Kosten koper

Bij de meeste huizen die je te koop ziet staan staat ‘k.k.’ achter de vraagprijs. Je weet misschien dat dat voor ‘kosten koper’ staat en dat het om een percentage van de koopsom gaat. Maar wat zijn die kosten precies? En hoe bereken je ze?


Wat betekent kosten koper?

De ‘kosten koper’ zijn de kosten die je naast de koopsom betaalt als je een bestaande huis koopt. Het gaat om de overdrachtsbelasting en notariskosten. Dit zijn de wettelijk verplichte kosten. Door wijzigingen in de wet kunnen kosten koper in het ene jaar anders zijn dan het andere jaar.

Koop je een nieuwbouwhuis? Dan zit het iets anders: De kosten bij nieuwbouw

Kosten koper berekenen

Wil je weten hoeveel je als koper van een bestaand huis aan extra kosten gaat betalen? Dan kun je het best de volgende kosten uitrekenen en bij elkaar optellen (uitgegaan van de situatie in 2024):

Overdrachtsbelasting

Dit is de belasting die je betaalt als je de eigenaar wordt van het huis. Het is een vast percentage van de koopsom. Voor een woonhuis is dat 2% van de koopsom. Koop je je 1e huis en ben je jonger dan 35 jaar? Dan hoef je in 2024 geen overdrachtsbelasting te betalen als je een huis koopt onder de
€ 510.000. Op een huis van € 500.000 scheelt dat € 10.000.

Overdrachtsbelasting: 7 vragen

Notariskosten voor de overdracht

Alleen een notaris is bevoegd om het huis aan jou over te dragen. Hij regelt de overdracht van het huis en moet daarvoor betaald worden. Notariskosten vallen daarom onder de verplichte kosten. De notaris maakt de leveringsakte voor de overdracht en de hypotheekakte en zorgt voor de inschrijving bij het Kadaster. Een hypotheekakte opstellen kost meestal tussen de € 500 en € 1.200, de overdracht van een huis tussen de € 800 en €1.600.

Als koper betaal je de ‘kosten koper’, dus ook de kosten voor de notaris. Je mag die wel zelf kiezen. Elke notaris heeft andere tarieven. Je kunt dus op zoek gaan naar een notaris die bij je budget past.

Tip: Gebruik de Notarisservice. Je SNS Adviseur helpt je dan bij het vinden van een betrouwbare notaris bij jou in de buurt.

Andere bijkomende kosten

Met het betalen van de ‘kosten koper’ ben je er nog niet. De kosten die je maakt voor het krijgen van een hypotheek betaal jij als koper zelf. Zoals advieskosten, taxatiekosten en de kosten voor de NHG. Ook de rekening van de makelaar en de bouwkundige keuring vallen niet onder de ‘kosten koper’. Sommige kosten mag je onder voorwaarden wel aftrekken in je belastingaangifte.

Goed om te weten: Je gaat ook kosten maken voor verbouwen, verhuizen en het inrichten van je huis.

Een nieuwbouwhuis kopen

Een nieuwbouwhuis koop je ‘vrij op naam’ (v.o.n.). Omdat je de 1e bewoner bent, heb je geen ‘kosten koper’ en betaal je dus geen overdrachtsbelasting en geen notariskosten. Je betaalt wel voor het opmaken van de hypotheekakte. Bij v.o.n. zitten de notaris- en kadasterkosten voor de eigendomsakte bij de koopprijs in. Ook betaal je 21% btw over de aankoopprijs, maar dat zit al bij de koopprijs in.

Koop je een huis vrij op naam? Dan heb je dus vooral te maken met de kosten voor een aankoopmakelaar, de taxatie en het afsluiten van de hypotheek. En natuurlijk de kosten voor bouwen, verhuizen en inrichten.

Kosten voor een bestaand huis en nieuwbouwhuis

Kosten Bestaande bouw Nieuwbouw
Overdrachtsbelasting Ja Nee
Taxatie Ja Nee
Bouwkundig rapport Ja Nee
Makelaar Ja Nee
Notariskosten Ja Ja, gedeeltelijk
Bouwrente Nee Ja
Hypotheekrente bij bouw Nee Ja
Advies- en bemiddelingskosten Ja Ja
Aanvraag NHG Ja Ja
Bankgarantie Ja Ja
Wat kan ik lenen?

Wat kan ik lenen?

Snel uitrekenen hoeveel hypotheek je ongeveer kunt krijgen?
Afspraak maken?

Afspraak maken?

Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Kies voor een afspraak in de winkel of via beeldbellen vanuit huis.