Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Ga je een huis kopen, verbouwen of je hypotheek oversluiten? Kijk dan of je in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Wat is NHG?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft je onder bepaalde voorwaarden een garantie op je hypotheek. Moet je je huis voor minder verkopen dan je nodig hebt om je hypotheek af te lossen? Dan kan de garantie ervoor zorgen dat je deze restschuld niet zelf hoeft te betalen.

Zo werkt een hypotheek met NHG

Stel, je kunt op termijn je maandlasten niet meer betalen. Bijvoorbeeld omdat je je baan kwijtraakt, arbeidsongeschiktheid wordt of gaat scheiden. Het lukt je niet om samen met ons een oplossing te vinden om je hypotheek toch te kunnen betalen. In het ergste geval moet je dan je huis verkopen met verlies. Dat betekent dat je je hypotheekschuld niet volledig kunt aflossen. Het gevolg: een restschuld.

Met een hypotheek met NHG betaal niet jij, maar het Waarborgfonds Eigen Woningen onder voorwaarden de restschuld aan ons. De schuld die jij hierdoor krijgt bij het Waarborgfonds Eigen Woningen kan onder voorwaarden worden kwijtgescholden.

De NHG-grens (2024)

De grens voor hypotheken met NHG is in 2024 € 435.000. Dat betekent dat de aankoopprijs van je huis lager moet zijn dan dit bedrag. Het maakt hierbij niet uit of je een huis koopt, verbouwt of je hypotheek oversluit. Als je gaat verbouwen, dan mag je hypotheek niet boven de NHG-grens uitkomen.

De NHG-grens als je gaat verduurzamen (2024)

Maak je je huis duurzamer? Dan kun je tot € 461.100 een hypotheek met NHG afsluiten. De hoogte van je hypotheek mag maximaal 106% van de marktwaarde van je huis zijn.

NHG in het kort

 • Voor een hypotheek met NHG betaal je een lagere rente.
 • Er is onder voorwaarden een vangnet voor als je je hypotheek niet meer kunt betalen.
 • In 2024 betaal je eenmalig 0,6% over het totale hypotheekbedrag.

Wanneer kun je een hypotheek met NHG krijgen?

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie krijg je niet zomaar. Er gelden voorwaarden waaraan je moet voldoen. De belangrijkste zijn de NHG-grens en dat je je huis als hoofdverblijf gebruikt. En wil je geld bijlenen voor een verbouwing? Dan moet de bestaande hypotheek lager zijn dan de marktwaarde van je huis voor verbouwing. Alle voorwaarden lees je op de website van NHG.

  Ouder dan 57?

  Voor senioren (57+) gelden ruimere regels om een nieuw huis met of zonder NHG te kunnen. We mogen je maximale hypotheek op een andere manier berekenen.

  Ruimere regels voor hypotheken voor ouderen

  Een NHG-hypotheek voor zzp’ers

  Ben je zzp’er? Dan stelt een onafhankelijke partij je zogenaamde toetsinkomen vast. Voor het toetsinkomen kijken ze bijvoorbeeld naar je gemiddelde inkomen over de laatste 3 kalenderjaren. Dit mag een combinatie zijn van je inkomen uit loondienst en van je eigen bedrijf. Als zzp’er heb je ook een Verklaring Zakelijk Inkomen nodig. Deze stelt dezelfde partij voor je op. Je leest er meer over op de site van NHG.

  Goed om te weten:
  Als zzp’er kun je nu al na 12 maanden ondernemen een hypotheek met NHG afsluiten. Eerder moest je als zelfstandige altijd je jaarcijfers over de afgelopen 3 jaar kunnen laten zien.

  Wat kost Nationale Hypotheek Garantie?

  Voor een hypotheek met NHG betaal je in 2024 eenmalig 0,6% over het totale hypotheekbedrag. Dat betekent dat je maximaal € 2.430 aan premie betaalt. En als je energiebesparende maatregelen meefinanciert, betaal je maximaal € 2.576. Ben je zzp’er? Dan heb je ook een Verklaring Zakelijk Inkomen nodig. Deze verklaring kost maximaal € 250.

  Let op:
  Ook als je je hypotheek oversluit komen er nog meer kosten bij. Bijvoorbeeld notaris-, taxatie- en advieskosten.


  Hypotheek berekenen?

  Hypotheek berekenen?

  Wil je weten hoeveel je kunt lenen bij SNS? Bereken in 4 stappen je maximale hypotheek.
  Kosten huis kopen

  Kosten huis kopen

  Aan welke kosten moet je denken als je een huis koopt? Kom niet voor verrassingen te staan.