Zelf je huis verkopen en onderhandelen

Als je zonder makelaar je huis verkoopt, kun je flink op de kosten besparen. Wil je je huis verkopen zonder verkoopmakelaar? Bereid je goed voor, zodat je niets over het hoofd ziet.
Huis verkopen zonder makelaar

Download voor het stappenplan en meer tips het

Bereid je goed voor

Een verkoopmakelaar heeft veel kennis in huis. Bijvoorbeeld over de huizenmarkt, over verkooptechnieken en over regelgeving. Als je zelf je huis verkoopt, moet je het zonder die kennis en ervaring stellen. Bereid je daarom goed voor en maak een stappenplan. Dat helpt je om een succes te maken van je verkoop.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Voor- en nadelen als je zelf je huis verkoopt

  • Je bespaart op de kosten
  • Je hebt alles zelf in de hand
  • Zelf alles regelen kost ook geld
  • Je hebt minder ervaring, waardoor je misschien iets over het hoofd ziet
  • Je spreekt misschien een lagere verkoopprijs af dan een makelaar had gedaan

Stap 1: Bepaal de vraagprijs

Een goede vraagprijs is belangrijk. Want vraag je te veel, dan schrikt dat af. Maar vraag je te weinig, dan is de kans groot dat je uiteindelijk niet zoveel overhoudt. Hoe bepaal je de vraagprijs? Een paar tips.

  • Houd rekening met de huizenmarkt. Is die gunstig voor huizenverkopers? Dan kun je wat meer vragen. En is de markt juist ongunstig, zet dan wat lager in.
  • Op Funda kun je zien wat de vraagprijzen bij jou in de buurt zijn en hoe lang de huizen te koop staan.
  • Bij o.a. HuizenZoeker kun je zien wat de gemiddelde prijs per m2 is in jouw gemeente.
  • Bij het Kadaster kun je tegen betaling informatie opvragen over verkochte huizen.
  • Is jouw gemeente aangesloten bij het WOZ-waardeloket? Dan kun je daar kosteloos de WOZ-waarde en andere informatie over huizen vinden.
  • Je kunt een makelaar vragen om een waardebepaling. Dit is geen officiële taxatie, maar helpt om je een idee te geven. Een waardebepaling kost vaak niets.
  • Heeft je huis iets onderscheidends? Zoals een uitbouw of een grotere tuin dan de buren? Dan kun je je prijs wat omhoog doen.

Bekijk wat nog meer de waarde van je huis bepaalt

Stap 2: Maak je huis verkoopklaar

Om je huis klaar te maken voor de verkoop, is het belangrijk dat het er zo aantrekkelijk mogelijk uitziet. Ruim op zoals nooit te voren, maak grondig schoon en kijk kritisch naar het onderhoud van je huis. Losse plinten, afgebladderd behang of een lekkage? Maak het in orde. Kijk hierbij wel of het financieel de moeite is en of het om noodzakelijk onderhoud gaat.

Stap 3: Maak goede foto’s

Foto’s zijn vaak het eerste wat een potentiële koper van je huis ziet. Zorg dus voor een goede eerste indruk. Je kunt de foto’s het beste door een professionele fotograaf laten maken.

Stap 4: Zet je huis te koop

Het grootste deel van huizenkopers oriënteert zich online. Zorg daarom dat je goed zichtbaar bent op huizensites. Funda.nl is hierin verreweg de bekendste en heeft het grootste bereik. Goed om te weten: hierop kun je alleen adverteren als je een makelaar hebt. Wil je graag adverteren via Funda? Dan kun je een internetmakelaar nemen. Omdat je dan veel zelf regelt, bespaar je alsnog op de kosten.

Je huis te koop zetten zonder makelaar

Zo laat je de wereld voor zo min mogelijk geld weten dat je huis te koop staat:

  • Als particulier kun je op talloze sites adverteren. Bijvoorbeeld jaap.nl, huislijn.nl, makelaarsland.nl en zelfverkopen. Je betaalt vaak een vergoeding voor de plaatsing, maar hebt wel een groot bereik.
  • Een advertentie op Marktplaats.nl is zo gemaakt en bereikt veel mensen. Zet in je advertentie een link naar de website waar de uitgebreidere advertentie staat.
  • Zet je huis op Facebook en vraag of vrienden het bericht willen delen. Ook Instagram, X (voorheenTwitter), LinkedIn en YouTube kun je gebruiken.
  • Maak ook filmpjes van je huis. Zo krijgen mensen echt een goed beeld van je huis. Je kunt de filmpjes verspreiden via bovengenoemde kanalen.

