Extra aflossen op je hypotheek

Om je hypotheeklasten te verlagen kun je bijvoorbeeld extra aflossen op je hypotheek. Je adviseur vertelt je  graag of extra aflossen in jouw situatie gunstig is. En hoeveel je dan zou besparen op je hypotheeklasten. Zelf regelen kan ook: in Mijn SNS.
Inloggen Mijn SNS

Lees ook onderstaande informatie voordat je dit regelt.

Hypotheek helemaal aflossen? Lees hoe dat werkt en hoe je dat doet.

Voor- en nadelen extra aflossen hypotheek

  • Je hypotheekschuld wordt lager en dus ook je kans op een restschuld.
  • Je maandlasten kunnen lager worden.
  • Je rente kan misschien omlaag als je hypotheek door het extra aflossen in een lagere tariefgroep valt.
  • Je mag meestal tot 10% van je totale hypotheekbedrag per kalenderjaar aflossen zonder dat je een vergoeding hoeft te betalen.
  • Je financiële buffer wordt kleiner.
  • Als je aflost, betaal je minder rente. Je profiteert dan wel minder van de hypotheekrenteaftrek.
  • Je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. Je het bedrag dat je aflost niet meer voor iets anders gebruiken. Bijvoorbeeld om je spaarpot te spekken.

Aflossen zonder vergoeding

In Mijn SNS zie je tot welk bedrag je per leningdeel elk kalenderjaar mag aflossen zonder een vergoeding voor ons renteverlies te betalen. Het staat ook in je hypotheekvoorwaarden. Je kunt ervoor kiezen om 1 keer of elke maand af te lossen.

De vergoeding voor renteverlies bij aflossen

Aflossen met eigen geld

Als je met eigen geld aflost, dan kun je onbeperkt vergoedingsvrij aflossen. Eigen geld is bijvoorbeeld spaargeld, de verkoopopbrengst van je oude huis, een schenking of erfenis, de loterij, een (onbelaste) gouden handdruk, vakantiegeld, een 13e maand of de uitkering van een verzekering. Het mag in ieder geval geen geleend geld zijn. Het is daarom verstandig om dit eerst met je (fiscaal) adviseur te bespreken.

Aflossen met eigen geld

Maandlasten verlagen of looptijd verkorten?

Als je extra aflost, dan betaal je een deel van je hypotheek terug. En daarmee verlaag je je maandlasten. Bij een annuïtaire of lineaire hypotheek kun je er bij een eenmalige extra aflossing ook voor kiezen om, in plaats van je maandlasten te verlagen, de looptijd van je hypotheek in te korten. Kies je voor looptijd inkorten? Dan is je hypotheek eerder afgelost. Heb je een SNS Bespaarhypotheek? Dan kun je de looptijd alleen inkorten als je rentevaste periode afloopt. Er zijn een paar verschillen tussen de SNS Hypotheek en de SNS Bespaarhypotheek:

SNS Hypotheek

  • Als je hypotheek in een lagere tariefgroep komt, dan kun je een renteverlaging aanvragen. Check hoe dat werkt
  • Je kunt je looptijd altijd verkorten via je adviseur.

SNS Bespaarhypotheek

  • We passen je rente automatisch aan als je hypotheek in een lagere tariefgroep komt. Check hoe dat werkt
  • Je kunt de looptijd van je hypotheek aanpassen als je rentevaste periode afloopt. Dit regel je vanaf 3 maanden tot 2 weken voor het einde van je rentevaste periode via je adviseur.

Is extra aflossen in jouw situatie een goed idee?

Veel mensen lossen extra af om hun woonlasten te verlagen. Maar is dat in jouw situatie ook het beste om te doen? Er zijn verschillende situaties waarbij het verstandig is je mogelijkheden te bespreken met een adviseur. 2 voorbeelden:

1.Soms levert het verduurzamen van je huis meer op dan extra aflossen: je bespaart op je energierekening en je hebt meer wooncomfort. Plus: het is beter voor het milieu. Heb je een SNS Bespaarhypotheek? Of vraag je die bij ons aan omdat je je huis energiezuiniger wil maken? Dan gaat je rente automatisch omlaag als je een hoger energielabel laat registreren en je hypotheek daardoor in een andere energiegroep komt.

