Checklist geldzaken regelen na overlijden

Naar geldzaken staat je hoofd vast niet als iemand in je omgeving net is overleden. Toch zijn er een paar financiële dingen die geregeld moeten worden. We proberen je met deze 4 checks op weg te helpen.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

1. Is er een uitvaartverzekering?

Probeer als eerste te achterhalen of er een uitvaartverzekering is om de begrafenis of crematie mee te kunnen betalen. Weet je niet hoe je daar achter moet komen, of kun je de polis niet vinden? Dan kun je een aanvraag doen op van A tot Zekerheid.

Goed om te weten

Er mogen normaal gesproken
5 werkdagen zitten tussen de dag van overlijden en de uitvaart.

De uitvaartverzekering snel checken is belangrijk, want het kan zijn dat de verzekering alleen met bepaalde uitvaartondernemers werkt. Als je dan voor een ander kiest, kan het zijn dat je (een deel van) de kosten niet vergoed krijgt. Vraag daarom voor de zekerheid altijd na of de uitvaartondernemer die je kiest inderdaad samenwerkt met de verzekering van de overledene.

Ook handig om te onthouden: Bewaar alle bonnen van de kosten die je maakt. Zo kun je de kosten terugvragen.

2. Informeer naar de kosten van de uitvaart

Je krijgt veel vragen op je af als je iemands uitvaart moet regelen. Bijvoorbeeld: wil je kaarten versturen, wil je een advertentie in de krant, wil je een dure of een goedkope kist? Elke keuze kost natuurlijk meer of minder geld.

Ook al ben je misschien niet met geld bezig, de kosten kunnen hoog oplopen.

Maak daarom een soort begroting voor jezelf, waarmee je de kosten kunt bijhouden. Als je een bedrag krijgt van een uitvaartverzekering, zie je zo ook op tijd of dat bedrag voldoende is.

Uitvaartondernemers moeten heel duidelijk zijn over wat alles kost. Op hun websites kun je de prijzen vinden.

Handig overzicht voor je nabestaanden

Voordat je er niet meer bent, kun jij ervoor zorgen dat al je (financiële) gegevens en wensen in een handig overzicht staan. Zodat het voor je nabestaanden geen zoektocht wordt om jouw zaken af te handelen. Dat overzicht maak je heel gemakkelijk online met het Nabestaandenplan.

3. Maak kopieën van de akte van overlijden

Als je belangrijke, officiële dingen moet regelen, heb je vaak een akte van overlijden nodig. Een uittreksel van deze akte kun je opvragen bij de gemeente. Vaak moet je daarvoor administratiekosten betalen.

Zorg dat je zelf een uittreksel van deze akte hebt en maak meteen flink wat kopieën. Zo heb je altijd een kopie voor de instanties die erom vragen.

Voorbeelden

Voorbeelden waarvoor je een akte van overlijden nodig zou kunnen hebben:

  • om duidelijk te krijgen wie de erfgenamen zijn
  • om als nabestaande partner pensioen aan te vragen
  • om het testament te kunnen openen

4. Breng de bank op de hoogte

Geef het overlijden door aan de bank(en) waar de overledene rekeningen had. Je kunt meestal bellen of een online formulier invullen, wat je zelf het liefste wilt.

De bank vertelt je dan wat je allemaal moet regelen en welke papieren je daarvoor nodig hebt, bijvoorbeeld een Verklaring van erfrecht . Je hoeft dat dus niet zelf uit te zoeken.

Bankierde de overledene bij SNS? Bezoek dan onze online nabestaandendesk , daar helpen we je verder.

De rol van de executeur

De executeur handelt de financiën van de overledene af en beheert bijvoorbeeld ook de goederen in de boedel. Hij lost bijvoorbeeld de schulden af, int vorderingen, zegt de huur op, regelt de uitvaart en zorgt ervoor dat er een boedelbeschrijving wordt gemaakt. Hij doet ook aangifte van erfbelasting en is daar hoofdelijk aansprakelijk voor.

De executeur mag uit naam van alle erfgenamen handelen. En moet verantwoording afleggen aan de erfgenamen.

Meestal is de executeur trouwens niet degene die de erfenis verdeelt. Dat doen de erfgenamen meestal zelf, of de notaris.  

Executeur voor de uitvaart

Voor de uitvaart zelf kun je een aparte executeur aanwijzen, iemand die wel dichtbij de overledene staat.        

Kunnen we je helpen?

Kunnen we je helpen?

Heb je vragen over jouw situatie? Neem contact op met onze nabestaandendesk: 030 - 633 30 00
Geldzaken rondom overlijden

Geldzaken rondom overlijden

We helpen je graag als je geldzaken rondom een overlijden moet regelen. Bijvoorbeeld als een dierbare van je is overleden. Of als je je nabestaanden goed wilt achterlaten.

Pagina laatst aangepast: 28 maart 2019

Terug naar boven