Kosten oversluiten hypotheek

Je hypotheek oversluiten kan aantrekkelijk zijn. Bijvoorbeeld als je hypotheeklasten daardoor omlaag gaan. Maar oversluiten kost ook geld. Laat je dus goed informeren, zodat je straks echt beter uit bent met je nieuwe hypotheek.

Kosten oversluiten hypotheek

Houd bij het oversluiten rekening met de volgende kosten:

  • vergoeding voor het renteverlies van de bank (boeterente)
  • kosten voor advies en afsluiten
  • notariskosten
  • taxatiekosten
  • kosten voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als je daarvoor in aanmerking komt

Vergoeding voor het renteverlies van de bank

De grootste kostenpost is vaak de vergoeding voor het renteverlies van de bank. Je betaalt voor het oversluiten van een hypotheek een vergoeding voor het renteverlies van de bank, omdat je je oude hypotheek vervroegd opzegt en je hypotheekverstrekker daardoor minder rente-inkomsten krijgt.

Goed om te weten: Meestal mag je een deel van de hypotheeksom wel aflossen zonder vergoeding voor het renteverlies van de bank. Hoeveel precies hangt af van de voorwaarden bij je hypotheek.

Hoe hoog is de vergoeding die je moet betalen?

Hoe hoog de vergoeding voor het renteverlies precies is, verschilt per situatie. Dat is onder andere afhankelijk van de rente en je rentevaste periode. Je adviseur kan dit precies voor je uitzoeken en je helpen om uit te rekenen of oversluiten voor jou op dit moment gunstig is of dat de vergoeding voor renteverlies van de bank hoger is dan je voordeel.

Wanneer betaal je geen vergoeding voor het renteverlies?

Als je rentevaste periode is afgelopen kun je zonder vergoeding voor het renteverlies van de bank (in de volksmond: boetevrij of zonder boeterente) je hypotheek oversluiten, dus overstappen naar een andere geldverstrekker. Je maakt wel kosten. Voor advies en bijvoorbeeld voor de notaris.

Advies en afsluiten

Voor de nieuwe hypotheek is een advies nodig. En ook het afhandelen van het oversluiten kost de adviseur tijd. Daar betaal je een vergoeding voor.

Kosten van advies

Notariskosten

Een nieuwe hypotheekverstrekker betekent ook een bezoek aan de notaris voor een nieuwe hypotheekakte en eventuele bijkomende kosten. Dit zijn bijvoorbeeld royementskosten voor de bestaande inschrijving van je hypotheek. De kosten kunnen per notaris flink verschillen. Even Googelen kan je honderden euro’s schelen.

Taxatiekosten

Stap je over naar een andere hypotheekverstrekker? Dan wil deze weten hoeveel je woning waard is. Met een taxatierapport toon je de waarde van je woning aan. Een taxateur inspecteert je woning en brengt eventuele gebreken aan het licht. Let erop dat de taxateur bij jou uit de buurt komt, zodat hij de waarde van de woning goed kan inschatten.

Meer over je huis laten taxeren

Oversluiten hypotheek interessant voor jou?

Oversluiten hypotheek interessant voor jou?

Ontdek wat er in jouw situatie kan. Een oriëntatiegesprek is gratis.
Meer over je hypotheek oversluiten

Meer over je hypotheek oversluiten

Wil je weten of oversluiten interessant voor je is? Check hier waarom je dat zou doen.
Terug naar boven