Checklist geldzaken regelen na een overlijden

Als een dierbare in je omgeving is overleden, dan staat je hoofd waarschijnlijk niet naar geldzaken. Toch zul je merken dat je een aantal zaken moet regelen. Daarom hebben we deze checklist gemaakt: een beetje houvast in moeilijke tijden.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

✓ 1. Is er een uitvaartverzekering?

Probeer direct na het overlijden te achterhalen of er een uitvaartverzekering is om de begrafenis of crematie mee te kunnen betalen. Weet je niet hoe je daar achter moet komen, of kun je de polis niet vinden? Dan kun je een aanvraag doen op van A tot Zekerheid.

Goed om te weten

Er mogen normaal gesproken 5 werkdagen zitten tussen de dag van overlijden en de uitvaart, als degene in Nederland is overleden. Is degene in het buitenland overleden, dan gelden de 5 dagen vanaf het moment dat de overledene in Nederland aankomt.

Snel checken

De uitvaartverzekering snel checken is belangrijk, want het kan zijn dat de verzekering alleen met bepaalde uitvaartondernemers werkt. Als je dan voor een ander kiest, kan het zijn dat je (een deel van) de kosten niet vergoed krijgt. Vraag daarom voor de zekerheid altijd na of de uitvaartondernemer die je kiest inderdaad samenwerkt met de verzekering van de overledene.

Handig om te onthouden

Bewaar alle bonnen van de kosten die je maakt. Zo kun je de kosten terugvragen voor de uitkering van de uitvaartverzekering of als aftrekpost voor de erfbelasting.

✓ 2. Maak een plan voor de kosten van de uitvaart

Bedenk voordat je keuzes maakt, welk budget je voor de uitvaart kunt vrijmaken. Je krijgt veel vragen op je af als je iemands uitvaart moet regelen. Bijvoorbeeld: wil je kaarten versturen, wil je een advertentie in de krant, wil je een dure of een goedkope kist, wil je volgwagens? Elke keuze kost natuurlijk meer of minder geld.

Is er een uitvaartverzekering, dan betekent het niet automatisch dat alle kosten worden vergoed. Check wat voor polis is er afgesloten: een verzekering die uitkeert in geld (kapitaalverzekering of sommenverzekering) of in diensten (naturaverzekering). Lees de voorwaarden goed. Vast iets waar je hoofd helemaal niet naar staat, maar wel belangrijk om te weten waar je op kunt rekenen.

Begroting

Het is handig om een soort begroting voor jezelf te maken met de verschillende kostenposten, zodat je de kosten kunt bijhouden. Als je een bedrag krijgt van een uitvaartverzekering, zie je zo ook op tijd of dat bedrag voldoende is.

Uitvaartondernemers moeten heel duidelijk zijn over wat alles kost. Op hun websites kun je de prijzen vinden. Goed om te weten: Degene die de opdracht geeft voor de uitvaart is verantwoordelijk voor de betaling. Zit er genoeg geld in de nalatenschap, dan kan de rekening daarvan worden betaald.

Is er een nabestaandenplan?

Heeft degene die is overleden een nabestaandenplan gemaakt? Daarin staan (financiële) gegevens en uitvaartwensen.

✓ 3. Maak kopieën van de akte van overlijden

Als je belangrijke, officiële dingen moet regelen, heb je vaak een akte van overlijden nodig. Een uittreksel van deze akte kun je opvragen bij de gemeente. Vaak moet je daarvoor administratiekosten betalen.

Zorg dat je zelf een uittreksel van deze akte hebt en maak meteen flink wat kopieën. Zo heb je altijd een kopie voor de instanties die erom vragen.

Wanneer heb je een akte van overlijden nodig?

Voorbeelden waarvoor je een akte van overlijden nodig zou kunnen hebben:

  • om duidelijk te krijgen wie de erfgenamen zijn
  • om als nabestaande partner pensioen aan te vragen
  • om het testament te kunnen openen

Vaak zijn er meer documenten nodig om bankzaken van een overledenen af te handelen. Na het melden van een overlijden krijg je bericht wat we nodig hebben. Ontdek welke documenten we soms nodig hebben.

✓ 4. Breng de bank op de hoogte

Geef het overlijden door aan de bank(en) waar de overledene rekeningen had. Je kunt meestal bellen, langsgaan of een online formulier invullen, wat je zelf het liefste wilt.

De bank vertelt je dan wat je allemaal moet regelen en welke papieren je daarvoor nodig hebt, bijvoorbeeld een Verklaring van erfrecht. Je hoeft dat dus niet zelf uit te zoeken.

Was de overledene klant bij ons? Dan kun je het Overlijden van een SNS klant melden. Daarna helpen we je graag verder.

Wat gebeurt er met de rekeningen na een melding?

✓ 5. De executeur

Is er een testament, dan is er vaak een executeur. Het kan zijn dat diegene door de overledene is opgenomen in het testament. Een executeur, kan iemand uit de familie zijn en handelt de financiën van de overledene af en beheert onder andere de goederen in de boedel. Hij doet ook aangifte van erfbelasting namens alle erfgenamen en is daar hoofdelijk aansprakelijk voor.

Gaat het om een complexere erfenis of is er bijvoorbeeld ruzie in de familie? Dan kan het inschakelen van een professionele executeur handig zijn.

✓ 6. Bekijk of je in het huis kunt blijven wonen

Een van de meestgestelde vragen na een overlijden is: wat gebeurt er met de woning? Voor de overgebleven partner is de vraag of die daar kan blijven wonen. Hoe zit het in het geval van een koophuis met de hypotheek?

De hypotheek als je partner is overleden
         

Geldzaken na overlijden

Geldzaken na overlijden

Is een dierbare overleden? We helpen je graag als je geldzaken na een overlijden moet regelen.

Pagina laatst gecheckt: 21 september 2023