Geld lenen als student

Studeren kost geld, dat is zeker. Maar wat als je al die kosten niet kunt betalen? Extra geld lenen naast je studiefinanciering is een mogelijkheid. Bijvoorbeeld bij DUO. Maar geld lenen kost je uiteindelijk geld, dus kijk van tevoren altijd of een lening écht nodig is.

Geld lenen als student

Wel of niet lenen?

Als je niet rondkomt tijdens je studie, kán een lening uitkomst bieden. Maar let op: Je moet het hele bedrag uiteindelijk weer terugbetalen, plus rente. Geld lenen kost dus geld.

Bedenk ook dat je nog een tijd ‘last’ kunt hebben van je lening. Als je later een huis wilt kopen, krijg je bijvoorbeeld een lagere hypotheek. Check daarom of een lening echt nodig is of dat je eigenlijk ook wel wat minder kunt uitgeven. Of dat je je inkomsten op een andere manier kunt verhogen. Bijvoorbeeld door een bijbaantje te nemen.

Goed om te weten
Leningen vanaf € 250 worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Denk aan persoonlijke leningen, roodstand en een creditcard. En heb je een mobiele telefoon van meer dan € 250 op afbetaling? Ook dat is een lening en deze wordt geregistreerd bij het BKR. Leningen bij DUO zijn een uitzondering, die worden niet doorgegeven aan het BKR.

Aanvullend lenen bij DUO

Je kunt een lening bij DUO afsluiten, aanvullend op je beurs. De lening is speciaal voor studenten en bedoeld om studiekosten mee te betalen. Een DUO-lening heeft een aantal voordelen:

  • Je betaalt minder rente dan bij andere leningen.
  • Je mag relatief lang doen over het terugbetalen.
  • Bij het terugbetalen houdt DUO rekening met je inkomsten.
  • Heel soms wordt de lening kwijtgescholden, bijvoorbeeld als je inkomen te laag is.

Hoeveel je precies kunt lenen, hangt van je persoonlijke situatie af. Kijk op duo.nl voor meer informatie.

Bereken je studieschuld

Op duo.nl staat de ‘Rekenhulp Berekenen studiefinanciering’. Hiermee zie je meteen hoeveel hoger je studieschuld wordt als je extra leent. Zo kom je niet voor onverwachte (en ongewenste) verrassingen te staan.

Collegegeldkrediet

Volg je een hbo- of wo-opleiding? Dan kun je bij DUO ook een collegegeldkrediet aanvragen. De naam zegt het al: dat is een lening waarmee je je collegegeld kunt betalen. Je betaalt net zoveel rente als bij de andere leningen van DUO.

  • Betaal je wettelijk collegegeld (zoals de meeste studenten)? Dan kun je maandelijks 1/12 van je collegegeld lenen. In het studiejaar 2023-2024 is het collegegeld € 2.314.
  • Betaal je instellingscollegegeld? Dan kun je maandelijks meer lenen. Hoeveel precies hangt af van de hoogte van je instellingscollegegeld. Er geldt wel een maximum: je kan per jaar nooit meer lenen dan 5x het wettelijke collegegeld. Voor studiejaar 2023-2024 is dit maximaal € 964,17 per maand.

Kijk op duo.nl voor meer informatie.

Terugbetalen aan DUO

Heb je geen recht meer op studiefinanciering, bijvoorbeeld omdat je bent gestopt met je studie of juist je diploma hebt gehaald? Dan begin je met terugbetalen. In de eerste 2 jaar ben je nog niet verplicht om af te lossen, maar het mag wel. Daarna los je elke maand wat af. Hoeveel hangt af van je inkomen. Benieuwd hoe hoog je totale studieschuld is of hoeveel je elke maand moet terugbetalen? Kijk op mijnduo.nl.

Andere leningen

Wil je liever geen geld lenen bij DUO? En lukt het ook niet om meer te verdienen met een bijbaantje, of te bezuinigen op je uitgaven? Dan zijn er ook andere opties.

  • Lenen van familie. Maak wel altijd duidelijke afspraken over het terugbetalen. Zet deze afspraken op papier.
  • Lenen bij een bank. Bij een bank hebben ze verschillende soorten leningen. Bijvoorbeeld een doorlopend krediet of persoonlijke lening. Nadeel is dat de rente vaak stukken hoger is dan bij DUO en ook de regels voor aflossen zijn minder flexibel.
  • Rood staan. Op sommige betaalrekeningen kun je rood staan. Dit kan handig zijn als je soms net niet uitkomt met je geld. Je betaalt wel vaak veel rente als je rood staat.
  • Creditcard. Met een creditcard doe je aankopen die niet direct van je rekening worden afgeschreven. Handig als je bijvoorbeeld naar het buitenland gaat voor je studie. Maar pas op: omdat je niet meteen met je eigen geld betaalt, is de verleiding om te veel geld uit te geven soms groot.
SNS Studentenrekening

SNS Studentenrekening

Met SNS Studentenrekening heb je je bankzaken goed geregeld. Zo kun je je maximaal focussen op je studie.
Ga je binnenkort studeren?

Ga je binnenkort studeren?

Dan moet je een boel regelen, zoals studiefinanciering en misschien wel een kamer. We helpen je graag op weg.

Laatst aangepast: 31 maart 2023