Extra aflossen op je hypotheek

Om je hypotheeklasten te verlagen kan extra aflossen op je hypotheek interessant zijn. Je krijgt er namelijk lagere rentelasten voor terug.

Je adviseur vertelt je  graag of extra aflossen in jouw situatie gunstig is. En hoeveel je dan zou besparen op je hypotheeklasten. Zelf regelen kan ook: in Mijn SNS.
Inloggen Mijn SNS

Lees ook deze informatie voordat je dit regelt.

Hoeveel mag ik aflossen?

Bekijk in Mijn SNS of in je hypotheekvoorwaarden tot welk bedrag je elk jaar mag aflossen zonder vergoeding voor het renteverlies van de bank te betalen. Dit bedrag geldt per leningdeel. In Mijn SNS of in het jaaroverzicht van je hypotheek zie je hoeveel leningdelen je hebt en hoe hoog deze zijn.

Je kunt ervoor kiezen eenmalig of iedere maand wat af te lossen. Ook kun je in 1 keer je hele hypotheek aflossen. Maar dan betaal je meestal wel een vergoeding voor het renteverlies.

Wanneer betaal je een vergoeding als je je hypotheek aflost?

Voor- en nadelen extra aflossen hypotheek

  • Je hypotheek wordt lager. De kans op een restschuld dus ook.

  • Je maandlasten dalen.

  • Je kunt dit geld niet meer gebruiken voor iets anders en je financiële buffer wordt kleiner.
  • Je kunt minder voordeel hebben van de hypotheekrenteaftrek.

Je hypotheek aflossen en de belasting

Voorlopige teruggave aanpassen

Je geeft je hypotheekrente door aan de Belastingdienst als je aangifte doet. Maak je gebruik van de voorlopige aanslag en krijg je elke maand geld terug? Dan is het verstandig om te controleren of je die moet aanpassen om te voorkomen dat je teveel terugkrijgt en dat terug moet betalen.  

Recht op extra aftrekpost?

Door af te lossen op je hypotheek ga je minder hypotheekrente betalen.  Als de hypotheekrente en andere aftrekbare kosten van de eigen woning lager zijn dan het eigenwoningforfait, heb je recht op een extra aftrekpost omdat je geen of een geringe eigenwoningschuld hebt. Je betaalt door deze regeling per saldo bijna nooit belasting over je huis.

Goed om te weten: Deze gunstige regeling, de Wet Hillen, wordt in 30 jaar tijd vanaf 2019 afgebouwd. En ga je elk jaar een beetje meer belasting betalen. Op de website van de Belastingdienst vind je een rekenvoorbeeld.

Bijleenregeling

Verkoop je in de toekomst je huis en koop je een ander huis? Dan kun  je te maken krijgen met de bijleenregeling. Door extra af te lossen op je hypotheek krijg je hier eerder mee te maken.

Extra aflossen? Regel 't in Mijn SNS

Wil je extra aflossen? Je hebt ’t zo geregeld in Mijn SNS. Ga naar ‘Hypotheken’, klik op ‘ Extra aflossen’  en vul het formulier in. Je verstuurt het digitaal en klaar! Je hoeft niks meer te printen of op te sturen. Wel zo makkelijk.
Inloggen Mijn SNS

Geen Mijn SNS?

Vraag 't eenvoudig online aan. Dan heb je meteen al je hypotheekgegevens overzichtelijk bij elkaar in je eigen beveiligde bankomgeving.

Wil je je spaar- of beleggingsrekening gebruiken voor de aflossing: gebruik dan het formulier Beëindiging Spaarrekening of Beleggingsrekening.
Je spaarpolis gebruiken voor de aflossing? Gebruik dan het formulier Wijzigen polis van Spaar- of Depothypotheek.

Goed om te weten

Wil je meer aflossen dan het percentage in je hypotheekofferte? Of heb je een (bank)spaarhypotheek? Dan kun je het aflossen niet regelen in Mijn SNS. Maak een afspraak met een SNS Adviseur. Of regel het met het formulier maandelijks extra aflossen of het formulier extra/volledig aflossen.

Hoe aflossen werkt

  • Je lost extra af bij de eerstvolgende betaling als we je aanvraag voor de 20e binnen hebben.
  • Wil je je hele hypotheek aflossen? Vraag dit dan 30 dagen van tevoren aan.
  • We verwerken de extra aflossing de 1e van de maand.

Extra afgelost? Check of je rente omlaag kan!

Als je extra hebt afgelost op je hypotheek, kan je rente misschien omlaag doordat je in een andere tariefgroep valt.
Check hoe dat werkt

Lagere hypotheeklasten?

Om de maandlasten van je hypotheek te verlagen, kun je ook combineren: bijvoorbeeld extra aflossen + lagere rente door je woningwaarde aan te passen. Andere combinaties zijn ook mogelijk.
1. Extra aflossen
2. lagere rente door woningwaarde aanpassen

3. Je rente eerder aanpassen
4. Extra storten op je spaar- of spaarrekeninghypotheek

service

Persoonlijk advies

Vraag je adviseur wat er kan. En hoeveel het je per maand scheelt als je extra wilt aflossen. Het oriëntatiegesprek is gratis, aan advies zijn kosten verbonden.
Terug naar boven