Zo werkt een beleggingsfonds

Beleggingsfondsen beleggen het geld van een grote groep beleggers. Daardoor hebben ze meer geld om beleggingen te kopen, zoals aandelen en obligaties. Zo kunnen ze het risico beter spreiden.

Risicospreiding

Koop je als belegger aandelen van 1 bedrijf, dan loop je het risico dat de koers daalt. Dit koersrisico is kleiner als je aandelen van meerdere bedrijven koopt. Je spreidt dan het risico. Gaat het slecht met bedrijf 1 en daalt die koers? Dan gaat het misschien wel goed met bedrijf 2 en stijgt die koers.

Beleg je in een beleggingsfonds? Dan kun je het risico nog veel meer spreiden. Beleggingsfondsen investeren namelijk geld van een groep beleggers in veel bedrijven, die vaak in verschillende delen van de wereld zijn gevestigd. Een beleggingsfonds met aandelen van meer dan 100 bedrijven is heel normaal.

Participaties

Aandelen in een beleggingsfonds heten participaties. Als je gaat beleggen in een beleggingsfonds koop je dus participaties. Een voorbeeld: Stel je legt € 10.000 in en de koers van het fonds is € 25. Dan krijg je 400 participaties.

Nog een voorbeeld: Stel dat je aan het eind van elke maand € 100 stort. De koers staat eind januari op € 25 en een maand later op € 30. Dan krijg je de eerste keer 4 participaties en de tweede keer 3,3 participaties.

Soorten beleggingsfondsen

Je kunt beleggen in verschillende soorten beleggingsfondsen. Dit zijn de belangrijkste:

  • Aandelenfonds: belegt alleen in aandelen
  • Obligatiefonds: belegt in obligaties van bedrijven en de overheid
  • Geldmarktfonds: belegt in deposito’s en zeer kortlopende obligaties
  • Vastgoedfonds: belegt in vastgoed of in vastgoedfondsen
  • Mixfonds: belegt onder andere in aandelen en obligaties

Beleggen bij SNS

Met SNS Doelbeleggen kun je beleggen in de 5 ASN Duurzame Mixfondsen. Je belegt in een combinatie van aandelen, obligaties en andere beleggingen.

Ontdek het gemak van SNS Doelbeleggen

Vermogen opbouwen voor later?

Vermogen opbouwen voor later?

Dat kan op verschillende manieren. We vertellen je graag over de mogelijkheden.