2.Ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Of woon je samen? En is het geld waarmee je extra wilt aflossen van één van jullie? Of staat het huis op naam van één van jullie? Dan kan dat vervelende situaties geven bij een overlijden of scheiding als het niet goed is vastgelegd in een samenlevingscontract of de huwelijkse voorwaarden.

Zo werkt extra aflossen

  • Je lost extra af bij de eerstvolgende betaling als we je aanvraag voor de 15e binnen hebben.
  • We verwerken de extra aflossing de 1e van de maand.
  • Heb je een SNS Bespaarhypotheek en komt je hypotheek in een lagere tariefgroep terecht? Dan passen we je hypotheekrente automatisch aan op de 1e van de maand nadat je de aflossing hebt gedaan.

Wil je extra aflossen of je maandelijkse extra aflossing wijzigen of stopzetten? Je hebt ’t zo geregeld in Mijn SNS. Ga naar ‘Hypotheken’, klik op ‘ Extra aflossen’ en vul het formulier in. Je verstuurt het digitaal en klaar! Je hoeft niks meer te printen of op te sturen.

Inloggen Mijn SNS

Geen Mijn SNS?

Vraag 't eenvoudig online aan. Dan heb je meteen al je hypotheekgegevens overzichtelijk bij elkaar in je eigen beveiligde bankomgeving.

Heb je een (bank)spaarhypotheek?

Dan kun je het aflossen niet regelen in Mijn SNS. Maak een afspraak met een SNS Adviseur. Of bel ons op 030 - 633 30 00. We zijn bereikbaar op werkdagen van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot 16 uur.

Goed om te weten: (Bank)sparen kan niet met een SNS Bespaarhypotheek.

Let op! Bij een (bank)spaarhypotheek heb je te maken met fiscale spelregels. Daardoor is extra aflossen niet altijd gunstig.
Meer informatie

Extra afgelost? Check of je rente omlaag kan!

Als je extra hebt afgelost op je hypotheek, kan je rente misschien omlaag doordat je in een andere tariefgroep valt.
Check hoe dat werkt voor de SNS hypotheek

Check hoe dat werkt voor de SNS bespaarhypotheek

Je hypotheek aflossen en de belasting

Voorlopige teruggave aanpassen

Je geeft je hypotheekrente door aan de Belastingdienst als je aangifte doet. Maak je gebruik van de voorlopige aanslag en krijg je elke maand geld terug? Dan is het verstandig om te controleren of je die moet aanpassen om te voorkomen dat je teveel terugkrijgt en dat terug moet betalen.  

Recht op extra aftrekpost?

Door af te lossen op je hypotheek ga je minder hypotheekrente betalen.  Als de hypotheekrente en andere aftrekbare kosten van de eigen woning lager zijn dan het eigenwoningforfait, heb je recht op een extra aftrekpost omdat je geen of een geringe eigenwoningschuld hebt. Je betaalt door deze regeling per saldo bijna nooit belasting over je huis.

Goed om te weten: Deze gunstige regeling, de Wet Hillen, wordt vanaf 2019 in 30 jaar tijd afgebouwd. Je gaat elk jaar een beetje meer belasting betalen. Op de website van de Belastingdienst vind je een rekenvoorbeeld.

Bijleenregeling

Verkoop je in de toekomst je huis en koop je een ander huis? Dan kun  je te maken krijgen met de bijleenregeling. Door extra af te lossen op je hypotheek krijg je hier eerder mee te maken.

Zo zit dat

Lagere hypotheeklasten?

Om de maandlasten van je hypotheek te verlagen, kun je ook combineren: bijvoorbeeld extra aflossen + lagere rente door je woningwaarde aan te passen. Andere combinaties zijn ook mogelijk.

1. Extra aflossen

2. Lagere rente door woningwaarde aanpassen
3. Je rente eerder aanpassen
4. Extra storten op je spaar- of spaarrekeninghypotheek

Persoonlijk advies

Persoonlijk advies

Vraag je adviseur wat er kan. En hoeveel het je per maand scheelt als je extra wilt aflossen. Het oriëntatiegesprek is gratis, aan advies zijn kosten verbonden.