Uitgaven van een student

Als je gaat studeren, krijg je te maken met heel andere kosten dan op de middelbare school. Natuurlijk betaal je college- of lesgeld en koop je boeken. Maar hoe zit het met andere zaken, zoals boodschappen, huur en avondjes in de kroeg? We zetten het voor je op een rijtje.

Bron: Nibud

Uitgaven van een student

Kosten als je thuis woont

Blijf je tijdens je studie nog even thuis wonen? Dan scheelt dat meestal behoorlijk wat geld. Je betaalt tenslotte geen huur en je ouders regelen dingen als boodschappen, water en internet. Je kunt je ouders hier wel in tegemoetkomen door kostgeld te betalen. Ook als je kostgeld betaalt, ben je meestal een stuk goedkoper uit dan als je op kamers woont.

Kosten als je op kamers gaat

Tijdens je studie op kamers heeft veel voordelen: je woont meestal dichter bij school of de universiteit, ontmoet nieuwe mensen en hoeft niet meer verplicht elke avond aan de Hollandse prak. Aan al die gezelligheid en vrijheid hangt wel een prijskaartje. Want een eigen stek, betekent ook extra kosten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Huur, energie en water
  • Meubels voor in huis
  • Internet en tv
  • Boodschappen
  • Persoonlijke verzorging, zoals shampoo en tandpasta
  • Verzekeringen, zoals een inboedelverzekering

Samen koken, samen delen

Samen koken, samen delen

Als je met meerdere mensen in een huis woont, kun je geld besparen door sommige kosten te delen. Met huisgenoten eten, is bijvoorbeeld goedkoper dan voor jezelf koken. Want eet je met z’n drieën? Dan betaal je per persoon al snel 30% minder. En met z’n vieren scheelt het zelfs 40%.

Meer handige bespaartips? Die vind je hier

Tip!

Houd een tijdje precies je uitgaven bij. Vaak merk je dan ineens waar je (ongemerkt) best veel geld aan uitgeeft. Zoals aan ‘even snel een kop koffie op het station’. Je kunt het op papier bijhouden, of bijvoorbeeld met het huishoudboekje in onze app.

Kijk en vergelijk

Kijk en vergelijk

Benieuwd wat ‘normaal’ is om als student uit te geven? In de tabel hieronder zie je de gemiddelde maandelijkse uitgaven van studenten. Goed om te weten: dit zijn gemiddelde bedragen die studenten zélf aan iets betalen.

Uitgaven Kosten
Huur € 426
Boodschappen € 173
Zorgverzekering € 115
Telefoon € 19
Contributie en abonnementen € 29
Studieboeken en -benodigdheden € 49
Vervoer (naast OV-kaart) € 72
Kleding en schoenen € 53
Ontspanning, uitgaan etc. € 124

Let op: de onderstaande bedragen zijn de gemiddelden van de studenten die hier geld aan uitgaven in 2021. Door de inflatie kunnen de uitgaven in deze lijst op dit moment hoger liggen dan voorgaande jaren.

Bron: Nibud Studentenonderzoek 2021

Wat extra’s verdienen

Wat extra’s verdienen

Kun je wel een extra zakcentje gebruiken? Neem dan een studentenbijbaantje. Let wel op dat je je aan de spelregels houdt.
Ga je binnenkort studeren?

Ga je binnenkort studeren?

Dan moet je een boel regelen, zoals studiefinanciering en misschien wel een kamer. We helpen je graag op weg.

Laatst aangepast: 1 mei 2024