Woning aanpassen
Wil je zo lang mogelijk in je eigen huis blijven wonen, ook als je een dagje ouder wordt? Denk dan op tijd na over de toekomstbestendigheid van je huis. Zet de kosten op een rijtje en kijk of je met wat aanpassingen in huis lang op je vertrouwde plek kunt blijven.
We vroegen Wim Nannings, eigenaar van sanitair en elektrobedrijf W.C. Nannings en specialist in hulpmiddelen voor ouderen, aan welke aanpassingen je kunt denken.

Gelijkvloers
"Als je een dagje ouder wordt, is het fijn als je niet meer een steile trap hoeft op te klimmen”, adviseert Wim. “Een gelijkvloerse woning zónder drempels is daarom handig. Ook als je slecht ter been raakt of in een rolstoel komt te zitten, kun je je dan makkelijk door je huis bewegen.
Heb je geen gelijkvloerse woning? Dan zijn er andere oplossingen om je huis goed begaanbaar houden. Bijvoorbeeld met een traplift of door de badkamer aan te passen.
Badkamer
- Met een stroeve vloer voorkom je glijpartijen, bijvoorbeeld met een antislipmatje of een antislipcoating. Dat is een stroef laagje over je badkamertegels.
- Kies voor een douche die een lage of zelfs helemaal geen instap heeft.
- Ga je liever in bad dan onder de douche? Er zijn ook baden met een waterdicht deurtje. Daar kun je makkelijk instappen.
- In je douchecabine (en naast het bad) kun je steunbeugels plaatsen, voor wat extra houvast.
- Als (lang) staan moeilijk wordt, is een klapstoeltje in de douche prettig.
- Kies voor een thermostaatkraan in plaats van een mengkraan. Als je ouder wordt, kan het lastig zijn om de watertemperatuur goed te beoordelen. Met een thermostaat weet je zeker dat je op veilige temperatuur doucht.
Kosten plaatje
Heb je verbouwplannen? Afhankelijk van je wensen kan zo’n verbouwing aardig in de papieren lopen. We denken graag met je mee, zodat je het toch mogelijk kunt maken.
Toilet
- Met een verhoogd toilet kun je makkelijker zelf opstaan na een toiletbezoek.
- Steunbeugels zijn handig om tijdens het opstaan op te leunen.
- Veel oudere mensen vallen ’s nachts, vaak bij een nachtelijk bezoekje aan het toilet. Met een nachtlampje wordt de route zichtbaar en verklein je de kans op vallen.
Pak woning- aanpassing-en slim aan
- In sommige gevallen kun je een vergoeding krijgen voor aanpassingen aan je huis. Check bij de Rijksoverheid of jij hiervoor in aanmerking komt.
- Begin op tijd, ook al lijkt het nog een ver-van-je-bed-show. Neem je bijvoorbeeld de badkamer onder handen? Kies dan gelijk voor een douche zonder instap.
- Denk ook na over de toekomstbestendigheid van buitenruimtes en je tuin zelf. Kun je die straks blijven onderhouden?
Keuken

- Goede verlichting boven de kookplaat en het aanrecht is heel belangrijk. Zo voorkom je bijvoorbeeld ongelukjes tijdens het snijden.
- Hoge kastjes zijn niet erg handig als je een dagje ouder wordt. Het is lastig om bij de spulletjes te komen en het komt relatief vaak voor dat mensen hun evenwicht verliezen als ze op een krukje of trapje staan. Kies daarom zoveel mogelijk voor kastjes waar je makkelijk bij kunt.
- Kies voor een mengkraan die licht te bedienen is, zoals eengreepsmengkranen.

Slimme apparaten
"Een handige hulp om langer thuis te kunnen wonen, is Smart Home”, adviseert Wim. “Hiermee bedien je vanaf je tablet of smartphone ‘slimme’ appparaten in huis. Zoals de thermostaat, alarmsystemen, je wasmachine of je garagedeur. En je kunt er een mantelzorger mee waarschuwen als dat nodig is."
En denk ook nog aan...
- Stopcontacten. Als het éven kan, is het handig om deze op borsthoogte te plaatsen. En op makkelijk bereikbare plekken.
- Heb je een garage? Overweeg dan om een elektrische garagedeur te nemen. Zo heb je geen grote spierbundels nodig om hem open en dicht te krijgen.
- Een kijkgaatje of videofoonfunctie bij de voordeur.
