En/of-rekening na overlijden partner

Je hoofd staat er vast niet naar om bankzaken te regelen als iemand is overleden. We helpen je graag. Bijvoorbeeld door te vertellen wat er gebeurt met een en/of-rekening als iemand is overleden. En of je zelf nog iets moet doen.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Toegang tot je online bankomgeving

Zorg dat je kunt inloggen op jullie online bankomgeving. Als je zelf al toegang had op je eigen naam, dan hoef je niets te doen. Je kunt gewoon blijven inloggen met je eigen gegevens.

Had alleen degene met wie je de rekening deelde online toegang? Vraag dan zo snel mogelijk zelf ook toegang aan op je eigen naam. En download onze app voor je telefoon, als je die wilt gebruiken.

Logde je wel altijd in, maar gebruikte je daarvoor de inloggegevens van je partner of de mederekeninghouder? Vraag dan ook zelf toegang aan op je eigen naam. Het onlinebankieren-account van de overledene wordt namelijk stopgezet.

De gezamenlijke betaalrekening blijven gebruiken of stoppen

Je kunt jullie gezamenlijke betaalrekening blijven gebruiken. Je houdt dus je eigen pas, die het blijft doen tot die niet meer geldig is. Tegen die tijd krijg je gewoon weer een nieuwe pas toegestuurd. Hiervoor hoef je niets te regelen.

Je kunt natuurlijk ook besluiten om jullie gezamenlijke betaalrekening te beëindigen.

Wat gebeurt er met de bankpassen?

Als je het overlijden van de mederekeninghouder aan SNS hebt doorgegeven, dan blokkeren we bij een en/of-betaalrekening:

  • zijn/haar betaalpas
  • zijn/haar codes of passen voor Mijn SNS (internetbankieren)
  • zijn/haar creditcard
  • zijn/haar toegang tot de SNS Mobiel Bankieren app

Automatische incasso’s op jullie en/of-rekening

Worden er automatisch bedragen van de en/of-rekening afgeschreven? Dan blijven die automatische incasso’s gewoon doorlopen.

Wil je een automatische incasso stopzetten? Dan moet je dat zelf aangeven bij het bedrijf dat het geld van de rekening afschrijft. Ben je klant van SNS? Dan kun je dat makkelijk doen met Incasso stopzetten.

En/of-rekening na overlijden partner

Een gezamenlijke spaarrekening

Ook als jullie samen een en/of-spaarrekening hadden, kun je deze spaarrekening gewoon blijven gebruiken.

Als je automatisch elke week, maand of jaar een bedrag overmaakt, dan lopen die periodieke overboekingen gewoon door. Je kunt dit aanpassen in je eigen online omgeving van je bank.

De toegang op de naam van de mederekeninghouder tot de online rekening wordt door de bank geblokkeerd. Zorg er dus voor dat je zelf toegang hebt tot de gezamenlijke spaarrekening.

Let op! Het saldo op de rekening

Belangrijk om te weten: Je bent niet automatisch eigenaar van het deel van de ander op de rekening. Het is dus beter om het geld niet uit te geven totdat je zeker weet dat je er recht op hebt.

Lees meer: Schulden na overlijden en het aanvaarden van de erfenis

Hoe lang duurt het?

Het kan een tijd duren voordat alle bankzaken zijn afgehandeld. We geven je graag een idee, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Stap 1 Overlijden melden
Stap 2 We blokkeren de betaalpas en Mijn SNS van de overledene. Meteen.
Stap 3 Je krijgt een bericht met een overzicht van alle informatie en papieren die we nodig hebben om de bankzaken te kunnen afhandelen. Binnen 1 week.
Stap 4 Je verzamelt alle papieren. Dit kan soms enkele maanden duren.
Stap 5 Je geeft per rekening (en verzekering of ander product) aan wat ermee moet gebeuren. Wij handelen de bankzaken af. Binnen 2 tot 4 weken nadat we alle papieren hebben. Bij een hypotheek duurt dat langer.

Had de overledene nog andere rekeningen?

Een betaalrekening op eigen naam
Een spaarrekening

Geldzaken na overlijden

Geldzaken na overlijden

Is een dierbare overleden? We helpen je graag als je geldzaken na een overlijden moet regelen.

Pagina laatst gecheckt: 21 september 2023