De aannemersovereenkomst en oplevering

Als je nieuwbouw koopt, krijg je (anders dan bij bestaande bouw) te maken met de aannemersovereenkomst. Een belangrijk document om op terug te vallen. Ook bij de oplevering. Bekijk waar je op kunt letten.

Nieuwbouwhuis kopen

Wat is de aannemersovereenkomst?

In de aannemersovereenkomst staat precies wat de werkzaamheden zijn, wat de kosten van de bouw zijn, wanneer je deze kosten moet betalen en hoe lang de bouw gaat duren. Ook staat erin wat jouw rechten en plichten zijn, en die van de bouwer.

Krijg je ergens discussie over? Dan vind je in dit document veel feitelijke informatie om op terug te vallen. Daarom is dit een belangrijk document. 

Nieuwbouwhuis kopen

Neem de aannemersovereenkomst goed door

Meestal komt de aannemer met de aannemersovereenkomst. Bekijk deze heel zorgvuldig. Er bestaan modelovereenkomsten. Leg zo’n modelovereenkomst naast de overeenkomst die je van jouw aannemer hebt gekregen. Bekijk of er verschillen zijn en zo ja, vraag waarom. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de aannemer zijn aansprakelijkheid verkleint. Of dat in jouw geval uitzonderingen nodig zijn.

Garantie- en waarborgregeling: 5%

Zorg dat er in de aannemersovereenkomst een garantie- en waarborgregeling is opgenomen. SWK, Woningborg of BouwGarant zijn hiervoor betrouwbare instanties. Je stort dan 5% van de aanneemsom in een depot bij de notaris. Mocht er discussie zijn bij de oplevering, of je ontdekt gebreken, dan heb je die 5% als borg. Als de aannemer de problemen niet oplost, dan betaal je die 5% niet.

Geef de 5% waarborgsom niet te snel vrij. Ook al had ik deze tip zelf ook gekregen, wij hebben het misschien toch te snel gedaan. Sommige gebreken komen pas na maanden aan het licht. De aannemer is al twee keer geweest om iets te repareren, maar de grondoorzaak is nog niet verholpen. Nu duurt het maar, en ze nemen niet op als we bellen. Het komt vast goed, maar met die 5% heb je in ieder geval nog een stok achter de deur.
Egbert-Jan Simmelink, kocht eind 2016 een nieuwbouwhuis, verhuisde in 2017.

Oplevering van je nieuwbouwhuis

Je nieuwbouwhuis is klaar! Dan volgt de opleveringskeuring of de inspectie (bij bestaande bouw: de bouwkundige keuring). Je kunt dit zelf, samen met de aannemer, doen, maar het is aan te bevelen om een onafhankelijke bouwexpert in te schakelen.

Kom je zaken tegen die niet kloppen? Geef ze meteen aan, dan kan de aannemer er actie op ondernemen. Gaat hij niet akkoord met het actiepunt? Zorg er dan toch voor dat het in het opleveringsrapport komt te staan. 

Opleveringsrapport

In het opleveringsrapport staat dat jullie alles hebben doorgenomen en bekeken. En er staat in wat er is opgevallen. Het wordt ook wel het proces-verbaal van de woning genoemd. Je loopt alle punten een voor een na en vinkt ze samen af als je ze gecheckt hebt. Bij elk punt is er ruimte voor opmerkingen.

Zowel jij als de aannemer moet een handtekening onder het rapport zetten. Hebben jullie beiden getekend? Dan is de oplevering een feit en krijg jij de sleutel.

Gebreken gevonden?

In ons e-book Nieuwbouwhuis kopen lees je wat je dan kunt doen.

We hadden 20 opleverpunten bij de keuring. De aannemer pakte die heel goed op. Maar de buren hadden meer dan 100 punten. Ze worden niet serieus geholpen en soms van het kastje naar de muur gestuurd; een frustrerend proces in een periode waarin je toch al zoveel moet regelen Je moet echt op je strepen staan en bewijs hebben om in deze tijd iets van een aannemer gedaan te krijgen.
Egbert-Jan Simmelink, kocht eind 2016 een nieuwbouwhuis, verhuisde in 2017.

Nieuwbouwhuis kopen

Nieuwbouwhuis kopen

Ga je een nieuwbouwhuis kopen? Bekijk wat er allemaal bij komt kijken.