Stappenplan eerste huis kopen

Je wilt een huis kopen. Dan komt er veel op je af. Waar moet je allemaal aan denken? Deze 8 stappen helpen je op weg en laten zien wat je kunt verwachten. Download het gratis e-book met het complete stappenplan en bekijk ook de ervaringen van 3 mensen die hun eerste huis kochten.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

1. Woonwensen checklist

Bedenk hoe je ideale huis eruitziet. Houd daarbij rekening met de buurt, de ligging en het huis zelf.


2. Bekijk wat je kunt betalen

Voordat je op zoek gaat naar een huis, is het handig om te weten hoeveel je ongeveer kunt lenen. Je kunt dit heel makkelijk zelf berekenen op de website van SNS. Of vraag het aan een SNS Adviseur.


3. Zoeken maar!

Nu je weet wat je ongeveer kunt lenen en welk huis je zoekt, kun je gericht gaan zoeken. Dat kan online op websites als funda.nl, jaap.nl en huislijn.nl of met hulp van een aankopend makelaar. Huis op het oog? Maak dan een afspraak met de verkopend makelaar om een kijkje te nemen. Met onze Checklist huis bezichtigen kom je goed beslagen ten ijs.

Terug naar boven

4. Bieden en onderhandelen

Heb je een huis gevonden met ‘de x-factor’? En past het bij je wensen en mogelijkheden? Dan kun je een bod uitbrengen. Daar kan je makelaar je bij helpen, maar je kunt ook zelf onderhandelen.


5. Voorlopig koopcontract tekenen

Is je bod geaccepteerd? Dan teken je een voorlopig koopcontract waarin alle afspraken zijn vastgelegd. Laat je aankopend makelaar meelezen. Dit kun je ook aan je hypotheekadviseur vragen. Hier rekenen we bij SNS geen extra kosten voor naast de kosten voor hypotheekadvies.

6. Hypotheek regelen

Kies je hypotheek niet ‘even snel’, want een hypotheek ga je voor een lange tijd aan. Een hypotheekadviseur kan je hierbij adviseren.

7. Naar de notaris

Is je hypotheekaanvraag goedgekeurd? Gefeliciteerd! Je nieuwe huis komt steeds dichterbij. Maar voordat het echt zover is, ga je eerst nog langs de notaris voor het tekenen van de hypotheekakte en de overdracht van het huis.

8. Houd je hypotheek in de gaten

Ook na het afsluiten van je hypotheek is het belangrijk dat je je hypotheek in de gaten blijft houden. Zodat je niet alleen nu, maar ook straks een hypotheek hebt die bij je past en waarvoor je niet meer betaalt dan nodig. Bij een SNS Hypotheek nodigen we je eens in de 2 jaar uit voor een gratis onderhoudsgesprek. Dit hoort bij SNS Hypotheek Looptijdservice. Verandert er iets in je situatie? Bijvoorbeeld in je inkomen of je gezinssamenstelling? Laat het weten aan je adviseur. Dan kijken we samen wat dat betekent voor je hypotheek. Je krijgt ook elk jaar een seintje of je hypotheekrente misschien omlaag kan.

Download het e-book Stappenplan eerste huis kopen en bekijk de ervaringen van Lian, Lonneke en Sharon.

Terug naar boven

Maximale hypotheek berekenen

Maximale hypotheek berekenen

Goed voorbereiden? Maak online alvast een berekening van wat je kunt lenen.
Nieuwbouwhuis kopen

Nieuwbouwhuis kopen

Ga je een nieuwbouwhuis kopen? Bekijk wat er allemaal bij komt kijken.