Verhuizen, verbouwen of een lagere rente? Gebruik je overwaarde

Je kunt de overwaarde op je huis gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis, een verbouwing of andere uitgaven. En soms kun je je hypotheekrente ermee verlagen. We vertellen je graag hoe je je overwaarde gebruikt.
Overwaarde op je huis

Wat is overwaarde op je huis?

Je hebt overwaarde als de marktwaarde van je huis hoger is dan de hypotheekschuld die je nog heb. Is je huis bijvoorbeeld € 200.000 waard en je hypotheek € 150.000? Dan heb je € 50.000 overwaarde.

Is de marktwaarde van je huis juist lager dan je hypotheek? Dan heb je geen overwaarde, maar een restschuld.

Bereken jouw overwaarde

Verzamel voor deze rekensom:

  • Het bedrag dat je nog aan hypotheek hebt
  • De (geschatte) waarde van je huis

Trek je hypotheek af van de waarde van je huis. Een positief bedrag is overwaarde. Is het negatief? Dan is dat bedrag je restschuld.

Waarvoor kun je overwaarde op je huis gebruiken?

Je kunt de overwaarde op je huis gebruiken voor:

Overwaarde gebruiken voor je volgende huis

Als je de overwaarde op je huis wilt gebruiken, ligt het voor de hand om je huis te verkopen. Als je een ander huis koopt, moet je volgens de bijleenregeling de overwaarde weer in je nieuwe huis stoppen. Alleen dan kun je onder voorwaarden de rente over je hypotheek helemaal aftrekken van de inkomstenbelasting.

Overbruggingskrediet of overbruggingshypotheek

Is je oude huis nog niet verkocht? Met een overbruggingskrediet (of overbruggingshypotheek) kun je de overwaarde alvast gebruiken voor je nieuwe huis. Als je oude is verkocht, los je het overbruggingskrediet af met de verkoopopbrengst. Je kunt een overbruggingskrediet aanvragen als je je nieuwe hypotheek aan het regelen bent.

Overwaarde gebruiken voor een lagere hypotheekrente

Je hypotheekrente kan soms omlaag als je overwaarde op je huis hebt. Lees hoe je de overwaarde eventueel kunt gebruiken om je hypotheekrente te verlagen.

Wat is de bijleenregeling?

Wat is de bijleenregeling?

Heb je je huis met overwaarde verkocht? Dan krijg je waarschijnlijk te maken met de bijleenregeling.
Persoonlijk advies

Persoonlijk advies

Heb je vragen over je hypotheek en je huidige situatie?