schenking doen van € 26.881 (2021) of € 55.996 (2021) voor een studie. Het maakt niet uit waar je het eerste deel, € 26.881 voor gebruikt. Het andere deel moet je gebruiken voor een studie.

Willen je ouders of iemand anders je helpen met het kopen of verbouwen van een huis of het aflossen van een eigen woning schuld en ben je tussen de 18 en 40 jaar? Dan mogen ze eenmalig voor de eigen woning een belastingvrije schenking doen tot een bedrag van € 105.302 (2021).

Maken je ouders geen gebruik van deze vrijstellingen? Dan mogen ze je elk jaar € 6.604 (2021) belastingvrij schenken. ** Andere mensen mogen je elk jaar tot € 3.244 (2021) belastingvrij schenken.

Meer over schenken op de site van de Belastingdienst

Een onderhandse lening aangaan voor je huis

Je kunt ook buiten de bank een lening afsluiten voor het onderhoud van je huis, een huis kopen of voor een verbouwing. Bijvoorbeeld bij je ouders of vrienden. Dat doe je dan tegen een marktconform rentepercentage dat je met elkaar afspreekt. De rente die je betaalt, kun je onder voorwaarden aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. Houd verder rekening met:

  • Als je geld leent bij je familie of vrienden, doe je dat op zakelijke voorwaarden. Dit geldt voor alle voorwaarden. Een voorbeeld hiervan is de rente die je betaalt.
  • Leen je ook nog een bedrag bij de bank? Dan houdt die bank rekening met de lening die je al hebt. Zo leen je nooit te veel.
  • Maak goede afspraken. En leg deze goed vast. Het liefst bij een notaris. Want het laatste wat je wilt, is een misverstand of zelfs ruzie.

Meer hierover op de site van de belastingdienst

Hoofdelijk aansprakelijkheid

Je ouders kunnen soms hoofdelijk medeschuldenaar worden. Dit wordt wel eens gedaan als je nog niet genoeg inkomen hebt. In dat geval is het een voorwaarde dat je inkomen normaal gesproken en op termijn wél voldoende is om de hypotheek te dragen. Wat houdt ‘hoofdelijk medeschuldenaar’ in deze situatie in het kort in?

  • De hypotheek wordt door jou als kind gebruikt.
  • Je ouders zijn geen borg of achtervang.
  • Je ouders kunnen door ons altijd worden aangesproken om de maandlast te betalen.
  • Je ouders kunnen door ons altijd worden aangesproken om de hele schuld waarvoor zij medeschuldenaar zijn te betalen.
  • Bij het berekenen van je hypotheek worden de inkomensgegevens van je ouders meegewogen.
  • Het inkomen van je ouders moet hoog genoeg zijn om hun eigen lasten en jouw hypotheek samen te kunnen betalen.
  • De gegevens van je ouders worden ook getoetst bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Een SNS Adviseur helpt je graag verder. Maak een afspraak met een SNS Adviseur in de winkel of via beeldbellen vanuit huis.
Je eerste huis betaalbaar maken

Je eerste huis betaalbaar maken

Je hebt als starter verschillende mogelijkheden bij de aankoop van een huis.
Terug naar boven