Webinar 'Starten met beleggen' kijken

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar heb je nog wat vragen? Dit webinar helpt je op weg. Twee beleggingsspecialisten gaan uitgebreid in op veelgestelde vragen over hoe je kunt starten met beleggen.

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit webinar mag niet worden aangemerkt als beleggingsadvies.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Dit werd er onder andere besproken tijdens het webinar: 

Waarin kun je beleggen?

  • Met aandelen word je voor een klein deel eigenaar van een bedrijf. Je koopt dan via de beurs een aandeel in een bedrijf. Het rendement, dus wat het je oplevert, bestaat uit dividend en koerswinst. Maakt het bedrijf winst? Dan kan het bedrijf een deel van deze winst uitkeren. Dat noem je dividend.

    Wordt er geen dividend uitgekeerd, maar staat de koers van je aandeel wél hoger dan toen jij de aandelen kocht? Dan spreek je van koerswinst. Staat de koers op de beurs juist lager? Dan noem je dat koersverlies.

    Een obligatie is een lening aan een overheid of bedrijf. In ruil voor die lening krijg je rente. Obligaties hebben een einddatum. Op deze datum krijg je je geleende geld terug. In de tussentijd kun je obligaties ook kopen en verkopen via de beurs. Ook voor obligaties is er een koers.

  • Je moet behoorlijk wat weten van beleggen om de juiste aandelen of obligaties uit te kiezen, én om genoeg spreiding aan te brengen. Dat kost bovendien veel tijd.

    Zo heb je eigenlijk pas voldoende spreiding als je in minimaal 35 verschillende bedrijven belegt. Daarom zijn er beleggingsfondsen. Beleg je via een beleggingsfonds? Dan zorgt de fondsmanager voor de spreiding en de expertise. Lekker makkelijk, hoef jij het niet meer zelf te doen.

    Meer weten over beleggingsfondsen

  • Mixfondsen zijn ook beleggingsfondsen en beleggen in zowel aandelen als in obligaties. Deze mix is gunstig voor het risico van het fonds en zorgt voor nog meer spreiding.

  • Indexfondsen noemen we ook wel ETF’s of trackers. Een ETF is ook een soort fonds dat op de beurs verhandeld kan worden. Als je belegt in ETF's, koop je bijvoorbeeld het indexfonds van de AEX. Je belegt dan in de 25 grootste bedrijven van Nederland. Je hoeft daarna eigenlijk niks meer te doen en volgt dus passief de index. Bij ETF’s is er geen fondsmanager die voor je aan- of verkoopt. Je doet het simpelweg zo goed of slecht als de index het doet.

  • Nee. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen beleggen en speculeren. Bij crypto’s is sprake van speculeren. De risico’s zijn dan zeer groot. Meer weten over het verschil tussen sparen en beleggen.

Beleggen bij SNS

  • Beleg je bij SNS? Dan beleg je in 1 of meer van de 12 duurzame ASN fondsen. Voor een deel beleggen deze fondsen in aandelen van bedrijven. Bedrijven waarin ASN Impact Investors belegt, voldoen altijd aan een streng duurzaamheidsbeleid. Zo worden activiteiten als wapens, kernenergie, fossiele brandstoffen en bont sowieso uitgesloten. Dat geldt ook voor bedrijven waarbij er vermoedens van kinderarbeid zijn. Ieder bedrijf dat wel is ‘goedgekeurd’ wordt elke 4 jaar gecheckt.

    Meer weten over duurzaam beleggen

Starten met beleggen

  • Beleggen doe je voor de lange termijn. Daardoor is eigenlijk iedere dag een goed startmoment, en het doet er minder toe of de beurskoersen laag of hoog staan als je begint. Je geld heeft tenslotte nog alle tijd om te groeien. Lees meer over beleggen op de lange termijn
  • Je startbedrag maakt niet zoveel uit: je kunt al beginnen met een paar tientjes. Maar: kijk eerst of je je spaarbuffer op orde hebt. Deze heb je nodig voor kortetermijnuitgaven en onvoorziene zaken.  

    Want heb je onverwachts geld nodig? Dan gebruik je je spaargeld. Je hoeft daardoor niet noodgedwongen je beleggingen te verkopen tijdens een koersdaling. Bij beleggen kijk je naar de lange termijn, in ieder geval 3 jaar. Je geeft je ingelegde geld zo tijd om te groeien.  

    Bekijk 5 misverstanden over beleggen

  • Met periodiek inleggen, leg je automatisch op een vast moment in. Bijvoorbeeld elke maand. Het maakt bij periodiek inleggen niet uit wanneer je begint met beleggen. Gelukkig maar, want het perfecte instapmoment bepalen is zelfs door professionals niet te voorspellen. Laat staan voor een beginnende belegger. Door langere tijd periodiek in te leggen, koop je de ene keer tegen een lage koers en de andere keer tegen een hoge koers. Gemiddeld genomen heb je dan minder last van koersschommelingen. Je bent dan dus beter beschermt tegen koersschommelingen dan wanneer je zonder vaste regelmaat inlegt.

    Meer weten over de voordelen van periodiek beleggen
  • Op onze pagina over de kosten van beleggen lees je alle kosten en hoe deze zijn opgebouwd.

    Geld dat je belegt telt mee als vermogen. Je vermogen valt in box 3 van de belasting. Over je vermogen dat boven een bepaalde grens uitkomt, betaal je belasting. Deze belasting is hoger dan bij sparen. Kijk op belastingdienst.nl voor de precieze regels.

  • Starten met beleggen doe je in 3 stappen:

    1. Je opent een beleggingsrekening bij een bank of bij een broker, bijvoorbeeld SNS Doelbeleggen.

    2. Maak geld over naar je beleggingsrekening.

    3. Staat het geld erop? Dan kun je beginnen en je eerste aankoop doen. Je bepaalt zelf wat je eerste aankoop wordt of in welk fonds je belegt.

    Goed om te weten: ook bij beleggen op de lange termijn kun je op elk gewenst moment je beleggingen weer verkopen. Je kunt dus altijd bij geld. Maar wil je verkopen omdat de beurzen plotseling sterk dalen? Dan is het juist slimmer om juist rustig te wachten tot de beurzen weer zijn gestegen.
SNS Doelbeleggen openen

SNS Doelbeleggen openen

Ontdek hoe het is om zelf te beleggen. Open SNS Doelbeleggen en ga aan de slag.
Fondsvergelijker

Fondsvergelijker

Vergelijk het mogelijke rendement en risico per fonds.