3 redenen om te beleggen voor de lange termijn

 1. Minder last van koersschommelingen
 2. Je hebt de tijd om naar een doel toe te werken
 3. Je gaat slim om met een informatieachterstand

  Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

  3 voordelen van langetermijnbeleggen

  Dalen de koersen, dan kan het verleidelijk zijn om van je beleggingsstrategie af te stappen en snel je beleggingen te verkopen. Toch is dat geen goed idee. We geven je 3 redenen waarom het beter is om te beleggen voor de lange termijn.
  • Schommelende koersen horen bij beleggen, je belegging kan meer of minder waard worden. Maar als je voor een langere tijd goed gespreid belegt, dan staan die schommelingen een goed rendement niet in de weg. Als je voor een langere periode goed gespreid belegt, dan geef je je ingelegde geld namelijk de tijd om te kunnen groeien, ook na een koersdaling. Dan kun je zelf bepalen wanneer het rendement voor jou voldoende is.
  • Beleggen voor de lange termijn helpt je om toekomstige, grote uitgaven te financieren. Denk hierbij aan je pensioen of de studie van je kind. Onderwerpen die nu misschien nog een ver-van-je-bed-show lijken, maar waarvoor het wél verstandig is om er nu alvast mee bezig te zijn. Als je belegt voor de lange termijn, geef je je geld alle tijd en ruimte om te groeien. Zo is de kans relatief klein dat je later nog in 1x een groot bedrag bij elkaar moet zien te krijgen.
  • Het lijkt logisch: als er slecht nieuws is over je belegging, dan verkoop je ‘m snel voordat de koers verder daalt. Maar die vlieger gaat helaas niet op. Beurzen vertalen nieuwe informatie en ontwikkelingen heel snel naar een nieuwe koers. Zó snel, dat het voor jou als particuliere belegger bijna onmogelijk is om op tijd actie te ondernemen. Je loopt dus al snel achter de feiten aan. Maar houd je je vast aan je strategie voor de langere termijn en neem je geen beslissingen op basis van emoties? Dan loop je minder de kans eventueel rendement te missen omdat je nét te laat reageert op nieuwe informatie of omdat je de situatie verkeerd had ingeschat.

  Lekker rustig

  Als je belegt voor de lange termijn hoef je je dus minder druk te maken over het dagelijkse nieuws. Eventuele koersschommelingen of politieke en economische ontwikkelingen, wacht je op je gemak af. Jouw beleggingen hebben tenslotte alle tijd om te groeien. En dat geeft rust.

  Let op: Beleggen kan een mooi rendement opleveren, maar brengt ook risico’s en kosten met zich mee. Je kunt je inleg of een deel ervan verliezen. Lees hoe je veiliger kunt beleggen

  Periodiek beleggen

  Als je belegt voor de lange termijn, bepaalt dat voor een groot deel je beleggingsstrategie. Daarnaast kies je hoeveel en hoe vaak je wilt inleggen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om één keer een groter bedrag in te leggen en dit rustig te laten groeien. Een andere optie is dat je regelmatig een bedrag inlegt. Bijvoorbeeld elke maand € 50. Dit heet periodiek beleggen.

  Meer weten

  Einddatum van je beleggingen

  Met lange termijn beleggen lijkt het misschien nog ver weg, maar toch is het verstandig om van tevoren alvast over een einddatum van je beleggingen na te denken. De waarde van beleggingen schommelt nu eenmaal en je wilt niet tijdens een dip in de markt je beleggingen moeten verkopen. Bedenk daarom ook of je gekozen risico op deze einddatum nog bij je wensen past. Je kunt eventueel het verkoopmoment uitstellen of je risico afbouwen door bijvoorbeeld in een ander fonds te gaan beleggen als de einddatum dichterbij komt.

  Beleggen met weinig geld

  Beleggen met weinig geld

  Voor beleggen hoef je geen groot vermogen te hebben, als je het maar de tijd geeft om te groeien.
  Mogelijk rendement berekenen

  Mogelijk rendement berekenen

  Weten wat beleggen kan opleveren? Bereken het mogelijk rendement van beleggen en welke inleg je daarvoor nodig hebt.