De aannemersovereenkomst en oplevering

Als je nieuwbouw koopt, dan krijg je te maken met de aannemersovereenkomst. Dat is dus anders dan bij bestaande bouw. Het is een belangrijk document om op terug te vallen. Ook bij de oplevering. Check waar je op kunt letten.

Wat is de aannemersovereenkomst?

In de aannemersovereenkomst staat precies wat de werkzaamheden zijn, wat de kosten van de bouw zijn, wanneer je deze kosten moet betalen en hoe lang de bouw gaat duren. Ook staat erin wat jouw rechten en plichten zijn en die van de bouwer. Meestal krijg je deze overeenkomst van de aannemer.

Krijg je ergens discussie over? Dan vind je in dit document veel informatie waar je op terug kunt vallen. Daarom is dit een belangrijk document. . 

Tip: Vergelijk de overeenkomst

Er zijn modelovereenkomsten. Leg zo’n modelovereenkomst naast de overeenkomst die je van jouw aannemer hebt gekregen. Bekijk of er verschillen zijn en zo ja, vraag waarom. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de aannemer zijn aansprakelijkheid verkleint. Of dat in jouw geval uitzonderingen nodig zijn.

Garantie- en waarborgregeling: 5%

Zorg dat er in de aannemersovereenkomst een garantie- en waarborgregeling is opgenomen. SWK, Woningborg of BouwGarant zijn hiervoor betrouwbare organisaties. Je stort dan 5% van de aanneemsom in een depot bij de notaris. Is er discussie bij de oplevering, of je ontdekt gebreken? Dan heb je die 5% als borg. Als de aannemer de problemen niet oplost, dan betaal je die 5% niet.

Tip: Geef de waarborgsom niet te snel vrij

Soms zie je gebreken pas na een paar maanden. Heb je het bedrag nog niet vrijgegeven? Dan kun je het nog gebruiken als stok achter de deur.

Oplevering van je nieuwbouwhuis

Oplevering van je nieuwbouwhuis Je nieuwbouwhuis is klaar! Dan volgt de opleveringskeuring of de inspectie. Je kunt dit zelf, samen met de aannemer, doen, maar je kunt het beste een onafhankelijke bouwexpert inschakelen.

Kom je zaken tegen die niet kloppen? Geef ze meteen aan, dan kan de aannemer er actie op ondernemen. Gaat hij niet akkoord met het actiepunt? Zorg er dan toch voor dat het in het opleveringsrapport komt te staan.

Opleveringsrapport

In het opleveringsrapport staat dat jullie alles hebben doorgenomen en bekeken. En er staat in wat er is opgevallen. Het wordt ook wel het proces-verbaal van de woning genoemd. Je loopt alle punten een voor een na en vinkt ze samen af als je ze gecheckt hebt. Bij elk punt is er ruimte voor opmerkingen.

Zowel jij als de aannemer moet een handtekening onder het rapport zetten. Hebben jullie beiden getekend? Dan is de oplevering een feit en krijg jij de sleutel.

Tip: Lees ons e-book Nieuwbouwhuis kopen

Je vindt hierin antwoorden op veelgestelde vragen, uitleg van begrippen en tips van ervaringsdeskundigen.

Nieuwbouwhuis kopen

Nieuwbouwhuis kopen

Ga je een nieuwbouwhuis kopen? Bekijk wat er allemaal bij komt kijken.

Neem contact op

Bel, app of mail en plan een afspraak in de winkel bij jou in de buurt.
06 - 13 19 22 66