Wat als: Je gaat verhuizen en hebt overwaarde


Het kan natuurlijk zijn dat je je eerste huis een keer gaat verkopen. Omdat je groter wilt wonen of op een andere plek bijvoorbeeld. Is je huis in de loop van de tijd meer waard geworden en levert het meer op dan je hypotheek? Dan heb je overwaarde.
Je gaat verhuizen

Bijleenregeling

Koop je een nieuw huis, dan krijg je waarschijnlijk te maken met de bijleenregeling. Die regeling houdt kort gezegd in dat je de overwaarde moet gebruiken voor het kopen of verbeteren van je nieuwe huis. Doe je dat niet? Dan mag je geen hypotheekrente aftrekken over het bedrag van de overwaarde. Voordeel van het gebruiken van de overwaarde bij de koop van een nieuw huis is dat je minder hypotheek nodig hebt. En dat scheelt in je maandlasten.

Een voorbeeld

Hans verkoopt zijn huis voor € 180.000. Hij heeft een hypotheek van € 170.000. Hij heeft dus € 10.000 overwaarde. Zijn nieuwe huis kost € 250.000. Dat betekent dat hij de rente over een hypotheek van € 240.000 mag aftrekken (€ 250.000 - € 10.000).

Lees hoe je nog meer eventuele overwaarde op je huis kunt gebruiken

Tip

  • Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over de bijleenregeling en rekenhulpen.
  • Vaak kun je je hypotheek en je rente meenemen naar je nieuwe huis en een nieuwe hypotheek erbij afsluiten voor het deel dat je extra nodig hebt.
Wat gebeurt er als …

Wat gebeurt er als …

Bekijk welke invloed andere grote gebeurtenissen hebben op je hypotheek.