Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Ga je een huis kopen, verbouwen of je hypotheek oversluiten? Kijk dan of je in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Een huis kopen met NHG

Wat is NHG?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft je een garantie op je hypotheek, onder voorwaarden. Moet je je huis voor minder verkopen dan je nodig hebt om je hypotheek af te lossen? Dan kan de garantie ervoor zorgen dat je deze restschuld niet zelf hoeft te betalen.

Zo werkt een hypotheek met NHG

Stel, je kunt op termijn je maandlasten niet meer betalen. Bijvoorbeeld door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of doordat je relatie is beëindigd. Het lukt je vervolgens niet om samen met ons een oplossing te vinden om je hypotheek toch te kunnen betalen. In het ergste geval moet je dan je huis verkopen met verlies. Dat betekent dat je je hypotheekschuld niet volledig kunt aflossen. Het gevolg: een restschuld.

Met een hypotheek met NHG betaal niet jij, maar betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen onder voorwaarden de restschuld aan ons. De schuld die jij hierdoor krijgt bij het Waarborgfonds Eigen Woningen kan onder voorwaarden worden kwijtgescholden.

De NHG-grens (2018)

De grens voor hypotheken met NHG is (in 2018) € 265.000. Dat betekent dat de aankoopprijs van je huis lager moet zijn dan dit bedrag. Het maakt hierbij niet uit of je een huis koopt, verbouwt of je hypotheek oversluit.

NHG-grens bij verduurzaming (2018)

Maak je je huis duurzamer? Dan kun je tot € 280.900 een hypotheek met NHG afsluiten.

NHG in het kort

 • Voor een hypotheek met NHG betaal je een lagere rente.
 • Er is onder voorwaarden een vangnet voor als je je hypotheek niet meer kunt betalen.
 • Je betaalt eenmalig 1% over het totale hypotheekbedrag.

Wanneer kun je een hypotheek met NHG krijgen?

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie krijg je niet zomaar. Er gelden voorwaarden waaraan je moet voldoen. De belangrijkste zijn de NHG-grens en dat je je huis als hoofdverblijf gebruikt. Alle voorwaarden lees je op de website van NHG.

  Ouder dan 57? Makkelijker een hypotheek

  Voor senioren (57+) zijn de regels om een nieuw huis met of zonder NHG te kunnen kopen verruimd. We mogen je maximale hypotheek nu op een andere manier berekenen.

  Ruimere regels voor hypotheken voor ouderen

  Wat kost Nationale Hypotheek Garantie?

  Voor een hypotheek met NHG betaal je eenmalig 1% over het totale hypotheekbedrag.

  Hypotheek berekenen?

  Hypotheek berekenen?

  Wil je weten hoeveel je kunt lenen bij SNS? Bereken in 4 stappen je maximale hypotheek.
  Kosten huis kopen

  Kosten huis kopen

  Aan welke kosten moet je denken als je een huis koopt? Kom niet voor verrassingen te staan.

  Terug naar boven