Hulp bij een huis kopen

Je hebt je droomhuis op het oog. Maar het is nét iets te duur. Je hebt te weinig eigen geld of te weinig inkomen voor de hypotheek. Soms is er toch een oplossing. Ontdek je mogelijkheden.

In het kort

 • Hulp van familie of vrienden
 • Starterslening
 • KoopGarant

Hulp van familie of vrienden

Misschien kunnen je familieleden of vrienden je helpen om je huis te financieren. Bijvoorbeeld met een belastingvrije schenking, een onderhandse lening of door hoofdelijk aansprakelijk te worden.

Belastingvrije schenking

Ben jij of is je partner tussen de 18 en 40 jaar? Dan mogen familieleden of vrienden in 2021 eenmalig tot € 105.302 belastingvrij schenken voor de aankoop of verbouwing van een huis.

Lees alles over belastingvrij schenken op de site van de Belastingdienst

Een onderhandse lening aangaan

Je kan bij je ouders of vrienden geld lenen voor het kopen van een huis, een verbouwing of onderhoud van je huis. Dat doe je dan tegen een marktconform rentepercentage dat je met elkaar afspreekt. De rente die je betaalt, kun je onder voorwaarden aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. Zo moet je lineair of annuïtair aflossen en binnen 30 jaar alles hebben terugbetaald. Houd ook rekening met:

 • Als je geld leent bij je familie of vrienden, doe je dat op zakelijke voorwaarden. Dit geldt voor alle voorwaarden. Een voorbeeld hiervan is de rente die je betaalt.
 • Leen je ook nog een bedrag bij de bank? Dan houdt die bank rekening met de lening die je al hebt. Zo leen je nooit te veel.
 • Maak goede afspraken. En leg ze vast, het liefst bij een notaris. Want het laatste wat je wilt, is een misverstand of zelfs ruzie.

Meer hierover op de site van de belastingdienst

Hoofdelijk aansprakelijkheid

Je ouders kunnen soms hoofdelijk medeschuldenaar worden. Bijvoorbeeld als je nog niet genoeg inkomen hebt. In dat geval is het een voorwaarde dat je inkomen normaal gesproken en op termijn wél voldoende is om de hypotheek te dragen. Houd verder rekening met deze voorwaarden:

 • De hypotheek wordt door jou als kind gebruikt.
 • Je ouders zijn geen borg of achtervang.
 • Je ouders kunnen altijd worden aangesproken om de maandlast te betalen.
 • Je ouders kunnen altijd worden aangesproken om de hele schuld waarvoor zij medeschuldenaar zijn te betalen.
 • Bij het berekenen van je hypotheek worden de inkomensgegevens van je ouders meegewogen.
 • Het inkomen van je ouders moet hoog genoeg zijn om hun eigen lasten en jouw hypotheek samen te kunnen betalen.
 • De gegevens van je ouders worden ook getoetst bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Starterslening

Kun je bij de bank net te weinig lenen om je eerste huis te kopen? Dan kun je misschien een starterslening bij je gemeente krijgen, als aanvulling op je hypotheek. Of jouw gemeente dit aanbiedt, vind je op svn.nl.

Lees meer over een Starterslening en de voorwaarden

KoopGarant

KoopGarant is een regeling die ervoor zorgt dat starters makkelijker hun eerste huis kunnen kopen. Met KoopGarant krijg je minstens 10% korting op de aankoopsom. Je moet dan wel een huis kopen bij een woningcorporatie of projectontwikkelaar die deze regeling aanbiedt. Op opmaat.nl vind je adressen van aanbieders van KoopGarant.

Zo werkt de KoopGarant regeling

Maximale hypotheek berekenen

Maximale hypotheek berekenen

Goed voorbereiden? Maak online alvast een berekening van wat je kunt lenen.
Gratis oriëntatiegesprek

Gratis oriëntatiegesprek

Bespreek je mogelijkheden met een adviseur. In de winkel of vanuit huis.
Terug naar boven