Studiefinanciering: Zo werkt ‘t

Ga je studeren? Dan heb je meestal recht op studiefinanciering, ‘stufi’ voor intimi. Lees hoe ’t werkt, of je er recht op hebt en met welke regels je rekening moet houden.

Bron: Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)

Studiefinanciering: Zo werkt ‘t

Studiefinanciering, wat is het?

Studiefinanciering is een regeling van de overheid voor studenten. Studenten krijgen of lenen geld van de overheid voor hun studie. Dit wordt geregeld door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Er zijn 6 soorten stufi: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een studenten-ov, een DUO-lening, het Collegegeldkrediet en het Levenslangkrediet.

Hoe werkt 't?

Wie aan een hbo- of wo-studie begint, kan geld lenen. Alleen de basisbeurs, aanvullende beurs en het reisproduct kunnen een gift worden, onder voorwaarde dat je ouders niet te veel verdienen. Inmiddels is bekend dat dit vanaf het komende schooljaar 2023-2024 aangepast is.. De basisbeurs komt terug voor het HBO/WO waardoor een groter deel van de lening weer een gift wordt.

Let op: Bedenk dat je nog een tijd ‘last’ kunt hebben van je lening. Als je later een huis wilt kopen, krijg je bijvoorbeeld een lagere hypotheek. Check daarom of een lening echt nodig is of dat je eigenlijk ook wel wat minder kunt uitgeven.

Soort stufi Mbo (BBL) Mbo (BOL) Hbo en wo
Basisbeurs
Aanvullende beurs
Studenten-ov
DUO-lening
Collegegeldkrediet

Wie heeft er recht op studiefinanciering?

Woon je in Nederland en doe je hier een erkende voltijdopleiding die minstens 1 jaar duurt? En ben je jonger dan 30 jaar als je begint met studeren én heb je de Nederlandse nationaliteit?

Wie heeft er recht op studiefinanciering?

Dan heb je waarschijnlijk recht op studiefinanciering. Ook als je een verblijfsvergunning type II, III of IV hebt, kun je stufi aanvragen. De precieze regels vind je op duo.nl.

Basisbeurs en aanvullende beurs

Studiefinanciering mbo

Thuiswonend Uitwonend
Basisbeurs € 90,85 € 460,81*
Aanvullende beurs € 381,25 € 405,23

Studiefinanciering hbo en universiteit

Thuiswonend Uitwonend
Basisbeurs € 110,30 € 439,20*
Aanvullende beurs Max. € 416,00 Max. € 416,00

* De basisbeurs voor uitwonende studenten is voor 2023-2024 tijdelijk opgehoogd met € 164,30 per maand.

Bron en meer informatie: DUO

Basisbeurs

De basisbeurs is een maandelijkse bijdrage van de overheid, bedoeld om een deel van je studiekosten te betalen. Hoe hoog je basisbeurs is, hangt af van je opleiding en woonsituatie. Woon je niet meer thuis? Dan krijg je meer geld.

Lening of een gift?

Lening of een gift?

De basisbeurs is een prestatiebeurs. Dat betekent dat je binnen 10 jaar je diploma gehaald moet hebben. Lukt dat niet, dan moet je je basisbeurs met rente terugbetalen. Heb je ook een aanvullende beurs en een studenten ov? Dan moet je die ook terugbetalen.

Goed om te weten
Als je een mbo-opleiding op niveau 1 of 2 volgt, is de basisbeurs altijd een gift. Ook als je nooit je diploma haalt.

Aanvullende beurs

De aanvullende beurs is, net zoals de basisbeurs, een maandelijkse bijdrage van de overheid en bedoeld om een deel van je studiekosten te betalen.

Studenten-ov

Tijdens je studie maak je waarschijnlijk gebruik van je studenten-ov. Ben je klaar met je studie? Let er dan op dat je je studenten-ov op tijd stopzet. Anders kun je een flinke boete krijgen.

Lees meer

DUO-lening

Kun je de kosten tijdens je studie niet betalen? Dan kun je misschien een lening bij DUO afsluiten. Deze lening is speciaal voor studenten en bedoeld om studiekosten mee te betalen.

Meer over lenen tijdens je studie

SNS Studentenrekening

SNS Studentenrekening

Met SNS Studentenrekening heb je je bankzaken goed geregeld. Zo kun je je maximaal focussen op je studie.
Studieschuld

Studieschuld

Tijdens je studie kan je studieschuld behoorlijk oplopen. Lees hoe hoog ie gemiddeld is en hoe het werkt met aflossen.


Laatst aangepast: 22 augustus 2023