Kosten koper berekenen

Bij de meeste huizen die je te koop ziet staan staat ‘k.k.’ achter de vraagprijs. Je weet waarschijnlijk dat dat voor ‘kosten koper’ staat en dat het om een percentage van de koopsom gaat. Maar wat houdt dat percentage eigenlijk in? En hoe bereken je deze extra kosten?


Wat betekent kosten koper?

‘Kosten koper’ wil zeggen dat jij als koper van het huis bepaalde kosten van de verkoop moet betalen. Dat is bijna altijd zo bij de verkoop van een bestaand huis. Door wijzigingen in de wet kunnen kosten koper in het ene jaar anders zijn dan het andere jaar. In 2024 bijvoorbeeld is de overdrachtsbelasting voor een woonhuis meestal 2%.

Kosten koper berekenen?

Wil je weten hoeveel je als koper van een bestaand huis aan extra kosten gaat betalen? Dan kun je het best de volgende kosten uitrekenen en bij elkaar optellen (uitgegaan van de situatie in 2024):

1. Overdrachtsbelasting

Dit is de belasting die je betaalt als je de eigenaar wordt van het huis. Dit is voor een woonhuis 2% van de koopsom. Voorbeeld: Je koopt een huis voor € 200.000. De overdrachtsbelasting is dan € 4.000.

Goed om te weten: Ben je tussen de 18 en 35 jaar en is je huis niet duurder dan € 510.000? Dan hoef je ook in 2024 geen overdrachtsbelasting te betalen als je aan alle voorwaarden voldoet.

Overdrachtsbelasting: 7 vragen

2. Notariskosten voor de overdracht

De notaris regelt de overdracht van het huis en moet daarvoor betaald worden. Bij ‘kosten koper’ betaalt de koper dat. Als koper mag je wel de notaris kiezen. Je kunt dus op zoek gaan naar een notaris die bij je budget past. Op de dag van de overdracht teken je bij de notaris ook de hypotheekakte. De kosten daarvoor zijn vrijwel altijd voor jouw rekening, kosten koper of niet.

Tip: Gebruik de Notarisservice. Je SNS Adviseur helpt je dan bij het vinden van een betrouwbare notaris bij jou in de buurt. Meer weten? Neem gerust contact op je met SNS Adviseur.

3. Inschrijving in het kadaster

Het kadaster is een openbaar register waarin wordt bijgehouden van wie stukken grond, huizen en gebouwen zijn. Als je een huis koopt, moet het kadaster dus worden aangepast. Dat kost geld. Koop je een huis ‘kosten koper’, dan betaal jij die kosten. De notaris regelt ook deze inschrijving, dus de kosten ervan komen op de afrekening van de notaris te staan.

    

  2,5 tot 3% van de koopsom

  In totaal zijn de kosten koper ongeveer 2,5 tot 3% van de koopsom. Dus koop je een huis van € 200.000, houd dan rekening met kosten koper van ongeveer € 6.000.

  Extra aankoopkosten

  Dit percentage is maar een deel van de totale kosten van het kopen van een huis. De kosten die je maakt voor het krijgen van een hypotheek, zoals advieskosten, taxatiekosten en de kosten voor de NHG, betaal jij als koper zelf. Ook de rekening van de makelaar en de bouwkundige keuring vallen niet onder de ‘kosten koper’.

  De totale kosten van het kopen van een huis komen meestal rond de 6% van de koopsom uit. Dus als we het voorbeeld van het huis van € 200.000 nemen, reken dan op ongeveer € 12.000 kosten voor de aankoop. Houd er rekening mee dat hier de kosten voor verbouwen, verhuizen en inrichten nog bijkomen.

  Kosten koper meefinancieren?

  In 2023 mag je de ‘kosten koper’ meefinancieren tot maximaal 100% van de woningwaarde. Dat is dus niet genoeg om de kosten koper helemaal mee te financieren.

  Vrij op naam (v.o.n.)

  Het tegenovergestelde van kosten koper is vrij op naam (afgekort tot v.o.n.). Zie je dit bij de vraagprijs van een huis staan (zoals meestal bij nieuwbouwhuizen), dan heb je:

  • Geen overdrachtsbelasting
  • Geen kosten van de overdracht bij de notaris
  • Geen kosten voor inschrijving in het kadaster.
  • Wel btw bij de oplevering: 21% op de kale prijs van de woning.

  Het kan wel zijn dat de verkoper bepaalde kosten verwerkt heeft in de koopprijs. Koop je een huis vrij op naam, dan heb je dus vooral te maken met de kosten voor een aankoopmakelaar, de taxatie en het afsluiten van de hypotheek. En natuurlijk de kosten voor verbouwen, verhuizen en inrichten.

  Eigen huis kopen? Groeichoaching

  Een eigen huis - je hebt je er al behoorlijk in verdiept. En dus weet je dat het, vooral voor starters, nogal een uitdaging kan zijn. Het is niet eenvoudig om echt alle mogelijkheden te overzien, dus grote kans dat er opties zijn waar je nog niet aan hebt gedacht. Je groeicoach kijkt samen met jou waar jouw mogelijkheden liggen en daarmee kun je je kans vergroten op het kopen van een eigen huis. En wil je tussendoor even sparren of heb je een vraag? Geen probleem. Je groeicoach helpt je graag.

  Afspraak maken gratis oriëntatiegesprek

  Wat kan ik lenen?

  Wat kan ik lenen?

  Snel uitrekenen hoeveel hypotheek je ongeveer kunt krijgen?
  Alles onder 1 dak geregeld

  Alles onder 1 dak geregeld

  We kunnen je helpen met het vinden van een notaris, taxateur of bouwkundig expert. En nog meer.