De hypotheek als je partner is overleden

Als je partner is overleden, breekt een emotionele en onzekere tijd aan. Een van de meestgestelde vragen is: kan ik in ons koophuis blijven wonen? Hoe zit dat met de hypotheek? Je leest er hier meer over.


Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Waren jullie getrouwd of geregistreerd partners?

Wat er met het huis gebeurt, hangt onder andere af van jullie burgerlijke staat. Als jullie getrouwd waren of geregistreerd partners zonder testament, dan hangt het ervan af of je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, in beperkte gemeenschap van goederen (na 1 januari 2018) of met huwelijkse voorwaarden.

Zijn jullie voor 1 januari 2018 getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden, dus in gehele gemeenschap van goederen? Dan krijg jij in de meeste gevallen het huis. Je hebt dan namelijk recht op het aandeel van je partner in de woning. De kinderen hebben ook recht op hun deel, maar in principe pas nadat jij bent overleden. Een adviseur kijkt graag samen met je naar de mogelijkheden.

Ben je na 1 januari 2018 getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen? Dan hangt het ervan af of jullie het huis samen hebben gekocht, of dat het voor jullie trouwen van 1 van jullie was. Was het huis van jou, dan blijft het van jou. Was het van je partner, dan hangt het van jullie afspraken hoe het huis na het overlijden verdeeld wordt.

Van wie is het huis?

Het huis was van jullie samen

Als je in het huis wilt blijven wonen en jullie waren samen eigenaar van het huis, kijk dan samen met je hypotheekadviseur naar de beste oplossing. Hij of zij kan voor je berekenen of je de maandlasten in je eentje kunt betalen. Het kan ook zijn dat er andere erfgenamen zijn die de helft van het huis erven. Dat hangt af van hoe je partner en jij de zaken geregeld hebben. De hypotheekadviseur heeft daarom een verklaring van erfrecht nodig. Deze kun je opvragen bij de notaris. Daar zijn wel kosten aan verbonden.

Kun je de hypotheek blijven betalen?

Door het overlijden van je partner kan het zijn dat ook je financiƫle situatie verandert. We vinden het belangrijk dat je zorgeloos kunt blijven wonen. Daarom vragen we een aantal gegevens bij je op om in te schatten of je de hypotheek kunt blijven betalen. De SNS Adviseur maakt vervolgens een afspraak met je om je situatie te bespreken. Dit kost je niets en is vrijblijvend.

Je bekijkt samen met de adviseur of het lukt om de maandlasten te betalen. De adviseur onderzoekt ook of je maandlasten omlaag kunnen door de hypotheek aan te passen.

Goed om te weten: Als je (meestal) binnen 12 maanden na overlijden de hypotheek aanpast, betaal je geen vergoeding voor het eventuele renteverlies van de bank.

Het huis was alleen van je partner

Waren jullie niet samen eigenaar van de woning maar was alleen je partner de eigenaar? Dan erven de erfgenamen de woning.

  • Als je zelf erfgenaam bent, overleg dan met je hypotheekadviseur wat je kunt doen om er te blijven wonen.
  • Ben je geen erfgenaam, dan gaat het huis over naar de mensen die wel erfgenaam zijn. Maar gelukkig wil dat niet altijd zeggen dat je geen recht hebt om in het huis te blijven wonen. Als daar iets over is afgesproken, en je kunt de lasten betalen, dan kan het zijn dat je er toch kunt blijven wonen.

Overlijden en hypotheek

Testament

Het kan zijn dat je partner een testament heeft gemaakt waarin staat dat iemand anders het huis erft. Dan nog heb je bepaalde rechten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je het recht hebt om in het huis te blijven wonen. Of dit voor jou geldt, kun je navragen bij de notaris.

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie?

Misschien kun je tijdelijk je hypotheek niet meer betalen nu je partner is overleden. Als je een hypotheek hebt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan hoeft dat soms toch niet te betekenen dat je het huis moet verkopen.

Uitstel van betaling

Bij een hypotheek met NHG kun je soms bijvoorbeeld extra tijd krijgen om betalingsproblemen op te lossen. Je hypotheekaanbieder bepaalt of en onder welke voorwaarden dat kan. Neem contact op met je hypotheekadviseur en ga samen na wat er in jouw geval mogelijk is.

Restschuld

Moet je je huis door omstandigheden toch verkopen? En blijft er een restschuld over? Dan kan het zo zijn dat het Waarborgfonds Eigen Woningen de restschuld betaalt. Soms moet je de restschuld alsnog terugbetalen aan het Waarborgfonds Eigen Woningen, maar niet altijd, want soms wordt deze kwijtgescholden. Ook hier kan je hypotheekadviseur je meer over vertellen.

Had je partner een overlijdensrisicoverzekering?

Als je partner een overlijdensrisicoverzekering had, komt er misschien een bedrag vrij. Dit bedrag moet je soms gebruiken om de hypotheek af te lossen als de overlijdensrisicoverzekering verpand is aan de hypotheek. Is de overlijdensrisicoverzekering niet verpand, dan mag je de uitkering gebruiken voor andere doeleinden. Neem contact op met je verzekeraar om na te gaan of er een verpanding op de overlijdensrisicoverzekering rust.

Weet je niet of je een bedrag krijgt? Neem contact op met de verzekeraar. Die kan je vertellen wat je kunt verwachten. En bespreek vervolgens met je hypotheekadviseur wat je het beste met je huis kunt doen, afhankelijk van jouw wensen en mogelijkheden.

Goed om te weten: Aflossen met een bedrag uit de overlijdensrisicoverzekering kan gevolgen hebben voor andere producten die je voor je huis hebt afgesloten, zoals een spaarrekening eigen woning. Vraag aan je adviseur of dit ook voor jou geldt.

Woonden jullie samen?

Als je samenwoont en niet getrouwd bent of geregistreerd partners bent, dan ben je niet automatisch elkaars erfgenamen. Alleen als je partner een testament heeft opgemaakt waarin jij als erfgenaam staat, kun je het huis erven. Als je geen erfgenaam bent, maar jullie hadden wel een samenlevingscontract met een verblijvingsbeding voor het huis, dan kan het wel zijn dat je in het huis kunt blijven wonen.

Neem contact op met je hypotheekadviseur

In bijna alle gevallen geldt: neem contact op met je hypotheekadviseur. Wacht er niet te lang mee. Dan weet je waar je aan toe bent.

Geldzaken na overlijden

Geldzaken na overlijden

Is een dierbare overleden? We helpen je graag als je geldzaken na een overlijden moet regelen.

Pagina laatst gecheckt: 21 september 2023