Zo richt je goedkoop je huis in

Een huis om trots op te zijn hoeft geen fortuin te kosten. Als je de uitverkoop in de gaten houdt, bijvoorbeeld. Of goed kijkt of spullen een tweede leven verdienen.


Susanne Zum Vörde Sive Vörding van SBZ Interieur Design legt uit hoe je met een bescheiden budget je huis mooi kunt inrichten.

Verhuizen naar een andere gemeente

Leuk wonen hoeft niet duur te zijn

‘Je huis is een plek om na een drukke dag fijn te ontspannen. Of om gezellig familie en vrienden te ontvangen. Ook als je niet zo veel geld kunt uitgeven aan je interieur wil je dat het er verzorgd en stijlvol uitziet. Gelukkig hoeft leuk wonen niet duur te zijn. Met een beetje creativiteit maak je van je nieuwe huis voor weinig geld een plek om trots op te zijn.’

Tips om goedkoop meubels te kopen

‘Je zit- en opbergmeubels zijn de basis van je interieur. Helaas kunnen meubels behoorlijk duur zijn. Een paar tips om er minder geld aan uit te geven:

  • Traditioneel hebben meubelwinkels aan het begin van het jaar (vanaf begin januari) en in de zomer (vanaf juli) uitverkoop. En ook tijdens feestdagen, zoals Kerst en Pasen hebben ze vaak leuke kortingsacties. Kijk dus of je het zó kunt plannen dat je dan je slag slaat.
  • Oktober is woonmaand! Het tuinseizoen is dan echt afgelopen en mensen willen het binnen weer gezellig maken. Daarom zijn er vaak interieuraccessoires in de aanbieding.
  • Goedkoop is vaak duurkoop. Het loont om te investeren in iets wat langer meegaat, vooral bij meubels die elke dag intensief gebruikt worden. Zoals een bed of bank. Zo voorkom je dat je deze kostbare meubels al snel weer moet vervangen.’

Tip: Kijk eens over de grens. Rijd naar Duitsland of België, of bestel online. Vaak heb je meer keus en zijn de meubels er goedkoper.

Niet alles hoeft nieuw te zijn

'Wil je nog meer geld besparen en ook nog milieubewust bezig zijn? Zorg dan dat je niet al je spullen nieuw hoeft aan te schaffen. Een paar tips om meubels, apparaten en accessoires een tweede leven te geven:

  • In je familie of vriendenkring zijn vast mensen die spullen over hebben. Met een beetje rondvragen kun je waarschijnlijk al weer een paar dingen van je lijstje schrappen
  • Houten meubels, zoals eettafelstoelen of kasten, kun je makkelijk zelf overschilderen. Zo veranderen ze van oud en saai in kleurig en stijlvol.
  • Een bank of een stoel kun je nog wat langer gebruiken door er een mooie plaid overheen te leggen.
  • Kringloopwinkels zijn een schatkamer voor wie de tijd neemt om te zoeken. De spullen die ze verkopen zijn zorgvuldig uitgezocht en opgeknapt. Vaak koop je hier ook bijzondere lampen, meubels of servies dat nieuw niet meer te koop is.
  • Is er een apparaat stuk en ben je niet handig genoeg om het zelf te repareren? Kijk dan of er bij jou in de buurt een ‘repair cafe’ is. Daar kun je heen gaan om gratis je elektrische apparaten te laten repareren.
  • Sommige meubels kun je ook best makkelijk zelf maken. Denk daarbij aan een bureau, een opbergmeubel voor speelgoed of zelfs een lounge-set voor in de tuin. Bouwtekeningen kun je bij veel bouwmarkten krijgen of downloaden van internet.
  • Ben je handig met een naaimachine of ken je iemand die dat is? Dan kun je honderden euro’s besparen op je nieuwe gordijnen!'

Ruilen en verkopen

'Er zijn natuurlijk ook spullen waar je echt op uitgekeken bent. Is een meubel nog bruikbaar, maar wil je het echt niet meeverhuizen? Kijk dan eens of je het met iemand kunt ruilen voor iets wat je wel nodig hebt. Lukt dat niet, dan kun je het misschien verkopen op Marktplaats. Zo krijg je weer wat geld binnen om andere dingen te kopen. Verwacht er niet teveel van, want je zult merken dat ‘de hoofdprijs’ vragen voor je spullen op Marktplaats niet werkt. Kijk dus wat er voor vergelijkbare meubels gevraagd wordt en pas je prijs daarop aan. Zorg dat je mooie foto’s in je advertenties zet. Dan verkoop je sneller.'

Al aan je verzekeringen gedacht?

Al aan je verzekeringen gedacht?

Met een inboedel- en woonhuisverzekering is je nieuwe huis goed verzekerd.

Balkon en kleine tuin inrichten

Heb je een kleine tuin of balkon? Lees onze tips over de inrichting.

Laatst aangepast: 24 september 2020