Extra aflossen op je hypotheek

Om je hypotheeklasten te verlagen kun je bijvoorbeeld extra aflossen op je hypotheek.

Je adviseur vertelt je  graag of extra aflossen in jouw situatie gunstig is. En hoeveel je dan zou besparen op je hypotheeklasten. Zelf regelen kan ook: in Mijn SNS.
Inloggen Mijn SNS

Lees ook onderstaande informatie voordat je dit regelt.

Hypotheek helemaal aflossen? Lees hoe dat werkt en hoe je dat doet.

Hoeveel mag ik extra aflossen zonder vergoeding?

Bekijk in Mijn SNS of in je hypotheekvoorwaarden tot welk bedrag je per leningdeel, elk jaar mag aflossen zonder vergoeding voor het renteverlies van de bank te betalen. Je kunt ervoor kiezen eenmalig of iedere maand wat af te lossen. Als je met eigen geld aflost kun je onbeperkt vergoedingsvrij aflossen. Meer informatie over je hypotheek aflossen met eigen geld.

Je kunt er ook voor kiezen eenmalig meer af te lossen dan het bedrag dat je zonder vergoeding mag aflossen. Ook kun je in 1 keer je hele hypotheek aflossen. In deze situatie betaal je meestal wel een vergoeding voor het renteverlies. Als je in Mijn SNS kiest voor extra aflossen zie je of en hoeveel vergoeding je moet betalen.
Wanneer betaal je een vergoeding als je je hypotheek aflost?

Voor- en nadelen extra aflossen hypotheek

 • Je hypotheek wordt lager. De kans op een restschuld dus ook.

 • Je maandlasten kunnen lager worden of je bent eerder klaar met aflossen.

 • Je kunt dit geld niet meer gebruiken voor iets anders en je financiële buffer wordt kleiner. Op nibud.nl vind je een handige tool die berekent hoe hoog je buffer zou moeten zijn.
 • Je kunt minder voordeel hebben van de hypotheekrenteaftrek.
 • Je geld zit vast in je huis en is er niet zo makkelijk weer uit te halen. Dus bedenk eerst of je het geld in de toekomst misschien nodig hebt voor bijvoorbeeld een aanvulling op je pensioen of kinderen die gaan studeren.

  Maandlasten verlagen of looptijd verkorten?

  Met extra aflossen betaal je een deel van je hypotheekbedrag terug. Je verlaagt daarmee je maandlasten. Bij een annuïteiten of lineaire hypotheek kun je er bij een eenmalige extra aflossing ook voor kiezen om in plaats van je maandlasten te verlagen de looptijd van je hypotheek in te korten. Kies je voor looptijd inkorten? Dan is je hypotheek eerder afgelost.

  Goed om te weten: Kies je voor looptijd verkorten? In de bevestigingsbrief die je krijgt na je eenmalige extra aflossing, lees je of en met hoeveel maanden je looptijd is ingekort.

  Is extra aflossen in jouw situatie een goed idee?

  Veel mensen lossen extra af om hun woonlasten te verlagen. Maar is dat in jouw situatie ook het beste om te doen? Er zijn verschillende situaties waarbij het verstandig is je mogelijkheden te bespreken met een adviseur. We noemen een paar voorbeelden:

  1. In sommige gevallen levert het verduurzamen van je huis meer op dan extra aflossen: je bespaart op je energierekening en je hebt meer wooncomfort. Bovendien draag je je steentje bij aan een beter milieu.

  2. Heb je een spaarhypotheek? Dan is het geld storten in je spaardeel misschien wel gunstiger dan extra aflossen.

  3. Ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Of woon je samen? En is het geld waarmee je extra wilt aflossen van één van jullie? Of staat het huis op naam van één van jullie? Dan kan dat vervelende situaties geven bij een overlijden of scheiding als het niet goed is vastgelegd in een samenlevingscontract of de huwelijkse voorwaarden.

  Extra aflossen of je maandelijkse extra aflossing wijzigen? Regel 't in Mijn SNS

  Wil je extra aflossen of je maandelijkse extra aflossing wijzigen of stopzetten? Je hebt ’t zo geregeld in Mijn SNS. Ga naar ‘Hypotheken’, klik op ‘ Extra aflossen’  en vul het formulier in. Je verstuurt het digitaal en klaar! Je hoeft niks meer te printen of op te sturen. Wel zo makkelijk.

  Inloggen Mijn SNS

  Geen Mijn SNS?

  Vraag 't eenvoudig online aan. Dan heb je meteen al je hypotheekgegevens overzichtelijk bij elkaar in je eigen beveiligde bankomgeving.

  Goed om te weten

  Heb je een (bank)spaarhypotheek? Dan kun je het aflossen niet regelen in Mijn SNS. Maak een afspraak met een SNS Adviseur. Of bel met onze Klantenservice 030 - 633 30 00. We zijn bereikbaar op werkdagen van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot 16 uur.

  Let op! Bij een (bank)spaarhypotheek heb je te maken met fiscale spelregels. Daardoor is extra aflossen niet altijd gunstig.
  Meer informatie

  Hoe extra aflossen werkt

  • Je lost extra af bij de eerstvolgende betaling als we je aanvraag voor de 20e binnen hebben.
  • We verwerken de extra aflossing de 1e van de maand.

  Extra afgelost? Check of je rente omlaag kan!

  Als je extra hebt afgelost op je hypotheek, kan je rente misschien omlaag doordat je in een andere tariefgroep valt.
  Check hoe dat werkt

  Je hypotheek aflossen en de belasting

  Voorlopige teruggave aanpassen

  Je geeft je hypotheekrente door aan de Belastingdienst als je aangifte doet. Maak je gebruik van de voorlopige aanslag en krijg je elke maand geld terug? Dan is het verstandig om te controleren of je die moet aanpassen om te voorkomen dat je teveel terugkrijgt en dat terug moet betalen.  

  Recht op extra aftrekpost?

  Door af te lossen op je hypotheek ga je minder hypotheekrente betalen.  Als de hypotheekrente en andere aftrekbare kosten van de eigen woning lager zijn dan het eigenwoningforfait, heb je recht op een extra aftrekpost omdat je geen of een geringe eigenwoningschuld hebt. Je betaalt door deze regeling per saldo bijna nooit belasting over je huis.

  Goed om te weten: Deze gunstige regeling, de Wet Hillen, wordt vanaf 2019 in 30 jaar tijd afgebouwd. Je gaat elk jaar een beetje meer belasting betalen. Op de website van de Belastingdienst vind je een rekenvoorbeeld.

  Bijleenregeling

  Verkoop je in de toekomst je huis en koop je een ander huis? Dan kun  je te maken krijgen met de bijleenregeling. Door extra af te lossen op je hypotheek krijg je hier eerder mee te maken.

  Lagere hypotheeklasten?

  Om de maandlasten van je hypotheek te verlagen, kun je ook combineren: bijvoorbeeld extra aflossen + lagere rente door je woningwaarde aan te passen. Andere combinaties zijn ook mogelijk.
  1. Extra aflossen
  2. lagere rente door woningwaarde aanpassen

  3. Je rente eerder aanpassen
  4. Extra storten op je spaar- of spaarrekeninghypotheek

  Persoonlijk advies

  Persoonlijk advies

  Vraag je adviseur wat er kan. En hoeveel het je per maand scheelt als je extra wilt aflossen. Het oriëntatiegesprek is gratis, aan advies zijn kosten verbonden.