Restschuld meefinancieren

Als je huis minder waard is dan je hypotheek, dan staat je huis ‘onder water’. Levert het bij verkoop minder op dan het bedrag dat je geleend hebt voor je huis? Dan heb je een restschuld. Met de SNS Restschuld Financiering kun je onder voorwaarden een restschuld meefinancieren als je toch wilt verhuizen.

Risico

Met een restschuldfinanciering leen je meer dan de waarde van je nieuwe huis. Als de waarde van je nieuwe huis niet stijgt en je moet je huis verkopen, dan heb je nog steeds een restschuld. Wanneer de waarde van je nieuwe huis daalt, dan kan je restschuld zelfs nog verder oplopen.

SNS Restschuld financiering in 't kort

 • Je sluit de hypotheek voor je nieuwe huis af bij SNS en financiert de restschuld mee.
 • De restschuldfinanciering is een lineaire hypotheek die je binnen 15 jaar volledig aflost. Het kan zijn dat jouw looptijd van de restschuldfinanciering korter dan 15 jaar is, dat hangt af van de hoogte van je inkomen.
 • Je lost elke maand hetzelfde bedrag af, waardoor je renteschuld afneemt.
 • Met een restschuldfinanciering leen je meer dan de waarde van je nieuwe huis.

Verhuizen met een restschuld

Een restschuld hoeft niet altijd een reden te zijn om niet te verhuizen. Sluit je bij ons een hypotheek af voor de aankoop van je nieuwe huis, dan kan je met de SNS Restschuld Financiering misschien toch verhuizen.

  Restschuld meefinancieren

  Met de SNS Restschuldfinanciering neem je je restschuld mee naar je nieuwe woning. De restschuld betaal je af met een lineaire hypotheek in maximaal 15 jaar. Het kan zijn dat er voor jou een kortere looptijd geldt: dit hangt af van de hoogte van je inkomen. Je lost iedere maand een vast bedrag af. Zo spreid je de extra aflossingen goed en houd je de maandlasten betaalbaar. Je betaalt steeds minder rente omdat je restschuld iedere maand kleiner wordt.

  Kosten

  • Je lost elke maand een vast bedrag af.

  • Rente. Omdat je de schuld aflost, betaal je tijdens je rentevaste periode steeds minder aan rente. Hierdoor dalen je maandlasten.

  • Mag je de rente aftrekken van de inkomstenbelasting? Houd er rekening mee dat je steeds minder kunt aftrekken, omdat je steeds minder aan rente betaalt.

  Belangrijk om te weten

  • Je kunt kiezen uit rentevaste periodes van 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12 en 15 jaar.

  • Na afloop van de rentevaste periode wordt het rentepercentage en je nieuwe maandbedrag opnieuw vastgesteld.

  • Het bedrag dat je maandelijks aan aflossing betaalt, verandert niet.

  • Je mag extra aflossen op je Restschuld Financiering. Elk kalenderjaar mag je 10% of 20% van het oorspronkelijke bedrag aflossen. Los je meer af? Dan moet je misschien een vergoeding voor ons renteverlies betalen. Hoeveel jij mag aflossen zonder een vergoeding te betalen, staat in je hypotheekofferte.

  • Je hypotheek en je restschuldfinanciering samen mogen niet hoger zijn dan 110% van de waarde van het huis.

  Voorwaarden SNS Restschuld Financiering

  Voor de SNS Restschuld Financiering moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit zijn de belangrijkste:

  • Je neemt je schuld mee naar een nieuwe SNS Hypotheek.
  • Je inkomen is hoog genoeg om de extra maandlasten te kunnen betalen.
  • Je restschuld mag niet hoger dan € 30.000 zijn als je nu geen hypotheek bij SNS hebt.

  Hoe bereken je je restschuld?

  Restschuld en fiscale restschuld

  Is je restschuld ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017? Dan mag je de rente van je fiscale restschuld maximaal 15 jaar onder voorwaarden aftrekken.

  Rekenvoorbeeld restschuld

  Hypotheek € 190.000
  Hypotheekschuld eigen woning (box 1) nu € 170.000
  Hypotheekschuld gebruikt voor auto (box 3) € 20.000
  Verkoopwaarde van je huis nu € 180.000
  Fiscale restschuld € 0
  Restschuld bij bank € 10.000

  Stel, je verkoopt het huis in dit voorbeeld en je had een hypotheek van € 190.000 die je helemaal hebt gebruikt voor je huis (box1). Dan heb je wel een fiscale restschuld van € 10.000.

  Maar heb je van de € 190.000 hypotheek € 20.000 gebruikt voor de aanschaf van een auto? Dan is de eigenwoningschuld € 170.000. Als je je huis verkoopt voor € 180.000 heb je geen fiscale restschuld maar overwaarde. Uiteraard heb je bij de bank nog wel een restschuld van € 10.000.

  Restschuld afbetalen met schenking

  Je kunt een restschuld eventueel ook afbetalen met een schenking.Je ouders mogen jaarlijks én eenmalig belastingvrij schenken. Daar zijn voorwaarden aan verbonden.

  Meer over Hulp bij een huis kopen

  De SNS Adviseur helpt graag

  Staat je huis ‘onder water’? Of zoek je een oplossing voor je restschuld als je in de toekomst gaat huren? Maak een afspraak met je SNS Adviseur en vraag wat je mogelijkheden zijn.

  Persoonlijk advies

  Persoonlijk advies

  Heb je vragen over je hypotheek en je huidige situatie?