Wat als: je hebt een hypotheek en je verliest je baan

Als je werkloos wordt, is dat al vervelend genoeg. Je wilt dan zeker geen stress hebben over het betalen van je hypotheek.
Geen werk meer

Een voorbeeld

Bart betaalt € 850 per maand voor zijn hypotheek. Het bedrijf waar Bart werkt, is aan het reorganiseren en Bart heeft binnenkort geen baan meer. Doordat het inkomen van Bart lager is als hij geen werk meer heeft, komt hij elke maand geld tekort.

Situatie nu Situatie als Bart werkloos is
Inkomen € 2.000 € 1.400
Maandlasten € 850 € 850
Andere lasten € 1.000 € 1.000
Geld over of tekort € 150 -/- € 450

Cijfers op basis van een fictieve situatie.

Bekijk hoe je de hypotheek blijft betalen

Het is belangrijk om te kijken wat het voor je betekent als je werkloos wordt. Als je er niets aan kunt doen dat je ontslagen bent, heb je vaak recht op een werkloosheidsuitkering (WW). Hoelang je een uitkering krijgt, hangt af van hoeveel jaar je gewerkt hebt. De uitkering is sowieso lager dan je inkomen. Heb je nog geen nieuwe baan en stopt je uitkering? Dan zit je zonder inkomen. Zo kun je ervoor zorgen dat je de hypotheek toch kunt blijven betalen:

  • Je kunt besluiten om niet het hele bedrag te lenen dat je mag lenen. Hoe minder je leent, hoe lager de maandlasten.
  • Zorg voor genoeg spaargeld waarmee je je uitkering kunt aanvullen en de periode dat je geen uitkering en geen baan hebt, kunt doorkomen.
  • Heb je samen een hypotheek? Dan kan je partner misschien tijdelijk meer gaan werken.
  • Kijk of je een woonlastenverzekering wilt afsluiten. Als je in een situatie terechtkomt waarin de verzekering uitkeert, dan kun je daarmee je WW-uitkering aanvullen. Het is goed om je vooraf te verdiepen in zo’n verzekering. Wanneer wil je dat de verzekering uitbetaalt? Hoe lang keert de verzekering uit? Dekt de verzekering alles? Je kunt een woonlastenverzekering via ons afsluiten maar ook ergens anders.

Woonlastenverzekering via SNS

Goed om te weten

  • Kijk wat je elke maand uitgeeft en wat je binnenkrijgt. Heb je een betaalrekening bij ons? Dan doe je dat makkelijk met het online huishoudboekje. Je ziet dan zo of je geld overhoudt of tekortkomt aan het einde van de maand en waarop je kunt besparen.
  • Doordat je inkomen is gedaald, heb je misschien recht op zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag.
  • Als je denkt dat je problemen krijgt met het betalen van de hypotheek doordat je geen werk hebt, neem dan meteen contact met ons op. Dan kijken we samen naar je situatie en zoeken we naar oplossingen.
  • Heb je een hypotheek met NHG? Dan is er onder voorwaarden een vangnet voor als je je hypotheek niet meer kunt betalen.

Lees hier meer informatie en tips als je werkloos bent of ontslagen wordt.

Wat gebeurt er als …

Wat gebeurt er als …

Bekijk welke invloed andere grote gebeurtenissen hebben op je hypotheek.