Een deel met makelaar

Vind je alles zelf regelen te veel van het goede? Je kunt ook een deel uitbesteden. Bijvoorbeeld aan een internetmakelaar. Dat ben je nog steeds goedkoper uit. Je spreekt samen af wie wat doet. De rondleidingen doe je bijvoorbeeld zelf, maar het opstellen van het koopcontract laat je doen. Hoe meer je zelf doet, hoe minder je aan de internetmakelaar kwijt bent.

Stap 5: Bezichtigingen

Wat kun je, behalve je huis opgeruimd en schoonhouden, doen voor een succesvolle bezichtiging?

  • Zorg ervoor dat je huis fris ruikt. Met sigarettenrook, een slaapkamerlucht, etensgeuren of kattenbakluchtjes gaan je verkoopkansen omlaag.
  • Benadruk de sterke punten van je huis, en leg minder nadruk op de zwakke punten. Heb je een mooie woonkeuken? Maak het daar dan extra licht en gezellig.
  • Maak de hal zo leeg mogelijk. Het is de eerste plek die je ziet, dus het loont om hier ruimte te creëren.
  • Stel je op als een professional. Blijf vriendelijk, zakelijk en beantwoord de vragen. Persoonlijke verhalen over het huis kun je beter achterwege laten: de kijker moet zichzelf er zien wonen, niet jou.
Tip: Maak een brochure voor de bezichtigingen. Deze kunnen kijkers meenemen als ze weggaan.

Stap 6: Onderhandelen

Iemand doet een bod, een spannend moment. Stel je, net als bij de bezichtigingen, professioneel op en houd je hoofd koel. Wat handige tips voor bij het onderhandelen:

  • Behandel de andere partij respectvol, maar pas op dat je niet te snel toe geeft.
  • Bedenk van tevoren wat je absolute bodemprijs is.
  • Voorkom dat de onderhandelingen vast komen te zitten. Als je allebei in je eerste bod blijft hangen, schiet het niet op.
  • Wil je de prijs niet verlagen? Dan kun je vast ergens anders in tegemoetkomen. Bijvoorbeeld de overdrachtsdatum.
  • De onderhandeling moet uiteindelijk 2 winnaars kennen. Het is belangrijk dat jij en de koper allebei tevreden zijn.

Weet wat de spelregels zijn tijdens het onderhandelen. Mag je bijvoorbeeld nog steeds bezichtigingen doen als je aan het onderhandelen bent? En wat houdt de mededelingsplicht precies in? Lees meer over de spelregels in het gratis e-book 'Je huis verkopen'.

Stap 7: De koopovereenkomst

Ben je er samen met de koper uitgekomen? Dan is het tijd om alle afspraken vast te leggen in een koopcontract of koopovereenkomst. Dit kun je het beste door een notaris laten doen, zo weet je zo goed als zeker dat de overeenkomst compleet is. Een notaris kan ook helpen als de koper ‘in gebreke blijft’. Bijvoorbeeld als hij niet betaalt. Het is zo’n geval prettig als alles juridisch goed geregeld en omschreven is.

Wettelijke bedenktijd

Een particuliere koper heeft altijd minstens 3 dagen de tijd om van de koop af te zien. Hier hoeft hij geen reden voor op te geven. De tijd gaat in om middernacht nadat de koopovereenkomst is getekend. Valt de laatste dag in het weekend of op een feestdag, dan krijgt de koper een extra dag bedenktijd. Als verkoper heb je in principe géén bedenktijd, alleen als je dat in het koopcontract hebt opgenomen.

Goed om te weten: de bedenktermijn geldt niet als je een woonboot of woonwagen koopt. Of bij huurkoop of via een openbare veiling.

Ontbindende voorwaarden

De koper wil waarschijnlijk ontbindende voorwaarden opnemen in het contract. Dat zijn redenen waardoor de koop toch niet doorgaat, zonder dat dit gevolgen heeft voor de koper. Bijvoorbeeld als de koper de financiering niet rondkrijgt of als uit de bouwkundige keuring blijkt dat er meer moet gebeuren dan gedacht. Daar kun je natuurlijk ook over onderhandelen.

Download voor het stappenplan en meer tips het

Afspraak met SNS Adviseur

Afspraak met SNS Adviseur

Ontdek of jij nog goed zit met je hypotheek. Een oriëntatiegesprek is gratis.
Waardebepaling huis

Waardebepaling huis

Je kunt door een verbouwing de waarde van je huis verhogen. Waar zit de meeste winst?

Laatst gecheckt: 7 juli 2022