Overbruggingskrediet of overbruggingshypotheek

Heb je een nieuw huis gekocht, maar is je oude huis nog niet verkocht? Dan kan een overbruggingskrediet je helpen.

Overbruggingshypotheek in het kort

 • Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening waarbij het bedrag is gebaseerd op de overwaarde van je oude huis.

 • Je sluit het af naast je huidige of nieuwe hypotheek.

 • Bij de verkoop van je oude huis los je met de overwaarde je overbruggingskrediet in één keer af.

 • De rente is onder voorwaarden aftrekbaar.

Zo werkt een overbruggingskrediet

Als je een nieuw huis koopt vóór het oude is verkocht, kun je de mogelijke overwaarde van je oude huis (nog) niet gebruiken voor de aanschaf van je nieuwe huis. Daarvoor kun je, als je voldoet aan de voorwaarden, een overbruggingskrediet gebruiken. Dat geldt ook als je huis wel verkocht is, maar de overdracht bij de notaris nog niet is geweest.

Met een overbruggingskrediet kun je een bedrag lenen ter grootte van de verwachte overwaarde van je oude huis. Je hebt overwaarde wanneer de verkoopwaarde van je huis hoger is dan de openstaande hypotheekschuld. Het bedrag dat je leent wordt besteed aan de aankoop van je nieuwe huis. Over de overbruggingskrediet betaal je alleen rente en los je niets af.

Voor- en nadelen overbruggingskrediet

 • Maakt het mogelijk om de periode tussen aankoop van je nieuwe huis en verkoop oude huis financieel te overbruggen.

 • Je kunt de verwachte overwaarde lenen en gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis. De rente is onder voorwaarden aftrekbaar.

 • In de periode van het overbruggingskrediet heb je hogere maandlasten. Het kan zijn dat je deze lasten langer moet dragen dan gepland. Het aanhouden van een financiële buffer is daarom aan te raden.

 • Als je overbruggingskrediet hoger is dan de overwaarde, dan blijf je met een restschuld zitten. Deze zal je alsnog aan ons terug moeten betalen.

 • Je moet de overwaarde van je oude huis gebruiken voor je nieuwe huis, anders is de rente niet fiscaal aftrekbaar. Los je vanuit je overwaarde meer af dan 10% van het oorspronkelijke bedrag van het leningdeel? Dan betaal je mogelijk een rentevergoeding.

Wanneer kun je een overbruggingskrediet aanvragen?

1. Als je oude huis is verkocht

Je huis is definitief verkocht. Je hebt alleen de verwachte overwaarde nog niet, omdat de overdracht bij de notaris nog niet is geweest. Om de hoogte van het overbruggingskrediet vast te stellen, trekken wij je hypotheekschuld en verkoopkosten af van de verkoopprijs. Dan bekijken we of je op basis van je inkomen en/of spaargeld de extra maandelijkse lasten kunt dragen.

 

2. Als je oude woning nog niet is verkocht

Je huis is nog niet verkocht, maar je verwacht wel dat er overwaarde op zit. Een onafhankelijke taxateur stelt dan de marktwaarde van je huis vast. Daarna kunnen wij bepalen hoeveel overbruggingskrediet je kunt krijgen. Ook kijken we of je inkomen en/of spaargeld voldoende is om de maandelijkse lasten van deze extra lening te dragen.

  Hoe lang loopt een overbruggingskrediet?

  De looptijd van het overbruggingskrediet is bij aankoop van een bestaand huis 1 jaar en bij een nieuwbouwwoning 2 jaar. Zodra je oude woning is verkocht en bij de notaris is overgedragen aan de koper(s), los je het overbruggingskrediet af (plus de hypotheek van je oude woning). Dat doe je met de verkoopopbrengst van je oude huis, en als dat niet voldoende is, doe je dit met bijvoorbeeld je spaargeld. 

  Kosten met een overbruggingskrediet

  Houd er rekening mee dat je tijdens de overbruggingsperiode meerdere lening(del)en hebt lopen en de daarbij horende maandlasten. Dit komt doordat je:

  • de maandlasten van de hypotheek van je nieuwe huis hebt

  • de maandlasten van het overbruggingskrediet hebt

  • de maandlasten van de hypotheek van je oude huis hebt

  De hypotheekrente op het overbruggingskrediet is onder voorwaarden aftrekbaar. Bijvoorbeeld als je:

  • oude huis leeg en te koop staat

  • nieuwe woning in aanbouw is

  Meer weten over een overbruggingskrediet of er een afsluiten?

  Onze adviseur kan je alles vertellen over de overbruggingshypotheek en helpt je om een overbruggingskrediet af te sluiten naast je huidige of nieuwe hypotheek.

  Afspraak maken

  Ook belangrijk om te lezen

  Voor dit product gelden:

  Overwaarde op je huis gebruiken

  Overwaarde op je huis gebruiken

  Gebruik je het voor je volgende huis, een verbouwing of het verlagen van je hypotheekrente?
  Persoonlijk advies

  Persoonlijk advies

  Heb je vragen over je hypotheek en je huidige situatie?