Studiefinanciering: Zo werkt ‘t

Ga je studeren? Dan heb je meestal recht op studiefinanciering, ‘stufi’ voor intimi. Lees hoe ’t werkt, of je er recht op hebt en met welke regels je rekening moet houden.

Goed om te weten: Mogelijk dat binnenkort de basisbeurs weer wordt ingevoerd. Zodra hier duidelijkheid over is zullen we dat hier vermelden.

Bron: Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)

Studiefinanciering: Zo werkt ‘t

Studiefinanciering, wat is het?

Studiefinanciering is een regeling van de overheid voor studenten. Studenten krijgen of lenen geld van de overheid voor hun studie. Dit wordt geregeld door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Er zijn 6 soorten stufi: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een studenten-ov, een DUO-lening, het Collegegeldkrediet en het Levenslangkrediet.

Hoe werkt 't?

Wie aan een hbo- of wo-studie begint, kan geld lenen. Alleen de aanvullende beurs en het reisproduct kunnen een gift worden, onder voorwaarde dat je ouders niet te veel verdienen.

Let op: Bedenk dat je nog een tijd ‘last’ kunt hebben van je lening. Als je later een huis wilt kopen, krijg je bijvoorbeeld een lagere hypotheek. Check daarom of een lening echt nodig is of dat je eigenlijk ook wel wat minder kunt uitgeven.

Soort stufi Mbo (BBL) Mbo (BOL) Hbo en wo
Basisbeurs
Aanvullende beurs
Studenten-ov
DUO-lening
Collegegeldkrediet

Wie heeft er recht op studiefinanciering?

Woon je in Nederland en doe je hier een erkende voltijdopleiding die minstens 1 jaar duurt? En ben je jonger dan 30 jaar als je begint met studeren én heb je de Nederlandse nationaliteit?

Wie heeft er recht op studiefinanciering?

Dan heb je waarschijnlijk recht op studiefinanciering. Ook als je een verblijfsvergunning type II, III of IV hebt, kun je stufi aanvragen. De precieze regels vind je op duo.nl.

Basisbeurs

Voor wie: Mbo-studenten (BOL) van 18 jaar en ouder.

Thuiswonend Uitwonend
Mbo € 88,48 € 288,77

Bron: DUO, jan-dec 2022

De basisbeurs is een maandelijkse bijdrage van de overheid, bedoeld om een deel van je studiekosten te betalen. Hoe hoog je basisbeurs is, hangt af van je opleiding en woonsituatie. Woon je niet meer thuis? Dan krijg je meer geld.

Lening of een gift?

Lening of een gift?

De basisbeurs is een prestatiebeurs. Dat betekent dat je binnen 10 jaar je diploma gehaald moet hebben. Lukt dat niet, dan moet je je basisbeurs met rente terugbetalen. Heb je ook een aanvullende beurs en een studenten ov? Dan moet je die ook terugbetalen.

Goed om te weten
Als je een mbo-opleiding op niveau 1 of 2 volgt, is de basisbeurs altijd een gift. Ook als je nooit je diploma haalt.

Studenten-ov

Tijdens je studie maak je waarschijnlijk gebruik van je studenten-ov. Ben je klaar met je studie? Let er dan op dat je je studenten-ov op tijd stopzet. Anders kun je een flinke boete krijgen.

Lees meer

Aanvullende beurs

Voor wie:  Hbo- en wo-studenten & mbo-studenten (BOL) van 18 jaar en ouder, van wie de ouders weinig of niet kunnen meebetalen. Bekijk de voorwaarden.

Thuiswonend Uitwonend
Mbo* jan-juli Max. € 362,50 Max. € 385,86
Mbo sept-dec Max. € 364,42 Max. € 387,78
* Betaal je nog geen lesgeld? dan is het totaal wat je kunt ontvangen van DUO (dus basisbeurs, aanvullende beurs en lening) € 101,33 lager van januari - juli 2022, Van september-december is het € 103,25 lager.

Bron: DUO, jan - dec 2022

Thuiswonend Uitwonend
Hbo en wo Max. € 419,04 Max. € 419,04

Bron: DUO, jan - dec 2022

De aanvullende beurs is, net zoals de basisbeurs, een maandelijkse bijdrage van de overheid en bedoeld om een deel van je studiekosten te betalen.

Begonnen met studeren vóór 2015?


Ben je vóór 2015 aan een opleiding begonnen? Dan val je onder de oude regeling. Bij de oude regeling kregen alle studenten elke maand een basisbeurs, het maakte niet uit of je mbo, hbo of wo deed. En als je binnen 10 jaar je diploma haalt, hoef je deze basisbeurs niet terug te betalen. Naast je basisbeurs kon je ook een aanvullende beurs, studenten-ov, een DUO-lening en collegegeldkrediet aanvragen.
Let op: bij de oude regeling mag je niet onbeperkt bijverdienen. In 2021 is er geen grens vanwege de coronacrisis. In 2022 is dat € 15.828,77.

DUO-lening

Kun je de kosten tijdens je studie niet betalen? Dan kun je misschien een lening bij DUO afsluiten. Deze lening is speciaal voor studenten en bedoeld om studiekosten mee te betalen.

Meer over lenen tijdens je studie

SNS Studentenrekening

SNS Studentenrekening

Met SNS Studentenrekening heb je je bankzaken goed geregeld. Zo kun je je maximaal focussen op je studie.
Studieschuld

Studieschuld

Tijdens je studie kan je studieschuld behoorlijk oplopen. Lees hoe hoog ie gemiddeld is en hoe het werkt met aflossen.


Laatst aangepast: 18 januari 2022