Bouwrente bij een nieuwbouwhuis

Als je een nieuwbouwhuis koopt, betaal je bouwrente aan de bouwer (de aannemer). Dat is een vergoeding voor het renteverlies dat hij tijdens de bouw oploopt. Hoe zit dit precies?

Nieuwbouwhuis kopen

Bouwrente bestaat uit de financieringsvergoeding en de uitstelrente:

Financieringsvergoeding

Financieringsvergoeding betaal je over de periode voordat je de aannemersovereenkomst hebt gesloten. De bouwer heeft dan namelijk al kosten gemaakt voor de grond en de bouw. De gemaakte kosten en de rente hierover vormen samen de financieringsvergoeding.

Stel: je koopt op 1 juni een nieuwbouwhuis waarvan de bouw al op 1 maart is begonnen. Dan betaal je de bouwer een vergoeding voor de periode tussen 1 maart en 1 juni.

Fiscaal

Je kunt deze financieringsvergoeding niet aftrekken voor de inkomstenbelasting, maar wel meefinancieren in je hypotheek. De hypotheekrente hierover kun je vervolgens wel aftrekken voor zover deze is toe te rekenen aan je eigenwoningschuld.

Uitstelrente

Uitstelrente betaal je over de periode tussen het tekenen van de aannemersovereenkomst en het moment dat je de hypotheekakte tekent. Meestal zit daar zo’n 2 tot 3 maanden tussen.

Stel: je hebt het huis op 1 juni gekocht en je tekent op 1 augustus de hypotheekakte. Dan betaal je de aannemer voor die 2 maanden uitstelrente.

Fiscaal

Als je deze uitstelrente betaalt, dan is de rente fiscaal aftrekbaar. Als je deze uitstelrente meefinanciert in de hypotheek, is de rente over dit deel van de lening fiscaal niet aftrekbaar.

Nieuwbouwhuis kopen

Nieuwbouwhuis kopen

Ga je een nieuwbouwhuis kopen? Bekijk wat er allemaal bij komt kijken.