Hypotheek en overlijden

Als je partner overlijdt, heeft dat grote gevolgen. Bovenop het verlies stapelen zich soms ook financiële problemen. Je hebt misschien minder inkomen door het overlijden van je partner. Daardoor kan het moeilijker worden om je hypotheek te blijven betalen.

Kun je de hypotheek blijven betalen?

Door het overlijden van je partner kan het zijn dat ook je financiële situatie verandert. We vinden het belangrijk dat je zorgeloos kunt blijven wonen. Daarom vragen we een aantal gegevens bij je op om in te schatten of je de hypotheek kunt blijven betalen.

Tip: We vragen altijd naar je pensioenoverzicht (UPO). In de handleiding zie je precies hoe je dat downloadt.

De SNS Adviseur maakt vervolgens een afspraak met je om je situatie te bespreken. Dit kost je niets en is vrijblijvend. Je bekijkt samen met de adviseur of het lukt om de maandlasten te betalen.

Maandlasten omlaag door de hypotheek aan te passen

De adviseur onderzoekt ook of je maandlasten omlaag kunnen door de hypotheek aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld:

  • de rentevaste periode oversluiten naar een nieuwe vaste rente
  • de rentevaste periode oversluiten naar een nieuwe vaste rente
  • de hypotheek aflossen

Samen met de adviseur bekijk je wat je het beste kunt doen.

Goed om te weten: Als je binnen 12 maanden na overlijden de hypotheek aanpast, betaal je geen vergoeding voor het eventuele renteverlies van de bank.

Bel ons bij problemen

Denk je dat je in financiële problemen komt door het overlijden van je partner? Bel of mail onze collega’s van Financiële Zorg: 030 - 291 60 00 of rustingeldzaken@sns.nl. Samen kijken we naar je situatie en zoeken we naar oplossingen. Geldproblemen kun je vaak voorkomen of beperken als je op tijd om hulp vraagt. Wacht dus niet te lang. We helpen je graag.

Is je partner overleden? Je kunt het overlijden online melden.

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie?

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?  Als je door het overlijden van je partner tijdelijk je hypotheek niet meer kunt betalen, kan de NHG er soms voor zorgen dat je je huis niet gedwongen hoeft te verkopen. Je krijgt dan bijvoorbeeld extra tijd om betalingsproblemen op te lossen. SNS bepaalt of en onder welke voorwaarden je hier gebruik van mag maken. Ga bij problemen dus altijd na wat er mogelijk is.

Moet je je huis verkopen? Dan betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen onder voorwaarden de restschuld die misschien overblijft aan ons. Soms moet je deze alsnog terugbetalen en soms wordt de restschuld onder bepaalde voorwaarden kwijtgescholden.

In het huis blijven wonen

Waren jullie samen eigenaar van het huis en wil je er blijven wonen? Kijk dan met een SNS Adviseur naar de beste oplossing. Jullie bekijken samen of je de maandlasten kunt betalen op basis van je inkomen.

Had je partner een overlijdensrisicoverzekering?

Dan krijg je mogelijk onder bepaalde voorwaarden een bedrag van de verzekering. Met het geld kun je (een deel van) de hypotheek blijven betalen of voor een deel aflossen. Wat de beste oplossing is, kun je het beste met een SNS Adviseur bespreken.

Inzicht in je inkomsten en uitgaven

Wil je weten wat er elke maand binnenkomt en wat je elke maand uitgeeft? Zet dan je inkomsten en uitgaven op een rij. Als je een betaalrekening bij ons hebt, dan doe je dat makkelijk met het online huishoudboekje in Mijn SNS. Je ziet dan zo of je aan het einde van de maand geld over hebt of tekortkomt. En of je kunt besparen.

We denken graag met je mee

We denken graag met je mee

Heb je acute financiële problemen door bijvoorbeeld een faillissement of scheiding? Bel dan met onze afdeling Financiële Zorg via 030 - 21 96 000.
Geldzaken na overlijden

Geldzaken na overlijden

Is een dierbare overleden? We helpen je graag als je geldzaken na een overlijden moet regelen.