Kosten koper berekenen

Bij de meeste huizen die je te koop ziet staan staat ‘k.k.’ achter de vraagprijs. Je weet waarschijnlijk dat dat voor ‘kosten koper’ staat en dat het om een percentage van de koopsom gaat. Maar wat houdt dat percentage eigenlijk in? En hoe bereken je deze extra kosten?


Wat betekent kosten koper?

‘Kosten koper’ wil zeggen dat jij als koper van het huis bepaalde kosten van de verkoop moet betalen. Dat is bijna altijd zo bij de verkoop van een bestaand huis. Door wijzigingen in de wet kunnen kosten koper in het ene jaar anders zijn dan het andere jaar. In 2021 bijvoorbeeld is de overdrachtsbelasting voor een woonhuis meestal 2%.

Kosten koper berekenen?

Wil je weten hoeveel je als koper van een bestaand huis aan extra kosten gaat betalen? Dan kun je het best de volgende kosten uitrekenen en bij elkaar optellen (uitgegaan van de situatie in 2021):

1. Overdrachtsbelasting

Dit is de belasting die je betaalt als je de eigenaar wordt van het huis. Dit is voor een woonhuis 2% van de koopsom. Voorbeeld: Je koopt een huis voor € 200.000. De overdrachtsbelasting is dan € 4.000.

Goed om te weten: Ben je tussen de 18 en 35 jaar? Dan hoef je misschien geen overdrachtsbelasting te betalen.

Overdrachtsbelasting: 7 vragen

2. Notariskosten voor de overdracht

De notaris regelt de overdracht van het huis en moet daarvoor betaald worden. Bij ‘kosten koper’ betaalt de koper dat. Als koper mag je wel de notaris kiezen. Je kunt dus op zoek gaan naar een notaris die niet te duur is. Op de dag van de overdracht teken je bij de notaris ook de hypotheekakte. De kosten daarvoor zijn vrijwel altijd voor jouw rekening, kosten koper of niet.

  

3. Inschrijving in het kadaster

Het kadaster is een openbaar register waarin wordt bijgehouden van wie stukken grond, huizen en gebouwen zijn. Als je een huis koopt, moet het kadaster dus worden aangepast. Dat kost geld. Koop je een huis ‘kosten koper’, dan betaal jij die kosten. De notaris regelt ook deze inschrijving, dus de kosten ervan komen op de afrekening van de notaris te staan.

    

  2,5 tot 3% van de koopsom

  In totaal zijn de kosten koper ongeveer 2,5 tot 3% van de koopsom. Dus koop je een huis van € 200.000, houd dan rekening met kosten koper van ongeveer € 6.000.

  Extra aankoopkosten

  Dit percentage is maar een deel van de totale kosten van het kopen van een huis. De kosten die je maakt voor het krijgen van een hypotheek, zoals advieskosten, taxatiekosten en de kosten voor de NHG, moet jij als koper altijd zelf betalen. Ook de rekening van de makelaar en de bouwkundige keuring vallen niet onder de ‘kosten koper’.

  De totale kosten van het kopen van een huis komen meestal rond de 6% van de koopsom uit. Dus als we het voorbeeld van het huis van € 200.000 nemen, reken dan op ongeveer € 12.000 kosten voor de aankoop. Waarbij dus nog geen kosten zitten voor verbouwen, verhuizen en inrichten.

  Kosten koper meefinancieren?

  In 2021 mag je de ‘kosten koper’ meefinancieren tot maximaal 100% van de woningwaarde. Dat is dus niet genoeg om de kosten koper helemaal mee te financieren.

  Vrij op naam (v.o.n.)

  Het tegenovergestelde van kosten koper is vrij op naam (afgekort tot v.o.n.). Zie je dit bij de vraagprijs van een huis staan (zoals meestal bij nieuwbouwhuizen), dan heb je:

  • Geen overdrachtsbelasting
  • Geen kosten van de overdracht bij de notaris
  • Geen kosten voor inschrijving in het kadaster.
  • Wel btw bij de oplevering: 21% op de kale prijs van de woning.

  Het kan wel zijn dat de verkoper bepaalde kosten verwerkt heeft in de koopprijs. Koop je een huis vrij op naam, dan betekent dat niet dat je helemaal geen kosten hebt. Kosten voor een aankoopmakelaar, de taxatie en het afsluiten van de hypotheek zijn bijvoorbeeld nog steeds voor jouw rekening.

  Vaste lasten koophuis

  Vaste lasten koophuis

  Als je een eigen huis hebt, heb je verschillende vaste lasten.
  Wat kan ik lenen?

  Wat kan ik lenen?

  Snel uitrekenen hoeveel hypotheek je ongeveer kunt krijgen?
  Terug naar boven