Bouwrente bij een nieuwbouwhuis

Als je een nieuwbouwhuis koopt, dan betaal je bouwrente aan de bouwer (de aannemer). Dat is een vergoeding voor het renteverlies dat de aannemer tijdens de bouw oploopt. Het bestaat uit 2 delen: de financieringsvergoeding en de uitstelrente.

Financieringsvergoeding

Je betaalt een financieringsvergoeding over de periode voordat je de aannemersovereenkomst hebt gesloten. Want de bouwer heeft dan al kosten gemaakt voor de grond en de bouw. De gemaakte kosten en de rente hierover zijn samen de financieringsvergoeding.

Stel: je koopt op 1 juni een nieuwbouwhuis waarvan de bouw al op 1 maart is begonnen. Dan betaal je de bouwer een vergoeding voor de periode tussen 1 maart en 1 juni.

De financieringsvergoeding en belastingen

Je kunt de financieringsvergoeding niet aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting, maar wel meefinancieren in je hypotheek. De hypotheekrente hierover kun je onder voorwaarden wel aftrekken. Bijvoorbeeld als het gaat om de hypotheek voor het huis waarin je zelf woont en je annuïtair of lineair in 30 jaar aflost.

Uitstelrente

Uitstelrente betaal je over de periode tussen het tekenen van de aannemersovereenkomst en het moment dat je de hypotheekakte tekent. Meestal zit daar zo’n 2 tot 3 maanden tussen.

Stel: je hebt het huis op 1 juni gekocht en je tekent op 1 augustus de hypotheekakte. Dan betaal je de aannemer voor die 2 maanden uitstelrente.

De uitstelrente en belastingen

Als je deze uitstelrente betaalt, dan is de rente fiscaal aftrekbaar. Als je deze uitstelrente meefinanciert in de hypotheek, is de rente over dit deel van de lening fiscaal niet aftrekbaar.

Nieuwbouwhuis kopen

Nieuwbouwhuis kopen

Ga je een nieuwbouwhuis kopen? Bekijk wat er allemaal bij komt kijken.

Neem contact op

Bel, app of mail en plan een afspraak in de winkel bij jou in de buurt.
06 - 13 19 22 66