Overbruggingskrediet bij nieuwbouw

Meestal duurt het een tijd voordat je nieuwbouwhuis klaar is. Maar je begint wel al met betalen van je hypotheek. Tijdens die maanden betaal je waarschijnlijk dubbele lasten. Misschien heb je iets aan een overbruggingskrediet?

Nieuwbouwhuis kopen overbruggingskrediet

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening. Je gebruikt de overwaarde op je huis om je nieuwe huis mee te financieren, zonder dat je huidige huis al verkocht is. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je de lasten kunt betalen.

Verkoop je je huidige huis als je nieuwbouwhuis af is of eerder al? Dan los je het overbruggingskrediet af met je overwaarde. Als je dan geld overhoudt, is het meestal verstandig om dat geld te gebruiken om je hypotheek voor je nieuwbouwhuis te verlagen. Doe je dat niet, dan is een deel van je hypotheekrente misschien niet aftrekbaar.

Vraag je hypotheekadviseur om te berekenen hoe hoog jouw maandlasten in totaal zullen zijn als je kiest voor een overbruggingskrediet. Vraag altijd naar de voorwaarden.

Minder overwaarde?

Als de verkoopwaarde uiteindelijk lager is dan de getaxeerde waarde, dan kun je niet je hele overbruggingskrediet aflossen. Dan heb je dus eigen geld nodig. Als er nog ruimte is, kun je misschien een aanvullende hypotheek afsluiten.

Goed om te weten:

  • Je moet het bedrag van het overbruggingskrediet in 1x aflossen als je je huis hebt verkocht.
  • Je moet je huis meestal binnen 2 jaar verkopen. Check of dat ook in jouw geval klopt.
  • Je betaalt kosten voor het afsluiten van het krediet. Voor de notaris en soms voor het afsluiten van de lening.
  • De rente op het krediet is meestal hoger dan die van de hypotheek. De rente van het overbruggingskrediet is fiscaal aftrekbaar. Je betaalt alleen rente en geen aflossing.
  • Wees je ervan bewust dat je een tijd 3 hypotheken hebt: je huidige hypotheek, je nieuwe hypotheek en je overbruggingskrediet.
  • Is je huis nog niet verkocht? Dan kun je bij ons een overbruggingskrediet afsluiten voor maximaal 90% van de getaxeerde waarde. Als je huis definitief is verkocht, dan kan dat zelfs tot maximaal 99%.
Nieuwbouwhuis kopen

Nieuwbouwhuis kopen

Ga je een nieuwbouwhuis kopen? Bekijk wat er allemaal bij komt kijken.