Kosten oversluiten hypotheek

Je hypotheek oversluiten kan aantrekkelijk zijn. Bijvoorbeeld als je hypotheeklasten daardoor omlaag gaan. Maar oversluiten kost ook geld. Laat je dus goed informeren, zodat je straks echt beter uit bent met je nieuwe hypotheek.

Kosten oversluiten hypotheek

Houd bij het oversluiten rekening met de volgende kosten:

  • vergoeding voor het renteverlies van de bank
  • kosten voor advies en afsluiten
  • notariskosten
  • taxatiekosten
  • kosten voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als je daarvoor in aanmerking komt

Vergoeding voor het renteverlies van de bank

De grootste kostenpost is vaak de vergoeding voor het renteverlies van de bank. Je betaalt voor het oversluiten van een hypotheek een vergoeding voor het renteverlies van de bank, omdat je je oude hypotheek vervroegd opzegt en je hypotheekverstrekker daardoor minder rente-inkomsten krijgt. Meestal mag je een deel van de hypotheeksom wel aflossen zonder vergoeding voor het renteverlies van de bank. Hoeveel precies hangt af van de voorwaarden bij je hypotheek.

Nieuws over de vergoeding vervroegde aflossing

Advies en afsluiten

Voor de nieuwe hypotheek is een advies nodig. En ook het afhandelen van het oversluiten kost de adviseur tijd. Daar betaal je een vergoeding voor.

Kosten van advies

Notariskosten

Een nieuwe hypotheekverstrekker betekent ook een bezoek aan de notaris voor een nieuwe hypotheekakte en eventuele bijkomende kosten. Dit zijn bijvoorbeeld royementskosten voor de bestaande inschrijving van je hypotheek. De kosten kunnen per notaris flink verschillen. Even Googelen kan je honderden euro’s schelen.

Taxatiekosten

Stap je over naar een andere hypotheekverstrekker? Dan wil deze weten hoeveel je woning waard is. Met een taxatierapport toon je de waarde van je woning aan. Een taxateur inspecteert je woning en brengt eventuele gebreken aan het licht. Let erop dat de taxateur bij jou uit de buurt komt, zodat hij de waarde van de woning goed kan inschatten.

Meer over je huis laten taxeren

Oversluiten hypotheek interessant voor jou?

Oversluiten hypotheek interessant voor jou?

Ontdek wat er in jouw situatie kan. Een oriëntatiegesprek is gratis.
‘Ik bespaar nu elke maand € 200’

‘Ik bespaar nu elke maand € 200’

Leo Vrij checkte of zijn hypotheekrente omlaag kon. Hierdoor bespaart hij nu elke maand € 200.