Nieuwbouwhuis kopen

Ga je een nieuwbouwhuis kopen of ben je nog aan het twijfelen of dat ene nieuwbouwproject iets voor jou is? Spannend! Bekijk wat je kunt verwachten als je nieuwbouw koopt.

Nieuwbouwhuis kopen

E-book Nieuwbouwhuis kopen
Download ons e-book Nieuwbouwhuis kopen met veelgestelde vragen, uitleg van begrippen en tips van ervaringsdeskundigen.

Bouwdepot

Een bouwdepot is een geblokkeerde spaarrekening met een deel van het hypotheekbedrag dat je leent voor de verbouwing, bouw of aankoop van je woning. Je betaalt daar de rekeningen mee van bijvoorbeeld de aannemer. Je kunt er geen geld van opnemen.

Meer over bouwdepot

Depotrente

Je ontvangt depotrente over het bedrag dat je nog niet hebt uitgegeven en dat dus nog in je bouwdepot zit. Deze depotrente verrekenen we met de hypotheekrente die je betaalt over de hypotheek. Bij nieuwbouw is het percentage van de depotrente gelijk aan die van de hypotheekrente. Zo betaal je alleen hypotheekrente over het geld dat al is uitgegeven aan de verbouwing. Ook bij bestaande bouw is de depotrente gelijk aan de hypotheekrente.

Zie ook: bouwdepot

Bouwrente

Wanneer de bouw begint, betaal je de aannemer of projectontwikkelaar in afgesproken termijnen. Je betaalt met geld uit je bouwdepot. Je betaalt de aannemer ook rente voor het voorschieten van de kosten. Dat noemen we bouwrente. Je kunt deze bouwrente onder voorwaarden meefinancieren in je hypotheek.

Meer over bouwrente

Kosten bij een nieuwbouwhuis

Als je een nieuwbouwhuis koopt, betaal je geen overdrachtsbelasting zoals bij een bestaand huis. Je koopt het huis 'vrij op naam (v.o.n.)'.

Je hebt wel andere kosten zoals:

Meer verschillen tussen bestaande bouw en nieuwbouw

Overbruggingskrediet

Zit je met dubbele lasten, omdat je huis nog niet klaar is, maar je wel al de hypotheek betaalt? Dan kan een overbruggingskrediet een uitkomst zijn.

Meer over overbruggingskrediet

  Oplevering van je nieuwbouwhuis

  Een nieuwbouwhuis kopen is een hoop werk en daar kan wel eens iets bij mis gaan. Inspecteer daarom je huis altijd met iemand van het bouwbedrijf of een onafhankelijke deskundige op gebreken.

  De aannemersovereenkomst en de oplevering

  Afspraak maken

  Afspraak maken

  Een oriƫntatiegesprek is gratis en vrijblijvend. Maak een afspraak met een SNS Adviseur in de winkel of via beeldbellen vanuit huis.
  Woordenlijst hypotheken

  Woordenlijst hypotheken

  Tijdens je zoektocht naar een hypotheek kom je vaak onbekende begrippen tegen. Lees wat ze betekenen.