Hulp bij een huis kopen

Je hebt je droomhuis op het oog, maar het is nét iets te duur. Soms is er toch een oplossing, zoals een belastingvrije schenking. Ontdek je mogelijkheden.

Je mogelijkheden in 't kort

 • Hulp van familie of vrienden
 • Starterslening
 • KoopGarant

Hulp van familie of vrienden

Misschien kunnen je familieleden of vrienden je helpen om je huis te financieren. Bijvoorbeeld met een belastingvrije schenking, een onderhandse lening of door hoofdelijk aansprakelijk te worden.

Belastingvrije schenking

Ben jij of is je partner tussen de 18 en 40 jaar? Dan mogen familieleden of vrienden eenmalig tot € 31.813 belastingvrij schenken voor de aankoop of verbouwing van een huis.

Lees meer op Belastingvrije schenking en hypotheek

“Zonder m’n ouders was het nooit gelukt”

De ouders van Willie Kenson gebruikten een deel van hun overwaarde om haar te helpen. Zo kon ze een leuk appartement kopen in Den Haag. Haar SNS Adviseur hielp Willie en haar vader met de cijfers.

Het verhaal van Willie

Een onderhandse lening aangaan

Je kan bij je ouders of vrienden geld lenen voor het kopen van een huis, een verbouwing of onderhoud van je huis. Dat doe je dan tegen een marktconform rentepercentage dat je met elkaar afspreekt. De rente die je betaalt, kun je onder voorwaarden aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. Zo moet je lineair of annuïtair aflossen en binnen 30 jaar alles hebben terugbetaald. Houd ook rekening met:

 • Als je geld leent bij je familie of vrienden, doe je dat op zakelijke voorwaarden. Dit geldt voor alle voorwaarden. Een voorbeeld hiervan is de rente die je betaalt.
 • Leen je ook nog een bedrag bij de bank? Dan houdt die bank rekening met de lening die je al hebt. Zo leen je nooit te veel.
 • Maak goede afspraken. En leg ze vast, het liefst bij een notaris. Daarmee helpt je misverstanden of ruzie te voorkomen.

Meer hierover op de site van de belastingdienst

Aangepaste hypotheekregels

De regels voor lenen met een studieschuld of in je eentje een huis kopen zijn veranderd. Net als voor lenen om te verduurzamen. En dat kan gunstig voor je zijn.

Lees meer over de hypotheekregels

Hoofdelijk aansprakelijkheid

Heb je nu niet genoeg inkomen om je hypotheek rond te krijgen? Dan kan de handtekening van (een van) je (schoon)ouders heel waardevol zijn. Want dan kun je soms wel een hypotheek krijgen. Je inkomen moet dan in de toekomst wel genoeg zijn om je hypotheek te kunnen betalen. Hou hier ook rekening mee:

 • De hypotheek wordt door jou, het kind, gebruikt.
 • Je ouders zijn geen borg of achtervang.
 • Je ouders kunnen altijd worden aangesproken om de maandlast te betalen.
 • Je ouders kunnen altijd worden aangesproken om de hele schuld waarvoor zij medeschuldenaar zijn te betalen.
 • Bij het berekenen van je hypotheek worden de inkomensgegevens van je ouders meegewogen.
 • Het inkomen van je ouders moet hoog genoeg zijn om hun eigen lasten en jouw hypotheek samen te kunnen betalen.
 • De gegevens van je ouders worden ook getoetst bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Eigen huis kopen? Groeicoaching!

Een eigen huis - je hebt je er al behoorlijk in verdiept. En dus weet je dat het, vooral voor starters, nogal een uitdaging kan zijn. Het is niet eenvoudig om echt alle mogelijkheden te overzien, dus grote kans dat er opties zijn waar je nog niet aan hebt gedacht. Je groeicoach kijkt samen met jou waar jouw mogelijkheden liggen en daarmee kun je je kans vergroten op het kopen van een eigen huis. En wil je tussendoor even sparren of heb je een vraag? Geen probleem. Je groeicoach helpt je graag.

Gratis oriëntatiegesprek

Starterslening

Kun je bij de bank net te weinig lenen om je eerste huis te kopen? Dan kun je misschien een starterslening bij je gemeente krijgen, als aanvulling op je hypotheek. Of jouw gemeente dit aanbiedt, vind je op svn.nl.

Lees meer over een Starterslening en de voorwaarden

KoopGarant

KoopGarant is een regeling die ervoor zorgt dat starters makkelijker hun eerste huis kunnen kopen. Met KoopGarant krijg je minstens 10% korting op de aankoopsom. Je moet dan wel een huis kopen bij een woningcorporatie of projectontwikkelaar die deze regeling aanbiedt. Op opmaat.nl vind je adressen van aanbieders van KoopGarant.

Zo werkt de KoopGarant regeling

Maximale hypotheek berekenen

Maximale hypotheek berekenen

Goed voorbereiden? Maak online alvast een berekening van wat je kunt lenen.
Maak een afspraak

Maak een afspraak

Laat je gegevens achter en we bellen je om een afspraak te maken.