Taxatie van je huis

Als je een huis wilt kopen of je hypotheek wilt oversluiten, dan moeten we weten hoeveel je huis waard is. Omdat we daarop baseren hoeveel je kunt lenen en welke rente je krijgt. Je kunt dan bijvoorbeeld je huis laten taxeren. Je hebt 2 opties: een desktop taxatie of een volledige taxatie door een taxateur langs te laten komen.

Woningwaarde aanpassen voor een lagere rente?

Is je huis meer waard geworden? Of heb je wat afgelost op je hypotheek? Dan kan je hypotheekrente misschien omlaag doordat je in een lagere tariefgroep valt. Lees hier meer over het aanpassen van je woningwaarde voor een lagere rente.

Desktop taxatie

Bij deze taxatie beoordeelt een taxateur op basis van online gegevens wat je huis waard is. Er komt dus niemand bij je thuis langs. Daarom is het een stuk goedkoper dan een volledige taxatie. Nog een voordeel: je hebt het rapport binnen een paar uur in huis. Maar het is niet altijd verstandig om voor een desktop taxatie te kiezen. En er gelden een paar voorwaarden voor.

Goed om te weten: Heeft je huis bijzondere kenmerken? Dan wordt daar bij een dekstop taxatie geen rekening mee gehouden.

Voorwaarden online taxatie

In deze situaties kun je kiezen voor een desktop taxatie:

 • Als je een bestaand huis koopt, je hypotheek oversluit of aanpast.
 • Als je huis niet meer dan € 750.000 waard is.
 • Als je een hypotheek afsluit die niet hoger is dan 90% van de waarde van je huis.

Een desktop taxatie mag niet ouder zijn dan 6 maanden.

Goed om te weten: Je kunt geen desktop taxatie gebruiken als je een hypotheek afsluit voor een verbouwing, nieuwbouwhuis, appartement, erfpacht, opstal, recreatiehuis of woon-/winkelpand. Een desktop taxatie mag niet ouder zijn dan 6 maanden.

Alleen voor de SNS Hypotheek

Wat je op deze pagina leest over de desktop taxatie geldt alleen als je een SNS Hypotheek aanvraagt. We hebben ook hypotheken van andere aanbieders. Kies je daarvoor? Dan kun je de desktop taxatie misschien niet gebruiken. Of gelden er andere voorwaarden. Je adviseur kan je hier meer over vertellen.

Een desktop taxatie aanvragen

Je vraagt een desktop taxatie heel makkelijk aan via de SNS taxatieservice. Vraag ernaar bij je adviseur.

Taxatie nieuwbouwhuis?

Voor nieuwbouw is een taxatierapport niet altijd nodig. Een schriftelijke koop- of aannemingsovereenkomst mag dan vaak ook.

Volledige taxatie

Kun je geen desktop taxatie gebruiken? Dan heb je een volledig taxatierapport nodig. Bijvoorbeeld als je meer dan 90% van de waarde van een huis wilt lenen. Er komt dan een taxateur naar het huis kijken.

In deze situaties heb je een volledige taxatie nodig:

 • Als je meer dan 90% van de waarde van een huis wilt lenen.
 • Als het huis meer waard is dan € 750.000.
 • Als je het huis gaat verbouwen.
 • Als het huis een appartement, recreatiehuis of woon-/winkelpand is.
 • Als je een hypotheek aanvraagt of aanpast voor erfpacht of opstal.

Waar let een taxateur op?

 • Hoe groot je huis is, dus de m2.
 • De totale oppervlakte van je perceel, dus je huis plus tuin, garage en/of balkon.
 • Of je huis functioneel is ingedeeld.
 • En wat de staat van het onderhoud is.


Ook belangrijk: de bereikbaarheid van voorzieningen en de verkoopprijzen van huizen in de buurt die eerder zijn verkocht.

Eisen voor een taxatierapport

Waar moet je op letten als je een taxatierapport aanvraagt:

 • Het rapport mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
 • Het rapport moet opgesteld worden door een onafhankelijke taxateur.
 • Het moet gaan om een gevalideerde taxatie. Dat betekent dat het Nederlandse Woning Waarde Instituut (NWWI) controleert of het rapport voldoet aan alle eisen.
 • Je mag alleen een origineel exemplaar aanleveren waarop een originele en recente handtekening staat.
Goed om te weten: De taxateur moet het rapport maken volgens het zogenaamde model 'Taxatierapport financiering woonruimte". Dat model is opgesteld door NVM, VastgoedPro en VBO.

De kosten van een taxatie

De kosten van een taxatie verschillen per taxateur. Meestal kost een volledige taxatie tussen de € 600 en € 750. Dat kan een vast tarief zijn. Maar soms vraagt een taxateur een percentage van de getaxeerde waarde. De kosten die je maakt voor een taxatie kun je aftrekken in je belastingaangifte.

SNS Taxatieservice

Een desktop of volledige taxatie kun je natuurlijk zelf regelen. Maar je kunt het ook uit handen geven: met de SNS Taxatieservice. We vragen de taxatie dan voor je aan bij een betrouwbare, onafhankelijke taxateur in de buurt. En je krijgt een taxatierapport dat aan alle wettelijke eisen voldoet. Meer weten? Vraag je SNS Adviseur naar de mogelijkheden.

Taxatie huis als je wilt verkopen

Als je je huis verkoopt, dan kun je met een taxateur op een objectieve manier de waarde van je woning laten bepalen. Op basis van deze gegevens kun je de vraagprijs bepalen. En je kunt zo beter inschatten of een bod op je huis reëel is.

Druk genoeg met het huis?

Druk genoeg met het huis?

Laat ons de taxateur voor je vinden. En we kunnen nog meer regelen.
Meer over je hypotheek oversluiten

Meer over je hypotheek oversluiten

Wil je weten of oversluiten interessant voor je is? Check hier waarom je dat zou doen.