Hypotheek oversluiten kan gunstig zijn door lage rente

De SNS Hypotheekrente heeft in jaren niet zo laag gestaan. Het kan gunstig zijn om je hypotheek over te sluiten. Je betaalt dan wel kosten, maar veel daarvan zijn aftrekbaar.

Oversluiten naar SNS

Heb je een aantal jaar geleden een hypotheek bij een andere hypotheekverstrekker afgesloten en staat je rente voor langere tijd vast? Dan betaal je waarschijnlijk een hogere rente dan je zou betalen als je de rente nu zou vastzetten. Het kan daardoor aantrekkelijk zijn om je hypotheek over te sluiten naar SNS.

Kosten bij oversluiten van je hypotheek

Als je je hypotheek oversluit, krijg je te maken met een aantal kosten. Je betaalt onder andere een vergoeding voor het renteverlies aan je oude hypotheekverstrekker. Dit werd tot voor kort ook wel boeterente genoemd.
Daarnaast betaal je advies- en afsluitkosten. Ook zijn er notaris- en taxatiekosten, en je betaalt kosten als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit. Al die kosten moeten opwegen tegen het voordeel van oversluiten.

Niet alleen naar kosten kijken

Natuurlijk zijn niet alleen de kosten belangrijk als je overweegt je hypotheek over te sluiten. Zo speelt je persoonlijke situatie ook een rol, net als de hypotheekvoorwaarden. Een SNS Adviseur kan je erbij helpen.

Lees meer over de kosten bij oversluiten

Is je rentevast periode bijna voorbij?

Als je rentevaste periode is afgelopen, kun je je hypotheek oversluiten naar een andere aanbieder zonder dat je een vergoeding voor het renteverlies betaalt aan je oude hypotheekverstrekker. Je betaalt wel andere kosten, bijvoorbeeld voor de notaris, advies en taxatie.

Veel kosten aftrekbaar

Je mag een groot deel van de kosten voor het oversluiten van je hypotheek eenmalig aftrekken van je inkomen bij de belastingaangifte. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting.

Vergoeding voor het renteverlies Ja
Notariskosten voor hypotheekakte Ja
Notariskosten voor koopakte Nee
Taxatiekosten Ja
Kosten voor Nationale Hypotheek Garantie Ja
Kosten voor advies en afsluiten Hypotheek Ja

‘Ik bespaar elke maand zo’n € 200 euro’

Leo Vrij is 1 van de klanten die zijn hypotheek oversloot naar SNS. Zijn rente ging van 4,1% naar 2,8%. Dat scheelt hem elke maand bruto zo’n € 200. ‘Het adviesgesprek was super: eerlijk en persoonlijk.’

Lees de ervaringen van Leo Vrij

Oversluiten: gunstig of niet?

Of het gunstig is om je hypotheek over te sluiten, hangt van je persoonlijke situatie af. Heb je bijvoorbeeld een hypotheek met een spaardeel? Dan is een lagere hypotheekrente niet altijd voordelig. De spaarrente die je krijgt over je gespaarde kapitaal gaat dan ook omlaag. Je moet dan extra inleggen om het aflosbedrag bij elkaar te sparen. Een lagere rente heeft ook invloed op je hypotheekrenteaftrek. Bespreek het met een SNS Adviseur.

Verder in gesprek met een SNS Adviseur

Verder in gesprek met een SNS Adviseur

Een SNS Adviseur vertelt je meer over je mogelijkheden.
Hypotheekrentes vergelijken

Hypotheekrentes vergelijken

Bij ons kun je kiezen uit meerdere hypotheekaanbieders. Wie heeft een scherpe rente voor jou? Check je persoonlijke top 3.