Bespaartips voor studenten

Leuk hoor, studeren. Maar grote kans dat je je nieuwe studentenleven behoorlijk in je portemonnee voelt. Studiekosten hier, borrel daar. En dan moet je ook nog eens huur betalen. Met deze bespaartips krijg je meer grip op je uitgaven.

Bespaartips voor studenten

1. Check of je korting kunt krijgen

Als student heb je een soort vip-status. Bij heel veel gelegenheden krijg je namelijk korting als je je collegekaart laat zien. Bij de bioscoop, de sportschool, de kapper, restaurants, noem maar op. Soms staat het niet zo duidelijk aangegeven, maar kun je wel degelijk korting krijgen. Voor de zekerheid checken kan dus lonen.

2. Doe geen boodschappen als je honger hebt

Als je met een rammelende maag een supermarkt inloopt, ben je geneigd om veel te veel in je mandje te gooien. Is je ergste honger gestild, dan realiseer je je dat 3 pizza’s en 4 hamburgers als avondeten misschien toch een tikkeltje overdreven waren. Maar dan is het kwaad al geschied.

Geef geen geld uit dat je niet hebt

Misschien wel de belangrijkste tip: geef alleen geld uit dat je hebt. Heb je een creditcard? Gebruik ’m alleen als het echt moet en leen geen geld van vrienden.

3. Ga naar een voordeelsupermarkt

Ook bij een voordeelsupermarkt kun je heel goed boodschappen doen. En het scheelt vaak ook nog in je portemonnee. Zit er bij jou geen voordeelsupermarkt in de buurt of ben je erg gehecht aan je vaste supermarkt? Het huismerk is vaak ook al een stuk goedkoper.

4. Eet samen met je huisgenoten

Eet samen met je huisgenoten

Woon je op kamers? Samen met je huisgenoten koken is voordelig én gezellig. Houd goed de kosten bij en deel de kosten. Hang bijvoorbeeld een whiteboard in de keuken waar iedereen opschrijft wat ie heeft uitgegeven aan boodschappen.

5. Houd aanbiedingen in de gaten

Het klinkt misschien als een open deur, maar hou de aanbiedingen in de gaten. Hier zijn handige apps voor, zoals Reclamefolder. Zo hoef je niet alle foldertjes af te speuren, maar zie je bijvoorbeeld in een oogopslag waar je het goedkoopst nieuw wasmiddel kunt scoren.

6. Maak op wat je in huis hebt

Check voor je boodschappen gaat doen wat je nog in huis hebt. Zo voorkom je dat je eten moet weggooien. Heb je bijvoorbeeld nog een restje pasta in de koelkast liggen? Eet die avond dan geen aardappels, maar tover de restjes om in een pastasalade.

7. Neem je eigen eten mee

Neem je eigen eten mee


Een lekker broodje kopen in de kantine is best verleidelijk én makkelijk, maar dat broodje is in verhouding vaak veel duurder dan een zelfgesmeerde boterham. En ook elke dag een dure koffie loopt best in de papieren. Een thermosbeker gevuld met je eigen koffie is een stuk voordeliger.

8. Bespaar op uitgaan

Ga je bijvoorbeeld naar een club? Check dan of je voor een bepaalde tijd gratis naar binnen kunt of dat er studentenkorting is. Of geef thuis eens een American Party, waarbij iedereen wat te eten en drinken meeneemt. Zo draagt iedereen wat bij.

9. Koop tweedehands studieboeken

Koop tweedehands studieboeken

Voor een nieuw boek betaal je al snel tussen de € 30 en € 80. Kiezen voor gebruikte boeken, kan flink wat voordeel opleveren. Ga je voor tweedehands? Let dan wel op dat je de juiste druk koopt, zodat je boeken nog actueel zijn. En heb je je boeken niet meer nodig? Dan verkoop je ze ook weer door.

10. Geef 1 dag per week niets uit

Elke week een hele dag niets uitgeven, maar dan ook geen dubbeltje, kan aan het eind van de maand veel schelen. En zo merk je meteen hoe vaak je de neiging hebt om je portemonnee te pakken.

11. Organiseer een ruilavond

Heb je nieuwe kleding nodig, maar laat je saldo een dagje shoppen niet toe? Dan kun je een kledingruilavond houden. Het idee is simpel: iedereen duikt in z’n kledingkast en neemt wat leuke dingen mee die hij of zij zelf niet meer draagt. Stal alles uit en ruilen maar!

12. Slimme websites

Er zijn veel sites waarbij je voor een prikkie of zelfs gratis spullen op de kop kunt tikken. Marktplaats is natuurlijk een bekende, maar ook op gratisaftehalen.nl kun je na een beetje speurwerk juweeltjes tegenkomen. En op peerby.nl kun je spullen lenen van mensen in de buurt. Handig als je bijvoorbeeld gereedschap nodig hebt.

SNS Studentenrekening

SNS Studentenrekening

Met SNS Studentenrekening heb je je bankzaken goed geregeld. Zo kun je je maximaal focussen op je studie.
Uitgaven van een student

Uitgaven van een student

Boodschappen, huur en soms een avondje naar de kroeg: met wat voor kosten krijg je als student allemaal te maken?

Laatst gecheckt: mei 2024