Je woonlasten verzekerd met een woonlastenverzekering

Of je nu werknemer of ondernemer bent: als je arbeidsongeschikt wordt, dan kun je je inkomen verliezen. En dan kan het lastig zijn om je hypotheeklasten en andere woonkosten te blijven betalen. Daarvoor is er de woonlastenverzekering. Je kunt als werknemer trouwens ook kiezen voor een aanvullende dekking voor als je werkloos wordt.
Goed om te weten: Je kunt deze verzekering alleen aanvragen met de hulp van een adviseur. Je hoort van tevoren hoeveel dat kost.

De woonlastenverzekering in ’t kort

 • Je kunt 125% van je woonlasten verzekeren tot maximaal € 2.500 per maand.
 • Je bepaalt zelf hoeveel je per maand uitgekeerd wilt krijgen. Hoe hoger het bedrag dat je uitgekeerd wilt krijgen, hoe hoger je premie.
 • Je kunt kiezen voor een tijdelijke uitkering of je laat de verzekering aansluiten bij je AOW-leeftijd. Dat kan zelfs als die leeftijd in de toekomst stijgt (tot maximaal 70 jaar).
 • Je kunt de premie die je betaalt voor de woonlastenverzekering aftrekken in je belastingaangifte.
Goed om te weten: Trek je de premie af in je belastingaangifte? Dan is je eventuele uitkering bruto. Met andere woorden: dan moet je daar belasting over betalen. Kies je ervoor om je premie niet af te trekken? Dan is de uitkering netto: je hoeft er geen belasting over te betalen.

Medische beoordeling

Kies je voor een woonlastenverzekering? Dan krijg je te maken met een medische beoordeling. De verzekeraar vraagt je om online vragen te beantwoorden. Jouw antwoorden gebruiken ze om in te schatten hoe groot het risico is dat je arbeidsongeschikt wordt. Vul de gezondheidsverklaring helemaal en juist in. Als je dat niet doet, dan kan dat gevolgen hebben voor je eventuele uitkering in de toekomst.

Is een woonlastenverzekering iets voor jou?

Een woonlastenverzekering sluit je niet zomaar af. Het is belangrijk dat de verzekering goed aansluit bij jouw wensen en situatie. Ook gelden voor elke situatie weer andere regels. Deskundig en persoonlijk advies is daarom onmisbaar. Maak dus een afspraak met een van onze SNS Adviseurs. Dan weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Een woonlastenverzekering is niet geschikt voor je in deze situaties:

 • Als je niet in Nederland woont.
 • Als je geen eigen huis bezit.
 • Als je jonger bent dan 18 jaar of ouder dan 62 jaar.
 • Als je meer wilt verzekeren dan een (bruto) uitkering van € 2.500 per maand.
 • Als je minder dan 16 uur per week werkt.

Goed om te weten:

 • Voor sommige beroepen kun je geen woonlastenverzekering afsluiten. De adviseur vertelt je precies hoe het zit in jouw situatie.
 • Verdien je je inkomen in loondienst? Dan is de verzekering voor ondernemers niet geschikt voor je. Andersom geldt het ook: ben je ondernemer, dan kun je niet kiezen voor de verzekering voor werknemers.

Dit zijn de woonlastenverzekeringen

Er zijn verschillende woonlastenverzekeringen:

 1. Een verzekering voor als je ondernemer bent en arbeidsongeschikt wordt.
 2. Een verzekering voor als je in loondienst bent en arbeidsongeschikt wordt.
 3. Een aanvullende dekking voor als je in loondienst bent en werkloos wordt.

Je bent ondernemer en wordt (voor een deel) arbeidsongeschikt

Kun je je werk niet meer doen? Dan beoordeelt een onafhankelijke arbeidsdeskundige en keuringsarts in opdracht van de verzekeraar in het 1e jaar je arbeidsongeschiktheid op basis van beroepsarbeid. Dus of je je eigen beroep nog kunt uitvoeren. En of dat kan met aanpassingen, zoals aan je werkplek. Je bent in dat 1e jaar niet verplicht om dat wat je nog wel kunt in te zetten voor een andere functie. Na dat 1e jaar beoordeelt de arbeidsdeskundige en keuringsarts je arbeidsongeschiktheid op basis van passende arbeid. Dus naar wat voor werkzaamheden je nog wel kunt doen die passen bij je opleiding en ervaring.

Via ons kun je de TAF Maandlastbeschermer Zelfstandige afsluiten:

  Je bent in loondienst en wordt (voor een deel) arbeidsongeschikt

  Met deze woonlastenverzekering ben je verzekerd voor een uitkering als je arbeidsongeschikt wordt en in loondienst bent. Dus als je door ziekte of een ongeval je eigen beroep niet meer kunt uitoefenen. Niet alle beroepen kun je verzekeren. Als dit voor jouw beroep niet kan, dan kun je je misschien verzekeren voor passende of gangbare arbeid. Een SNS Adviseur legt je dit graag uit.

