Beslag op je rekening

Als je een schuld hebt, dan kan een schuldeiser beslag op je rekening laten leggen. Een deel van het geld dat erop staat, gaat dan naar de schuldeiser. Wat doen wij als er beslag op je rekening wordt gelegd?

Dit moeten we doen

Omdat een deurwaarder het beslag regelt, kunnen we niet controleren of het beslag terecht is. Maar van de wet moeten we wel meewerken. Dat doen we zo:

1. De schuld verrekenen

In onze voorwaarden staat (artikel 25 van de Algemene Bankvoorwaarden) dat we het geld op je rekening verrekenen met de schuld die je hebt. Dat noemen we het verrekenrecht.

2. Een bedrag blokkeren

Als we een beslag binnen krijgen, dan blokkeren we je betaal-, spaar- of beleggingsrekening. Maar niet helemaal. De deurwaarder geeft ook altijd door wat het beslagvrije bedrag is. Dat geld kun je wel opnemen. Hoeveel je beslagvrije bedrag is, hangt af van je gezinssituatie. Op de website van de Belastingdienst lees je hier meer over.

Meer over het beslagvrije bedrag

Goed om te weten: Je kunt je rekening dus wel blijven gebruiken. Alleen het bedrag niet dat we moeten blokkeren voor het beslag. Al het geld dat op je rekening wordt bijgeschreven valt niet onder het beslag en kun je ook gebruiken.

3. Een verklaring naar de deurwaarder sturen

We moeten van de wet aan de deurwaarder laten weten wat het saldo op je rekening is op het moment van de beslaglegging. We gebruiken hiervoor een zogenaamde derdenverklaring. Die verklaring sturen we 2 weken na de beslaglegging naar de deurwaarder.

Stuur je verzoek naar beslagleggingen@devolksbank.nl. Zet in je mailtje je naam, geboortedatum en het rekeningnummer waar het om gaat.

Goed om te weten: Vraag je ons om de verklaring eerder te sturen? Dan betekent dat ook dat je het eens bent met de schuld. Je kunt dan geen bezwaar meer maken tegen het beslag.

4. Het schuldbedrag overboeken

Als de deurwaarder onze derdenverklaring heeft gekregen, dan horen we welk bedrag we moeten overboeken. Dat noemen we afdragen. We boeken het bedrag dan over van jouw rekening naar de rekening van de deurwaarder. Daarna stopt het beslag op je rekening. De deurwaarder kan je vertellen hoe je schuld verder wordt afgehandeld.

Kosten

Voor het verwerken van het beslag betaal je kosten. Dat staat in onze Algemene Bankvoorwaarden. Dit zijn kosten voor bijvoorbeeld het blokkeren van het bedrag op je rekening en het versturen van de verklaring. We boeken de kosten van je rekening als we de verklaring naar de deurwaarder sturen.

Hulp bij betalingsproblemen

Hulp bij betalingsproblemen

Wat kun je doen en wat doen wij?
Beslag op je huis

Beslag op je huis

Heeft een schuldeiser beslag op je huis gelegd?