Hulp bij een huis kopen
Je mogelijkheden in 't kort
- Hulp van familie of vrienden
- Starterslening
- KoopGarant
Hulp van familie of vrienden
Misschien kunnen je familieleden of vrienden je helpen om je huis te financieren. Bijvoorbeeld met een belastingvrije schenking, een onderhandse lening of door hoofdelijk aansprakelijk te worden.
Belastingvrije schenking
Ben jij of is je partner tussen de 18 en 40 jaar? Dan mogen familieleden of vrienden in 2023 eenmalig tot € 28.947 belastingvrij schenken voor de aankoop of verbouwing van een huis.
Lees alles over belastingvrij schenken op de site van de Belastingdienst
Een onderhandse lening aangaan
Je kan bij je ouders of vrienden geld lenen voor het kopen van een huis, een verbouwing of onderhoud van je huis. Dat doe je dan tegen een marktconform rentepercentage dat je met elkaar afspreekt. De rente die je betaalt, kun je onder voorwaarden aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. Zo moet je lineair of annuïtair aflossen en binnen 30 jaar alles hebben terugbetaald. Houd ook rekening met:
- Als je geld leent bij je familie of vrienden, doe je dat op zakelijke voorwaarden. Dit geldt voor alle voorwaarden. Een voorbeeld hiervan is de rente die je betaalt.
- Leen je ook nog een bedrag bij de bank? Dan houdt die bank rekening met de lening die je al hebt. Zo leen je nooit te veel.
- Maak goede afspraken. En leg ze vast, het liefst bij een notaris. Daarmee helpt je misverstanden of ruzie te voorkomen.
Meer hierover op de site van de belastingdienst
Hoofdelijk aansprakelijkheid
Je ouders kunnen soms hoofdelijk medeschuldenaar worden. Bijvoorbeeld als je nog niet genoeg inkomen hebt. In dat geval is het een voorwaarde dat je inkomen normaal gesproken en op termijn wél voldoende is om de hypotheek te dragen. Houd verder rekening met deze voorwaarden:
- De hypotheek wordt door jou, het kind, gebruikt.
- Je ouders zijn geen borg of achtervang.
- Je ouders kunnen altijd worden aangesproken om de maandlast te betalen.
- Je ouders kunnen altijd worden aangesproken om de hele schuld waarvoor zij medeschuldenaar zijn te betalen.
- Bij het berekenen van je hypotheek worden de inkomensgegevens van je ouders meegewogen.
- Het inkomen van je ouders moet hoog genoeg zijn om hun eigen lasten en jouw hypotheek samen te kunnen betalen.
- De gegevens van je ouders worden ook getoetst bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).
Eigen huis kopen? Groeicoaching!

Een eigen huis - je hebt je er al behoorlijk in verdiept. En dus weet je dat het, vooral voor starters, nogal een uitdaging kan zijn. Het is niet eenvoudig om echt alle mogelijkheden te overzien, dus grote kans dat er opties zijn waar je nog niet aan hebt gedacht. Je groeicoach kijkt samen met jou waar jouw mogelijkheden liggen en daarmee kun je je kans vergroten op het kopen van een eigen huis. En wil je tussendoor even sparren of heb je een vraag? Geen probleem. Je groeicoach helpt je graag.
Starterslening
Kun je bij de bank net te weinig lenen om je eerste huis te kopen? Dan kun je misschien een starterslening bij je gemeente krijgen, als aanvulling op je hypotheek. Of jouw gemeente dit aanbiedt, vind je op svn.nl.
Lees meer over een Starterslening en de voorwaarden
KoopGarant
KoopGarant is een regeling die ervoor zorgt dat starters makkelijker hun eerste huis kunnen kopen. Met KoopGarant krijg je minstens 10% korting op de aankoopsom. Je moet dan wel een huis kopen bij een woningcorporatie of projectontwikkelaar die deze regeling aanbiedt. Op opmaat.nl vind je adressen van aanbieders van KoopGarant.
Zo werkt de KoopGarant regeling

Maximale hypotheek berekenen