  Meer over gangbare, passende en beroepsarbeid als je in loondienst bent

  Deze verzekeringen kun je via ons afsluiten

  Je kunt kiezen uit 2 verzekeringen:

  • De Credit Life Woonlastenverzekering
  • De TAF Maandlastbeschermer

  Wil je meer weten over de verzekeringen voor werknemers en arbeidsongeschiktheid? Lees dan de verzekeringskaart en voorwaarden.

  Woonlastenverzekering Credit Life

  TAF Maandlastbeschermer

  Wat gebeurt er als je arbeidsongeschikt wordt?

  1. Een onafhankelijke arbeidsdeskundige en keuringsarts bepaalt in opdracht van de verzekeraar voor hoeveel procent je arbeidsongeschikt bent. Heb je een beroepsdekking? Dan bekijkt de arts of je je huidige beroep nog kunt uitoefenen. Heb je een dekking voor passende of gangbare arbeid? Dan wordt dat het uitgangspunt van de beoordeling.
  2. Word je voor 35% of meer arbeidsongeschikt? Dan kun je in aanmerking komen voor een uitkering uit de woonlastenverzekering.
  3. Je kunt kiezen wanneer je uitkering moet starten. Ben je in loondienst? Dan betaalt je werkgever meestal de eerste 2 jaar (een deel van) je salaris door. De adviseur bekijkt samen met jou hoe dat bij jou is geregeld en wanneer je de uitkering het beste in kunt laten gaan.
  4. Je krijgt elke maand het hele verzekerde bedrag of een bedrag dat hoort bij het percentage dat je arbeidsongeschikt bent verklaard. De hoogte van dit bedrag heb je bepaald bij het afsluiten van de verzekering. Net als de periode waarover je de uitkering wilt ontvangen. Dit bedrag krijg je zolang je arbeidsongeschikt bent en maximaal zolang als de uitkeringsperiode die je gekozen hebt.
  5. De verzekering stopt op de einddatum van de verzekering of als je voor die datum overlijdt. Je kunt de verzekering ook eerder opzeggen.

  Aanvullend inkomen als je arbeidsongeschikt wordt

  Denk je dat je inkomen te veel daalt als je arbeidsongeschikt wordt? Dan kun je je ook verzekeren voor een aanvullende uitkering.

  Meer over de Inkomensverzekering

  Je bent in loondienst en wordt werkloos

  Als je in loondienst bent, dan kun je de woonlastenverzekering uitbreiden met een dekking voor onvrijwillige werkloosheid. Daarmee vul je je WW-uitkering aan. In de periode tussen je oude en nieuwe baan krijg je dan een uitkering van het verzekerde bedrag per maand. Je kunt kiezen hoe lang je die uitkering tijdens die periode wilt krijgen: 12 of 24 maanden.

  Lees meer over werkloos worden

  Goed om te weten: Verdien je je inkomen als ondernemer? Dan kun je geen woonlastenverzekering voor werkloosheid afsluiten.

  Deze verzekeringen kun je via ons afsluiten

  Je kunt kiezen uit 2 verzekeraars. Wil je meer weten over de verzekeringen voor werknemers en werkloosheid? Lees dan de verzekeringskaart en voorwaarden.

  De Credit Life Woonlastenverzekering:

  De TAF Maandlastbeschermer:

  Wat gebeurt er als je werkloos wordt

  1. Het UWV bepaalt of je een werkloosheidsuitkering krijgt. Het UWV is de uitkeringsinstantie van de overheid.
  2. Krijg je een werkloosheidsuitkering van het UWV? Dan kom je in aanmerking voor een uitkering van de verzekeraar.
  3. Heeft de verzekeraar de uitkering goedgekeurd? Dan start deze 1 maand nadat je een uitkering hebt gekregen van het UWV.
  4. Je krijgt elke maand het hele verzekerde bedrag. Of een deel hiervan. Dit hangt af van je percentage werkloosheid. De hoogte van het verzekerde bedrag heb je bepaald bij het afsluiten van de verzekering.

  Dit is niet verzekerd

  • Na de einddatum van de verzekering heb je geen recht meer op een uitkering.
  • Arbeidsongeschiktheid door je eigen schuld. Bijvoorbeeld als je veiligheidsinstructies niet goed opvolgt of alcohol drinkt tijdens je werk.
  • Als je de premie niet betaalt, dan ben je niet verzekerd.
  • De verzekeraars keren niet of minder uit als je informatie over je gezondheid verzwijgt. Dat geldt ook voor fraude of misleiding of als je in strijd handelt met de adviezen van een arts, arbeidsdeskundige en keuringsarts waardoor je arbeidsongeschiktheid ontstaat of verergert.
  • Als je werkloos wordt aan het einde van een tijdelijk contract of als je zelf je baan opzegt.
  Een vraag over de woonlasten<wm-shy></wm-shy>verzekering?

  Een vraag over de woonlasten­verzekering?

  Een SNS Adviseur kan je hier meer over vertellen.