Taxatie van je huis

Als je een huis wilt kopen of je hypotheek wilt oversluiten, hebben we een waardebepaling van je huis nodig. Dat kan bijvoorbeeld door je huis te laten taxeren.

Taxatierapport

Wil je een nieuwe hypotheek afsluiten of je bestaande hypotheek oversluiten, dan vragen we om een taxatierapport. We willen namelijk weten hoeveel je huis waard is, daarop baseren we dan je hypotheek. De kosten die je maakt voor een taxatie zijn aftrekbaar van de belasting voor zover de hypotheek een eigenwoningschuld (box 1-lening) is.

Taxatie nieuwbouwhuis?

Voor nieuwbouw is een taxatierapport niet altijd nodig. Een schriftelijke koop- of aannemingsovereenkomst mag dan vaak ook.

WOZ-taxatierapport

Soms is een WOZ-taxatierapport voldoende en hoef je je huis niet te laten taxeren. Dat is bijvoorbeeld zo wanneer:

  • het huis helemaal of gedeeltelijk je eigendom is
  • de gevraagde hypotheek niet hoger is dan 75% van de laatste WOZ-taxatierapport
  • de woning helemaal in eigen gebruik is
  • de marktwaarde wordt vastgesteld op 85% van het laatste WOZ-taxatierapport

Goed om te weten: Je kunt het WOZ-taxatierapport niet gebruiken voor nieuwbouw in eigen beheer of voor een overbruggingskrediet.

WOZ-taxatierapport opvragen

Je kunt je WOZ-taxatieverslag opvragen in de digitale omgeving van je gemeente (gemeentelijke belasting) of door in te loggen op mijn.overheid.nl. Het rapport dat je aanlevert, mag niet ouder dan 1 jaar zijn. Als je een WOZ-taxatierapport aanlevert, stellen we de marktwaarde vast op 85% van de WOZ-waarde. Goed om te weten: Als je totale openstaande hypotheekschuld hoger is dan 75% van de WOZ-waarde, dan moet je een recent taxatierapport van een taxateur aanleveren.

Waardebepaling van je huis

Om de waarde van je huis te bepalen, kijkt de taxateur onder andere naar:

SNS Taxatieservice

Een taxatie kun je natuurlijk zelf regelen. Maar je kunt het ook uit handen geven: met de SNS Taxatieservice. We vragen de taxatie dan voor je aan bij een betrouwbare, onafhankelijke taxateur in de buurt. En je krijgt een taxatierapport dat aan alle wettelijke eisen voldoet. Meer weten? Vraag je SNS Adviseur naar de mogelijkheden.

Taxatie huis als je wilt verkopen

Als je je huis verkoopt, dan kun je met een taxateur op een objectieve manier de waarde van je woning laten bepalen. Op basis van deze gegevens kun je de vraagprijs bepalen. En je kunt zo beter inschatten of een bod op je huis reëel is.

Persoonlijk advies

Persoonlijk advies

Heb je vragen over het einde van je rentevaste periode? Maak een afspraak met een SNS Adviseur in de winkel of via beeldbellen vanuit huis.
Meer over je hypotheek oversluiten

Meer over je hypotheek oversluiten

Wil je weten of oversluiten interessant voor je is? Check hier waarom je dat zou doen.