Woningwaarde aanpassen voor lagere rente

Is je huis meer waard geworden? Of heb je wat afgelost op je hypotheek? Dan kan je hypotheekrente misschien omlaag doordat je in een lagere tariefgroep valt. Daarvoor moet je altijd een nieuwe woningwaarde aanleveren.

Je adviseur bekijkt graag samen met je of dit in jouw situatie gunstig is. En hoeveel je dan zou besparen op je hypotheeklasten. Zelf regelen kan ook: in Mijn SNS met het formulier 'Woningwaarde aanpassen'. 
Inloggen Mijn SNS

Lees ook deze informatie voordat je dit regelt.

Hoe werkt 't?

De hypotheekrente die je betaalt, hangt af van de tariefgroep waarin je hypotheek valt. Een tariefgroep vertelt wat de verhouding is tussen je hypotheek en de waarde van je huis.

Hoe hoger je hypotheek in vergelijking met de waarde van je huis, hoe meer risico wij lopen en hoe hoger je rente. Maar andersom werkt het ook: hoe lager je schuld-marktwaardeverhouding, hoe lager ons risico is. Je betaalt dan vaak een lagere rente.

Meer over tariefgroepen

Voor- en nadelen lagere hypotheekrente

  • Door de lagere rente worden de bruto maandlasten van je hypotheek lager.

  • Heb je een spaarhypotheek of spaarrekeninghypotheek? Dan is een lagere rente meestal niet voordeliger. We raden je aan je te laten adviseren door een adviseur. Hier betaal je advieskosten voor.
Tip: Voorlopige teruggave met de Belastingdienst geregeld? Dan krijg je misschien te veel! Laat de Belastingdienst je voorlopige teruggave opnieuw berekenen en het bedrag zo nodig aanpassen.

Wanneer kan ik in een lagere tariefgroep terechtkomen?

Je kunt misschien in een lagere tariefgroep terechtkomen als:

In alle drie de situaties moet je een nieuwe woningwaarde aanleveren.

Zo vraag je een lagere tariefgroep aan

Je gaat tijdens de looptijd van je rentecontract niet vanzelf naar een lagere tariefgroep. Maar je kunt het wel aanvragen. We adviseren je een afspraak te maken met een SNS Adviseur. Die bekijkt of een lagere tariefgroep in jouw situatie voordelig is en hij rekent voor je uit hoeveel hypotheek je met die lagere rente gaat betalen elke maand.  

Je kunt het ook zelf regelen in Mijn SNS met het formulier 'Woningwaarde aanpassen'. Daarvoor heb je een recent WOZ-taxatieverslag of een recent taxatierapport nodig. Goed om te weten: Je hebt niet altijd een volledig taxatierapport nodig. Soms heb je genoeg aan een desktop taxatie. Dat is goedkoper en je hebt het rapport sneller in huis.

Woningwaarde aanpassen in Mijn SNS

Log in op Mijn SNS, dan zie je in de linker menubalk onder Hypotheken ‘Hypotheek aanpassen’ staan. Als je daar op klikt, wijst de rest van zelf.  Lees de toelichting die erbij zit goed door.
Inloggen op Mijn SNS

Nog geen Mijn SNS?
Vraag Mijn SNS online aan. Dan heb je meteen al je hypotheekgegevens overzichtelijk bij elkaar in je eigen beveiligde bankomgeving.

Lagere hypotheeklasten?

Om de maandlasten van je hypotheek te verlagen, kun je ook combineren: bijvoorbeeld extra aflossen + lagere rente aanvragen. Andere combinaties zijn ook mogelijk.
1. Extra aflossen
2. Lagere rente aanvragen
3. Je rente eerder aanpassen
4. Extra storten op je spaar- of spaarrekeninghypotheek

Persoonlijk advies

Persoonlijk advies

Vraag je adviseur wat er kan. En hoeveel het je per maand scheelt als je een lagere rente kan krijgen door je woningwaarde aan te passen. Het oriëntatiegesprek is gratis, aan advies zijn kosten verbonden.