Wat kost studeren?

Ga je binnenkort studeren? Leuk! Aan een studie hangt wel een prijskaartje. Omdat we het belangrijk vinden dat je inzicht hebt in de belangrijkste kosten, hebben we verschillende info voor je verzameld en op een rijtje gezet.

Wat kost studeren?

Kosten van je studie

Je hoeft meestal niet je hele studie zelf te betalen: een deel van je studie wordt betaald door de overheid. Hoeveel dat is, hangt af van het niveau van de opleiding en of je bijvoorbeeld aan een particuliere instelling studeert. Maar let op: Doe je een MBO 3-opleiding of hoger? Dan moet je wel binnen 10 jaar je diploma halen, anders moet je alles terugbetalen.

Hbo of universiteit

Kies je voor een universitaire of hbo-opleiding? Dan betaal je wettelijk collegegeld of instellingsgeld. Het wettelijk collegegeld wordt elk jaar vastgesteld door de overheid. Voor 2024/2025 is het € 2.530. Je onderwijsinstelling bepaalt de voorwaarden, een eventuele betalingsregeling of teruggave als je stopt met je studie.

Goed om te weten: Studenten die in of na 2018-2019 voor het eerst beginnen met een bachelor of associate degree, betalen in hun 1e jaar de helft van het wettelijke collegegeld. Dit geldt ook voor studenten aan een lerarenopleiding. Zij betalen zelfs voor hun 2e jaar de helft. Let op: Het kabinet zet de halvering van het collegegeld stop vanaf studiejaar 2024-2025. Kijk voor meer informatie hier

Studeer je aan een particuliere instelling? Dan kan het zijn dat je instellingsgeld moet betalen. Vaak is dat hoger dan het wettelijk collegegeld. Hoe hoog precies bepaalt de hogeschool of universiteit zelf.

Meet over geld lenen als student

Mbo en volwassenenonderwijs

Voor elk jaar dat je hoger onderwijs volgt, krijg je zo’n

6 - 8%
meer salaris

Bron: Rijksoverheid.


Volg je een mbo-opleiding of volwassenenonderwijs? Dan betaal je aan het begin van het schooljaar € 1.357 lesgeld (2023-2024). In 2024/2025 wordt dat waarschijnlijk € 1.449. Een schooljaar start officieel op 1 augustus. Begin je toch niet aan je schooljaar en schrijf je je voor 1 oktober uit? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. En begin je later in het jaar aan je opleiding? Dan hoef je over de verstreken maanden geen lesgeld te betalen.

Krijg je studiefinanciering voor je mbo-opleiding? Als je een aanvullende beurs of toelage krijgt, zit daarin een vergoeding voor het lesgeld. De vergoeding is vanaf augustus 2023 maximaal €121,33 per maand.

Tegemoetkoming lesgeld (studiefinanciering)

Tegemoetkoming scholieren

Word je 18 en zit je op het vmbo, havo of vwo? Dan krijg je geen studiefinanciering, maar je kunt bij DUO wel een tegemoetkoming scholieren aanvragen. Hiervoor gelden een aantal voorwaarden, zoals:

  • Je bent ouder dan 18, maar jonger dan 30.
  • Je volgt een voltijdopleiding op het vmbo, vwo, mavo, lwoo, praktijkonderwijs, vso of vavo.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning type II, III, IV of V.

Bron: Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)

Overige studiekosten: studiemateriaal

Behalve je lesgeld of collegegeld, krijg je ook te maken met extra studiekosten. Denk bijvoorbeeld aan lesboeken, of een laptop of tablet.

Wil je de kosten voor je studiemateriaal zo laag mogelijk houden? Koop je lesboeken dan tweedehands. Voor een nieuw boek betaal je al snel tussen de € 30 en € 80. Kiezen voor gebruikte boeken, kan flink wat voordeel opleveren. Ga je voor tweedehands? Let dan wel op dat je de juiste druk koopt. En heb je je boeken zelf niet meer nodig? Dan verkoop je ze weer door.

Vergeet je verzekeringen niet

Zodra je 18 wordt, moet je een aantal verzekeringen zelf afsluiten, zoals je eigen zorgverzekering. Het goede nieuws is dat je als student meestal korting krijgt.

Meer over studentenverzekeringen

Op kamers

Ga je op kamers? Dan krijg je ook te maken met andere kosten, zoals:

  • Huur. Houd rekening met een bedrag van gemiddeld € 436 per maand voor een kamer van 15 m².
  • Borg. Verhuurders vragen vaak borg, meestal is dat 1 of 2 maanden huur. Als je verhuist, krijg je de borg weer terug. Tenminste, als je de kamer weer netjes en in de originele staat achterlaat.
  • Inrichting van je kamer. Hoeveel je hier aan uitgeeft, hangt helemaal af van je smaak en wensen, en van welke spullen je al hebt.
  • Boodschappen. Je moet die koelkast ineens helemaal zelf vullen. Kijk kritisch waar je je boodschappen doet; de ene supermarkt is goedkoper dan de andere.
Op kamers

Meer over op kamers gaan

Wie betaalt wat?

Tip: Maak voor je aan je studie begint een overzichtje. Schrijf op wat je inkomsten zijn, wat je vaste lasten zijn en wat je over wilt houden voor andere uitgaven. Spreek meteen met je ouders af wie wat betaalt tijdens je studie. Zo kom je niet ineens voor onverwachte kosten te staan.

Bijdrage studiekosten berekenen

Vraag je ouders om de volgende tool in te vullen. Kun je trouwens zelf ook doen. Zie je meteen aan welke kosten je moet denken.
Bijdrage studiekosten berekenen

Benieuwd hoe andere studenten dat doen? In de tabel staat een overzicht van hoe anderen de kosten verdelen. NB: als het geheel bij elkaar geen 100% is, was de vraag voor het ontbrekende percentage studenten niet van toepassing.

Ik betaal alles Mijn ouders en ik betalen samen Mijn ouders betalen alles
Huur kamer-woning (incl. gas, water en elektra) 68% 15% 11%
Zorgverzekering 56% 11% 32%
Mobiele telefoon 61% 12% 24%
Collegegeld 45% 15% 38%
Studieboeken 53% 17% 26%
Studiespullen 64% 19% 15%

Bron: Nibud, Studentenonderzoek 2021

Andere kosten

Andere kosten

Tijdens je studie zit je natuurlijk niet alleen maar met je neus in de boeken. Een feestje en andere gezellige uitjes horen er ook bij.
Bekijk hoeveel andere studenten daar aan uitgeven

Liever in Nederland?

Liever in Nederland?

Blijf je liever in eigen land voor je studie? Bekijk hoe het dan zit met de kosten.
Ga je binnenkort studeren?

Ga je binnenkort studeren?

Dan moet je een boel regelen, zoals studiefinanciering en misschien wel een kamer. We helpen je graag op weg.

Laatst aangepast: 1 mei 2024